Uprava podjetja na čelu z glavno direktorico družbe Hildo Tovšak si, kot je sporočila prejšnji teden, prizadeva za deblokado računov. Hkrati pa so v vodstvu poudarili, da družba normalno posluje in da ima za letos že pridobljenih za okoli 100 milijonov evrov poslov. Foto: MMC RTV SLO
Uprava podjetja na čelu z glavno direktorico družbe Hildo Tovšak si, kot je sporočila prejšnji teden, prizadeva za deblokado računov. Hkrati pa so v vodstvu poudarili, da družba normalno posluje in da ima za letos že pridobljenih za okoli 100 milijonov evrov poslov. Foto: MMC RTV SLO
Celovški dvori
Vegrad z izgradnjo stanovanj v Celovških dvorih zamuja, zato bo Mestni občini Ljubljana moral plačati zamudne kazni. Foto: MMC RTV SLO

Obe strani bodo pogajanja po besedah predsednika podjetniškega sindikata Sama Mastnaka glede izplačila razlike za lanski regres in razlike za decembrske plače zaposlenih v režiji nadaljevali v ponedeljek.

Zaposleni v Vegradu, ki ima trenutno blokiranih več poslovnih računov, so namreč novembra lani prejeli akontacije lanskega regresa in tako od vodstva družbe zahtevajo izplačilo razlike. Družba dolguje tudi izplačilo razlike do polnih plač za december zaposlenim v režiji. Akontacije v višini 562 evrov neto je od 150 do 200 zaposlenih v režiji sicer dobilo prejšnji teden.

Prva naloga - deblokada računov in januarske plače
Po Mastnakovih besedah si uprava zdaj prizadeva za deblokado transakcijskih računov, zagotovitev plač za januar in zaključek gradnje stanovanj v Celovških dvorih v Ljubljani. Kot je znano, Vegrad z dograditvijo teh stanovanj zamuja, zato bo Mestni občini Ljubljana moral plačati zamudne kazni. "Ker je prioriteta uprave izplačilo januarskih plač, bomo videli, ali bo treba z izplačili razlik za regres in decembrske plače za režijo še počakati," je dejal Mastnak in dodal, da je interes sindikata ohranitev delovnih mest in zagotovitev izplačil za vse zaposlene, ne glede na članstvo v sindikatu.

Je izplačilo minimalnih plač sploh mogoče?
Direktorica Vegrada Hilda Tovšak pa naj bi predlagala, da bi prihodnje tri mesece vsi delavci prejemali minimalno plačo, piše časnik Dnevnik. Mastnak je za časnik dejal, da uradne ponudbe vodstva sicer še ni dobil, vendar pa naj bi tudi sam slišal podobne govorice. Sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac je ob tem za časnik dejal, da zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ne predvideva takšne rešitve. Tako Komac meni, da plače Vegradovih delavcev ne bi mogle biti nižje, kot jih določa kolektivna pogodba, hkrati pa opozarja tudi na to, da bi bile v primeru stečajnega postopka podjetja te plače osnova za izračun izplačil delavcem pri odhodu na zavod za zaposlovanje.

"Bolj kot nejevolja na delo vpliva mrzla zima"
Med 1.700 delavci sicer po Mastnakovih besedah vlada različno razpoloženje, kar pa po njegovih zagotovilih ne vpliva na potek dela. Bolj so problematične trenutne nizke temperature, ki ovirajo delo in slab likvidnostni položaj podjetja. Vodstvo, ki si prizadeva za deblokado računov, pa zagotavlja, da družba posluje normalno, za letos pa naj bi imeli že pridobljenih za okoli 100 milijonov evrov poslov.