Gospodarstvo
Boštjan Vasle je opozoril, da smo v obdobju, ko se bodo zgodile spremembe v mednarodnem gospodarskem okolju in spremembe na področju koordinacije in nadzora politik, ki jih vodi Evropska centralna banka (ECB) in posledično Banka Slovenije. Foto: BoBo
VIDEO
Predstavitev guvernerskeg...

Dodaj v

Vasle: Pred nami so gospodarske razmere, ki bodo drugačne kot v preteklih letih

Predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije
6. december 2018 ob 14:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Vedno sem podpiral odprtost in sodelovanje, moja kandidatura temelji tudi na tej zavezi," je na javni predstavitvi povedal kandidat za guvernerja Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki se je zavzel za delovanje banke kot odprte institucije.

Boštjan Vasle je opozoril, da smo v obdobju, ko se bodo zgodile spremembe v mednarodnem gospodarskem okolju in spremembe na področju koordinacije in nadzora politik, ki jih vodi Evropska centralna banka (ECB) in posledično Banka Slovenije (BS).

"Banka Slovenije mora ob tem svoja stališča graditi na strokovnih argumentih in ta stališča predstavljati javno, ne le znotraj evrskega sistema, temveč širši javnosti, tako strokovni, politični kot splošni zainteresirani javnosti," je dejal.

"Zavedam se, da so pred nami gospodarske razmere, ki bodo drugačne kot v preteklih letih. Vse več indikatorjev kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti in se pričakuje njeno umirjanje, vse to pa bo zahtevalo odziv vseh ekonomskih politik in med njimi denarne politike, ki je v pristojnosti Banke Slovenije," je opisal Vasle.

Razmere na bančnem trgu je označil za razmeroma dobre, saj so banke v drugačnih kondiciji kot pred krizo. Kapitalske ustreznosti so primernejše, obseg nedonosnih posojil manjši, banke bolje obvladujejo tveganja. "Spremembe pa bodo od centralne banke zahtevale, da skrbno spremlja poslovanje bank, predvsem vsebinsko, kako so njihovi poslovni modeli prilagojeni na spremembe v splošnem gospodarskem okolju," je menil.

Makrobonitetno politiko bodo po njegovih besedah spremljala nova tveganja in izzivi. "Treba bo povezati različne segmente finančnega trga, torej ne le bančništva, temveč tudi zavarovalništvo in trg vrednostnih papirjev," je ocenil. To bo treba obvladovati v luči ohranjanja stabilnosti sistema, pri čemer bo sledilo tudi obdobje, ko se bo pokazalo, kako uspešne so bile institucionalne spremembe v evrskem območju.

Bančno unijo je treba dokončati
Vasle se je zavzel za dokončanje bančne unije. "Če bi pospešili njeno dokončanje, bi lahko prispevali k še večji stabilnosti," je dejal in dodal, da je to pomembno za Slovenijo, ki je majhno in odprto gospodarstvo in je kot tako izpostavljeno pretresom.

ECB je pred tem, ko bo treba razmisliti, kako nekonvencionalne ukrepe postopoma umakniti. Paket kvantitativnega sproščanja je ključno prispeval k stabilizaciji, od tega, kako bo naprej, bodo odvisni razvoj in pričakovanja, je še dejal.

Glede sanacije bank in izbrisov lastništva je po njegovem treba počakati na razplet pravne presoje. Napovedal je podporo Banke Slovenije pri pripravi zakona, ki bo omogočil pravno varstvo. Zavzel se je za to, da se "to vprašanje čim prej uredi".

Vasle podpira nadzor BS-ja
Glede možnosti, da Računsko sodišče presodi odločitve Banke Slovenije, nadzor podpira. A pri preverbi vsebinskega dela Banke Slovenije pride do trka dveh zakonodaj, slovenske in tiste, ki ureja evrsko območje. "Načeloma podpiram pregled postopkov, treba pa se je podrobno seznaniti s stališči, ki so pripeljala do takšnih in drugačnih odločitev v Banki Slovenije v preteklosti," je dejal.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Valuk_
# 06.12.2018 ob 14:41
Joj sam ta tip je tak birokrat. Govori vedno tisto, kar že vsi vemo, če samo malo bereš časopise. Brez neke hrbtenice, vizije, odločnosti. Torej čisti birokrat. A to res rabimo? Še en zdolgočasen birokrat, ki govori tisti kar "veliki" želijo slišati.
Gatsu
# 06.12.2018 ob 14:55
Damjan boljši kandidat? Človek ki se hitreje obrača po vetru kot veter je boljši kandidat od nekoga, ki nima praktično nobene afere za sabo?
rdečinavijač
# 06.12.2018 ob 14:50
Še vedno sem mnenja da je Damjan najboljši kandidat. Vsaj zna misliti s svojo glavo. Ta Vasle pa zveni kot neka lajna, ki besediči to kar mu drugi suflirajo.
DrKult
# 06.12.2018 ob 14:47
Valuk_, kaj bi pa ti imel na taki poziciji? Navdihujočega kreativca, ki o centralnem bančništvu razmišllja široko in je množicam vliva navdušenje nad mavričnim finančnim sistemom?
Centralno bančništvo JE BIROKRACIJA, za božjo voljo, kaj bo pa drugega kot suhoparni birokrat na taki poziciji. V centralnem bančništvu ne počneš dobesedno nič drugega kot slediš denarnim tokovom in z njimi usklanuješ likvidnost bank na trgu, da sistem vzdržuje neko zdravo raven inflacije in rasti ter je posledično čimbolj stabilen. To je dobesedno edini cilj in smisel centralnega bančništva, kreativci v tem fohu so nam pa leta 2008 prinesli največjo krizo po drugi svetovni vojni.
rdečinavijač
# 06.12.2018 ob 14:49
Ta tip s svojimi pesimističnimi napovedmi praktično sam sproži krize. A je lahk malce bolj optimistično realistečen?
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 14:59
"Ta tip s svojimi pesimističnimi napovedmi praktično sam sproži krize. A je lahk malce bolj optimistično realistečen?"

Haha, sam sproži krizo? Vasle? Kaj pa je, Bog? Vasle kot birokrat je zagotovo primernejši od Damjana.
babalu14
# 06.12.2018 ob 14:47
Počisti naj svinjarijo, ko je Banka Slovenije gledala proč, ter držala štango bankam DA so izvedle nateg kreditiranja ljudi v CHF kreditih.
DrKult
# 06.12.2018 ob 14:41
Kar je izjavil, drži kot pribito. Upam, da bo uspel tudi politiko BS voditi v skladu s tem.
janezi
# 06.12.2018 ob 14:26
Vse več indikatorjev kaže, da smo dosegli vrh gospodarske rasti in se pričakuje njeno umirjanje, vse to pa bo zahtevalo odziv vseh ekonomskih politik in med njimi denarne politike, ki je v pristojnosti Banke Slovenije," je opisal Vasle.
-----------če tako misli najbrž ne bo potrjen.
akulinakul
# 06.12.2018 ob 15:22
Ta huan vasle je faca, lepo poje, na banke se spozna, pa še o fuzbalu velik ve.
ZA!
stari maček
# 06.12.2018 ob 17:02
Kranjec SDS-OV guverner pa vseskozi zatrjeval kako so banke v dobri kondiciji 2008 pa b.luknja.
sosman
# 06.12.2018 ob 15:03
Ob takem "optimizmu" samo čakam na 27% DDV, kot sosedi Madžari...
rdečinavijač
# 06.12.2018 ob 14:53
babalu14:
Eni pa dejansko ne morete mimo tega da so/ste se nekateri hud zakalkulirali pri "švicarjih".
runcajz
# 06.12.2018 ob 19:55
" "Spremembe pa bodo od centralne banke zahtevale, da skrbno spremlja poslovanje bank, predvsem vsebinsko, kako so njihovi poslovni modeli prilagojeni na spremembe v splošnem gospodarskem okolju," je menil."

Ja, pa res! Spremljali jih bomo lahko, saj so že skoraj vse v tujih rokah ! In kaj bomo naredili, če ne bodo njihovi poslovni modeli prilagojeni našim željam in pričakovanjem ?
Vasle, ne sadi bučk in ne flancaj neumnosti.

Sedaj sta že dva, vi in naš predsednik Pahor, ki menita, da ste primerni strokovnjak za guvernerja. Nam pa res ni pomoči , pa še sreče nimamo pri izbiri kandidatov. Bolj ko je strokoven ( po mnenju "strokovnjakov " tipa Pahor ) bolj smo v buli !
Lupo
# 06.12.2018 ob 17:12
Se en prispevek o nekem butlju, ki je ze celo zivljenje prisesan na proracun.

Podajte mi mnenje nekoga ki nekaj proizvaja!
Isao
# 06.12.2018 ob 15:57
Konec 2012 je ta gospod napovedoval nadaljevanje recesije. Kaj pa misli o statutu BS, ki je edina institucija v državi, kjer guverner nadzira samega sebe in na koncu mandata, ali pa kar vmes, pobaše še mastno odpravnino?
jcvikl
# 06.12.2018 ob 15:35
Enkrat so nam tudi z njegovo pesimistično pomočjo nkbm delnice pobral. Banka Slovenije je edina organizacija pri nas, kateri za plače plačujemo državljani, nadzora nad njimi nimamo pa nobenega. In vsi kandidati, ki vzdržujeko to stanje nespoštovanja slovenskih sodišč, policije in tožilstva ter polne pristojnosti Republike Slovenije nad banko so neprimerni za funkcijo.
frlekin
# 06.12.2018 ob 15:29
Hilde ipd bojo poačasi vsi prišli nazaj in spet dobivali kredite levo desno. To bo drugače od zadnjih pet let.
svabo
# 06.12.2018 ob 15:28
Če bo parlament podprl tega kandidata potem ne bo nikoli razščiščena odogovornost za proces določitve izhodišč določanja slabih terjatev, ki so bila osnova za dokapitalizacijo bank.
Mislim, da drugače kot, da se poslance obvesti, da jih javnost opazuje ne da. Namreč poslanci so osebno odgovorni za izbor kandidata. Če bo izbran tale kandidat so poslanci tisti, ki bodo za vedno preprečili možnost pravega razščiščevanja.
Če kdo misli drugače, naj še enkrat prebere njegovo stališče glede nadzora BS.
Kazalo