Med našimi čebelarji je letos več optimizma kot prejšnja leta - kot pravijo, so njihove varovanke dobro prezimile. Foto: BoBo
Med našimi čebelarji je letos več optimizma kot prejšnja leta - kot pravijo, so njihove varovanke dobro prezimile. Foto: BoBo

To je eno izmed sporočil letošnjega, že 37., strokovnega srečanja slovenskih čebelarjev, ki ta konec tedna poteka na celjskem sejmišču.

Med našimi čebelarji je letos več optimizma kot prejšnja leta - kot pravijo, so njihove varovanke dobro prezimile. "Zelo sem bil presenečen in vesel, ko sem ugotovil, da letošnjo zimo nisem izgubil niti ene čebelje družine - to se mi do zdaj še ni zgodilo," se veseli Marjan Volaj s Krke pri Ivančni Gorici.

Čebelarka Joži Pevec iz Stične meni, da sta za to zaslužni ne tako mrzla zima, pa tudi njihova dobra čebelarska oskrba, saj so jih očitno dobro pripravili na ozimitev.

V Sloveniji skoraj 10.000 registriranih čebelarjev
Tudi predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč ugotavlja, "da v teh težkih časih, ko se gospodarstvo komaj preživlja, čebelarstvo živi", in poudarja, da v vseh teh letih niso zaprli niti ene čebelarske trgovine.

V Sloveniji je nekaj manj kot 9.900 registriranih čebelarjev, država jim je sicer v zadnjem času bolj prisluhnila, med drugim s sprejetjem resolucije o zaščiti kranjske čebele, toda menijo, da bi lahko storila še več - vsaj "tiste minimalne stvari, ki so stvar dobre volje".

"Prva stvar je, da se končno pristopi k izvedbi programov iz sprejete resolucije. Druga stvar je, da se uredi področje dopolnilnih dejavnosti v čebelarstvu, kar se obljublja pet let, ni pa narejenega nič. In tretja stvar, da se sprejme metodologija za odpravo morebitnih posledic zaradi suše, pozebe," poudarja Noč. Gre pa za same takšne ukrepe, ki ne bi dodatno obremenili državnega proračuna, dodaja.