Razlike med plačami moških in žensk so bile najnižje v jugovzhodni regiji. Foto: BoBo
Razlike med plačami moških in žensk so bile najnižje v jugovzhodni regiji. Foto: BoBo

Povprečna mesečna bruto plača moških je bila v letu 2014 1.678 evrov, ženske pa so na mesec zaslužile v povprečju 1.589 evrov, so zapisali na statističnem uradu RS (Surs). Mediana, ki deli populacijo na dva enaka dela, je bila 1.353 evrov, kar pomeni, da je polovica zaposlenih imela povprečno mesečno bruto plačo nižjo od tega zneska.

Ženske v gradbeništvu zaslužijo več
Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale na področju poslovanja z nepremičninami, in sicer za 4,8 odstotka ali 79 evrov v korist moških. Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnostih oskrbe z vodo, ravnanjem z odplakami in odpadki, saniranjem okolja (za 16,4 odstotka), v gradbeništvu (za 14,9 odstotka) in na področju prometa in skladiščenja (za 11,5 odstotka), je ugotovil Surs. Višje plače v omenjenih sektorjih, kjer so ženske sicer v manjšini, so posledice tega, da ženske na teh področjih opravljajo bolje plačana dela.

Najmanj razlik v jugovzhodni regiji
Povprečne bruto plače moških in žensk so se v letu 2014 najmanj razlikovale v jugovzhodni regiji, in sicer za samo 0,7 odstotka ali 12 evrov v korist ženskam. Najvišja razlika med bruto plačama po spolu je bila v gorenjski statistični regiji. Ženske so tam zaslužile v povprečju za 11 odstotkov ali 186 evrov manj od moških.