Ko je Vegrad zavarovalnici prenehal plačevati premije namesto delavcev, je zavarovalnica za terjanje neplačane premije uveljavila dva pravna naslova, in sicer tako od delavcev kot tudi od Vegrada. Foto: MMC RTV SLO/Urška Purg
Ko je Vegrad zavarovalnici prenehal plačevati premije namesto delavcev, je zavarovalnica za terjanje neplačane premije uveljavila dva pravna naslova, in sicer tako od delavcev kot tudi od Vegrada. Foto: MMC RTV SLO/Urška Purg
Adriatic Slovenica
V zavarovalnici Adriatic Slovenica obžalujejo razmere, v katerih so se znašli delavci Vegrada. Foto: EPA
Izvršba za Vegradove delavce

Sindikalist Srečko Čater je nad ravnanjem zavarovalnice ogorčen, v zavarovalnici pa razmere obžalujejo in napovedujejo prilagoditev postopkov.

Nekdanji delavci Vegrada, ki je v stečaju od oktobra leta 2010, so na plačilnih listah imeli prikazano plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar pa Vegrad zneskov dejansko ni nakazal zavarovalnici. Kot je za STA dejal Srečko Čater, je opomine pred izvršbo prejelo več kot 520 nekdanjih delavcev Vegrada.

Tovšakova delavcem denar "vzela, ni pa ga prenakazala zavarovalnici"
Čater meni, da bi zavarovalnica lahko z opomini počakala do zaključka sodnega postopka, ki zaradi nepravilnosti pri poslovanju poteka zoper nekdanjo glavno direktorico Vegrada Hildo Tovšak. Čater pravi, da je Tovšakova delavcem denar od plače "vzela, ni pa ga prenakazala zavarovalnici", ki zdaj denar terja od delavcev. Če pride do izvršbe, pa bi bila ta izvedena nad sredstvi, ki jih nekdanji Vegradovi delavci večinoma prejemajo iz naslova nadomestila za brezposelnost.

V zavarovalnici Adriatic Slovenica obžalujejo razmere, v katerih so se znašli delavci Vegrada. Za STA so pojasnili, da so imeli delavci z zavarovalnico sklenjene pogodbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in so jih dolžni plačati, saj jim je zavarovalnica nudila zavarovalno kritje in jim tudi krila stroške zdravstvenih storitev.

V zavarovalnici poudarjajo, da izpis na plačilni listi ni tudi potrdilo, da je bila premija zavarovalnici plačana, saj je plačilna lista le del internega razmerja med delavcem in Vegradom in zato ne vpliva na terjatev zavarovalnice do delavca. Na terjatev zavarovalnice prav tako ne vpliva sprožen kazenski postopek proti posameznikom iz Vegrada, saj je zavarovalnica v civilnopravnih razmerjih le z zavarovanci in Vegradom kot pravno osebo.

Ko je Vegrad zavarovalnici prenehal plačevati premije namesto delavcev, je zavarovalnica za terjanje neplačane premije uveljavila dva pravna naslova, in sicer tako od delavcev kot tudi od Vegrada, ki se je s posebno pogodbo zavarovalnici zavezal plačati to premijo kot solidaren dolžnik.

Zavarovalnica napoveduje prilagoditev postopkov težkim razmeram delavcev
Zavarovalnica tako skladno s pravnimi možnostmi terjatve uveljavlja do obeh, do delavcev in do Vegrada, s prijavo v stečajno maso. Če bodo odtegnjene, vendar neplačane premije Vegradovih delavcev zavarovalnica prejela iz stečajne mase, bo delavcem terjatve do njih sorazmerno zmanjšala.

Ob tem pa v zavarovalnici napovedujejo, da bodo zaradi težkih socialnih razmer postopke izterjave premije zavarovancem iz Vegrada prilagodili. Vsakega zavarovanca bodo obravnavali individualno in jim bodo omogočili obročno plačilo.

Je pa nujno, da se nekdanji Vegradovi delavci za dogovor o poravnavi obveznosti čim prej obrnejo na referente zavarovalnice, ki so navedeni v prejetih opominih pred izvršbo. Začetek izvršbe bi namreč zaradi stroškov postopka bil zanje bistveno manj ugodna možnost.

Izvršba za Vegradove delavce