Se bodo ustavili tudi žerjavi Kraškega zidarja? Foto: EPA
Se bodo ustavili tudi žerjavi Kraškega zidarja? Foto: EPA

V koordinaciji sindikatov Kraškega zidarja so na četrtkovem sestanku sprejeli napoved stavke, ki jo bodo še danes predali vodstvu družbe. Po napovedih obalne Konfederacije sindikatov 90 (KS 90) jo bodo izpeljaji prihodnji četrtek.
Kot je pojasnil Damjan Volf iz KS 90, uprava zaposlenim dolguje še del februarske in celotno marčno plačo, poleg tega pa še pet šestin lanskega regresa. "Približuje se tudi datum, do katerega bi morali dobiti izplačano še plačo za april, zato smo se odločili za napoved stavke," je pojasnil.
V podjetju je še vedno zaposlenih 320 delavcev, čeprav se je njihovo število po sprejetem sklepu o odpuščanju že začelo zmanjševati.
Sklep o odpuščanju je predvideval od 140 do 180 presežnih delavcev od takrat skupno 370 zaposlenih. Po besedah sekretarja ZSSS-ja za Primorsko in Notranjsko Bojana Kramarja pa so se z upravo dogovorili za manjše število.
"Obstoj Kraškega zidarja odvisen od bank"
Po Kramarjevih besedah je položaj podjetja posledica trenutnega stanja gradbeništva v državi in gibanj nepremičninskega trga. Leto 2011 je Kraški zidar zaključil brez rdečih številk, vendar je trenutno brez dela, bankam upnicam pa dolguje okoli 40 milijonov evrov. Obstoj Kraškega zidarja je odvisen od bank, je dodal Kramar.