Gospodarstvo

Poudarki

  • Vodstvo in sindikati imajo še nekaj ur za sklenitev dogovora, ki bi pomenil zamrznitev stavke
Premogovnik Velenje
Opozorilna stavka delavcev v Premogovniku Velenje je vse bližje. Foto: BoBo
Premogovnik Velenje
V SDRES opozarjajo, da neupoštevanje časa, ki ga delavec porabi za pripravo na delo kot del delovnega časa pomeni v praksi, da delavec na letni ravni ne dobi plačila za 130 ur. Foto: BoBo
SPS
Podporo velenjskim knapom so izrazili v več sindikatih, med njimi tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Foto: BoBo
ZSSS
V kranjski območni enoti ZSSS-ja so nad ravnanjem vodstva podjetja, ki je od vsakega zaposlenega zahtevalo osebno zglasitev v pisarni nadrejenih in izrek o morebitni udeležbi v stavki, zgroženi. Foto: BoBo

Dodaj v

Velenjski knapi: Vztrajali bomo. Sindikati zgroženi nad pritiskom vodstva.

Vodstvo zanika, da naj bi z zbiranjem podpisov izvajalo pritisk na delavce.
16. april 2018 ob 19:00,
zadnji poseg: 16. april 2018 ob 19:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delavci velenjskega premogovnika se po nekajmesečnih pogajanjih glede zahtev o ureditvi vprašanj glede varnosti, izplačila nagrad, regresa in upoštevanja efektivnega delovnega časa, pripravljajo na dvourno opozorilno stavko. V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije so napovedali tudi kazenske ovadbe zaradi oviranja stavke.

Na zadnjih pogajanjih s poslovodstvom so namreč tik pred zdajci delodajalci ponudili predlog, ki bi bil za sindikalno stran sprejemljiv. Pripravljeni so bili namreč umakniti točko dogovora, po kateri bi se delavci odrekli potencialnim tožbam iz naslova upoštevanja efektivnega delovnega časa za nazaj in sprejeli dogovor glede upoštevanja časa priprave na delo v efektivni delovni čas, kot so ga nazadnje skupno predlagali na sindikalni strani.

V SDRES-u so boj za upoštevanje efektivnega delovnega časa začeli že leta 2015. Gre za upoštevanje časa, ko je delavec na razpolago delodajalcu in se pripravlja na delo, kot del delovnega časa, kar v primeru velenjskega premogovnika vključuje preoblačenje v zaščitna oblačila in umivanje po koncu izmene. Pri tem se v SDRES-u sklicujejo na mednarodne konvencije, slovensko zakonodajo in odločbo inšpektorata, ki pritrjujejo temu, da se čas priprave mora upoštevati kot delovni čas.

SDRES: Delavci na leto "izgubijo" 130 ur
Po mnenju SDRES-a je neupoštevanje časa priprava kot del efektivnega delovnega časa diskriminatorno za številne delavce, saj je teh "izgubljenih" ur na leto okoli 130. Kot del stavkovnih zahtev so zato navedli tudi poračun teh ur v zadnjih petih letih in dogovor o povračilu tega zneska. Kompromisni predlog, ki so ga v dogovoru s preostalimi pogajalskimi partnerji pripravljeni podpreti tudi v SDRES-u pa bi upošteval 15 minut dnevno priprave na delo za vse delavce, kar poleg rudarjev vključuje tudi tehnično osebje v delavnicah, medtem ko bi bili rudarji zaradi daljših priprav upravičeni do nekaj več kot 1,4 evra bruto dodatka iz naslova priprave na delo.

Na zadnjih pogajanjih so bili predstavniki delodajalcev pripravljeni tak predlog podpreti, a le če se delavci odrečejo možnosti tožb za nazaj. Na koncu so bili pripravljeni to točko umakniti iz dogovora, je povedal Asmir Bečarevič iz SDRES-a. Bečarević ob tem dodaja, da so se v tej točki predstavniki Sindikata pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS) Premogovnika Velenje in družbe HTZ ter sveta delavcev Premogovnika Velenje in družbe HTZ iz pogajanj umaknili in odločitev prepustili SDRES-u.


Da vodstvo velenjskega premogovnika ni naklonjeno stavki, je znano že dalj časa, tako je pred časom generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob dejal, da je napovedana stavka nezakonita in nelegitimna. Prav tako pa so v poslovodstvu družb Premogovnik Velenje in HTZ pozivali zaposlene, naj se izrečejo o tem, ali bodo stavkali. V praksi je to potekalo tako, da so posamezni vodje oddelkov prvič prišli v službo tudi v popoldanskih urah in vsakega zaposlenega posebej pozvali v pisarno, kjer se je moral izreči se o tem, ali bo stavkal ali ne. S tem se je po Bečarevićevem mnenju izvajal tudi psihološki pritisk na zaposlene in tako posegalo v njihovo ustavno pravico do stavke. Prav zato so v SDRES-u že napovedali, kazenske ovadbe in prijavo na inšpektorat za delo..

S pritiski nad stavkajoče
"Za nas je umik odrekanju tožb iz dogovora in predlagana ureditev upoštevanja časa priprave na delo sprejemljiva. Če jo bodo na delodajalski strani potrdili, smo pripravljeni zamrzniti stavko," je po pogajanjih dejal Bečarevič, a je zaradi nesodelovanja ostalih pogajalskih partnerjev pri tej odločitev na koncu pretehtala na stran stavke. Razrešitev vprašanja efektivnega delovnega časa in višina regresa za leto 2018 sta najbolj pereči temi. O preostalih stavkovnih zahtevah bi se pogajanja nadaljevala.

PV: Moramo zagotoviti varno delo nestavkajočih
Iz družbe Premogovnik Velenje so v izjavi za javnost zapisali, da so bili k temu primorani zaradi obveznosti varovanja v skladu z veljavnimi predpisi. "Če delodajalec ne bi imel podatka, koliko delavcev bo na navedeni dan na delovnem mestu, delovnega procesa ne bi mogel organizirati, še manj pa bi lahko zagotovil varnost delovnega procesa in varnost delavcev na delu, k čemur ga zavezujejo tako delovnopravna in rudarska zakonodaja kakor tudi zakonodaja s področja varnosti in zdravja pri delu," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da so se podobno izrekali tudi zaposleni v šolstvu pred stavko, zato zavračajo očitke o tem, da bi kršili pravico delavcev do stavke.

Obenem so zapisali, da se je več kot 70 odstotkov zaposlenih v Premogovniku Velenje izreklo, da bo na dan stavke delalo, 17,6 odstotka zaposlenih pa bo odsotnih zaradi bolezni oziroma dopusta. Bečarević ob tem opozarja, da ti podatki ne odražajo dejanske podpore stavki, saj so izjave podpisali vsi zaposleni, medtem ko so stavko napovedali delavci, zaposleni v dejavnosti pridobivanja premoga, kar vključuje tri enote v Premogovniku Velenje in eno enoto v družbi HTZ.

Rudarjem podpora policistov, gasilcev, kulturnikov, delavcev v vzgoji ...
Pobiranje izjav o udeležbi stavke so obsodili tudi v drugih sindikatih in obenem izrekli podporo stavki v Premogovniku Velenje. Med drugim so v Območni organizaciji Kranj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zapisali, da se v Premogovniku Velenje poskuša delavce obrniti od sindikalnih predstavnikov, kar se je pokazalo že pri zboru delavcev, kjer je predsednik sveta delavcev dal besedo le direktorju, ne pa tudi sindikalnemu predstavniku Bečareviću, prav tako so prepričani, da obstaja sum kaznivega dejanja kršitve sindikalnih pravic zaradi zbiranja podpisov, je v izjavi za javnost zapisal generalni sekretar enote Matej Jemec. Podporo stavki so izrekli tudi v Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu Glosa, Sindikatu poklicnih gasilcev, Sindikatu delavcev v vzgojni izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije ter Sindikatu žerjavistov Luke Koper.

Del izhodiščnih zahtev že izpolnjen
Dogovor glede efektivnega delovnega časa in višine regresa sta sicer le dve od izhodiščnih trinajstih stavkovnih zahtev. V SDRES-u so februarja poslovodstvu podali zahteve, da se pri načrtovanju pridobivanja premoga upoštevajo število zaposlenih in razmere v jami, poračunajo premalo izplačane plače med letoma 2012 in 2016, odpravijo kadrovski primanjkljaji na določenih delovnih mestih, izboljšajo varnostne razmere za delavce, dvignejo osnovnih plač, izplačila stimulacij ter nagrad za poslovno uspešnost ter upošteva polurni počitek med delom.

Del teh zahtev so delodajalci že izpolnili, tako so med drugim izplačali stimulacije ob koncu leta za leto 2017 kot tudi del plače za delovno uspešnost po povečanem obsegu del. Prav tako so se po Bečarevićevijh besedah izboljšale delovne razmere na področju varnosti. O preostalih odprtih zahtevah pa se bodo pogajanja nadaljevala v okviru kolektivne pogodbe.

Boj tudi za prihodnost radarjev in proti "poslovnemu modelu IPS"
V SDRES-u so zahtevali tudi prekinitev sodelovanja z zunanjimi izvajalci in agencijami, kar se nanaša predvsem na hčerinsko družbo HTZ. V SDRES-u namreč ostro nasprotujejo izkoriščanju delavcev prek zunanjih izvajalcev. Bečarević ob tem poudarja, da so po njihovih informacijah v družbi že prekinili sodelovanje z enim podizvajalcem in del delavcev zaposlili. V SDRES-u sicer nimajo podatka, koliko je vseh delavcev pri zunanjih izvajalcih, Bečarević sicer meni, da jih zelo veliko ni, poudarja pa, da bodo vztrajali pri boju zanje. "Nedopustno je, da nekdo dela vsak dan ob tebi, pa ni zaposlen pri tvojem delodajalcu in ne dela za enako plačo oziroma pod enakimi pogoji. Pri tej zahtevi je treba vztrajati, saj jaz vedno gledam na to, da bi ta zunanji izvajalec lahko bil tudi moj otrok ali prijatelj, in ga ne moremo kar tako pustiti na cedilu."

Prav tako bodo v SDRES-u vztrajali pri dogovarjanju o prihodnosti zaposlenih v Premogovniku Velenje tudi po prenehanju izkopavanja premoga, kar je predvideno za leto 2054. "Nedopustno je, da se bo neki mlad delavec znašel brez službe pri 45 letih, za seboj pa bo imel 25 let dela kot rudar. Takega delavca ne bo nihče zaposlil, in o teh stvareh se moramo pogovarjati že danes," opozarja Bečarević.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Roky89
# 16.04.2018 ob 20:19
Pa ta rudnik je treba zapret in spremeniti v muzeji, ker ni od njega čisto nobenega haska več. Samo šlepajo se na stari slavi in neodločnosti naših odločevalcev.
Premog je vir energije preteklosti. Pustimo ga kjer je.
Eska
# 16.04.2018 ob 21:16
Izsiljevanje še ni upravičeni razlog za stavko
REsnica
# 16.04.2018 ob 21:19
Državljani rabimo sindikat, ki nas bo ščitil pred "našimi" politiki, ki jih boste sami izvolili in ki vodijo " našo" državo.

Lukic CAR!
kaimera
# 16.04.2018 ob 20:46
Podpiram knape
One-trick pony
# 16.04.2018 ob 21:57
"Podporo stavki so izrekli tudi v Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu Glosa, Sindikatu poklicnih gasilcev, Sindikatu delavcev v vzgojni izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije ter Sindikatu žerjavistov Luke Koper."

Ko sem prebral tale stavek, me je časovni stroj odnesel v preteklost. Svojo solidarnost z stavkajočimi izrekajo tudi: Zveza Pionirjev slovenije, lokalna izpostava Titovo Velenje, območna enota Zveze združenja borcev NOB, nadalje vsi Sozdi in Tozdi iz širšega saleškega območja, prav tako izrekajo svojo podporo še delovni kolektivi Gorenja, Iskre, Smelta, potlej še socialistične invalidske organizacije, nadalje študenti in študentke Univerza Edvarda Kardelja v Ljubljani...
pingo69
# 16.04.2018 ob 21:45
Šaleški lobi naj vrne milijone evrov in naj pokrijejo te stroške a ne g. Meho, Rotniki in ostali !
sik
# 16.04.2018 ob 20:42
In kje se sedaj nahaja g.Meh ?
Torej so obljube, da če bo zgrajen nov blok TEŠ bo obstal tudi Rudnik le podaljšale življensko dobo slednjega za nekaj mesecev nikakor pa ga niso trajno rešile.
Zdaj pa kot kaže bosta oba klavrno končala, ali pa bosta postala oba vreči brez dna.
zapravico
# 17.04.2018 ob 08:01
Če pa ni denarja naj se pa rudnik zapre,in naj gre tudi direktor na borzo dela
laser
# 16.04.2018 ob 23:07
Stavko podpira nekaj čez 100 zaposlenih v Premogovniku Velenje, politična igra Levice je več kot očitna.
mmeeddoo
# 16.04.2018 ob 22:17
Slovensko podjetništvo - firma ne crkne, dokler delavec dela za tako plačo, kot mu jo dajo. Ko pa delavec končno želi končati večletno agonijo med tem ali bo preživel še en mesec ali ne, je pa sedaj on kriv, ker bodo firmo zaprli.

In nauk slovenskih podjetnikov: če delodajalec ni sposoben plačati človeku primerno življenje, je za to kriv delavec in davki - plačani od delavcev za tiste delavce, ki lahko izkoriščajo socialo tj. za tuje delavce, ki delajo za minimalce, imajo tu prijavljene družine, v resnici pa družine živijo v svoji državi. Sicer pa ... kako pa bi lahko v Sloveniji preživel s 400 eur?! ... brez fušanja, ko pa delaš po 12 ur za gazdo ... za 300 eur/mesec? Mislite, da pretiravam? Naivneži.
REsnica
# 17.04.2018 ob 16:15
Nafto počasi zamenjujemo s plinom in elektriko.
Žal so obnovljivi viri ( fotovoltaika, vetrnice, plima, reke) prešibki in premalo stabilni oz preveč odvisni od zunanjih dejavnikov. Za
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 07:48
Drgač je pa tistih dobrih 50 stavkajočih članov separatističnega sindikata (SDRES) samih takih, ko jih z lahkoto nadomestijo z bolj pridnimi in dela željnih in veščih mladeničev, ki čakajo na delo.
politik kritik
# 16.04.2018 ob 23:36
Rudnik naj enostavno zaprejo. Dela se sama okoljska škoda in zguba.
drekecpekec
# 16.04.2018 ob 20:28
Po anketah pa se nam obeta zmaga SD-ja. Narobe svet.
LosAlamos
# 18.04.2018 ob 09:23
Roky89
17.04.2018 ob 09:28

To ti ziher čutiš na podlagi tega kar so ti na internetu povedali.
Roky89
# 17.04.2018 ob 09:28
@Alamos

Pa nehi sanjat, da se neki drugi zarotujejo in igrajo proti nam. Nihče se n obremenjuke z nami. Bi lahko bili 100 % samozadostni na vseh področjih, pa se neb nihče obremenjeval s tem. Pa tudi če, s tem premogovnikom si ne moremo pomagati prav nič več. Imamo ga samo še zato, ker je politike strah potegniti črto in zaključiti to nesmiselno stvar.
AM
# 17.04.2018 ob 06:31
Pravilno. Tudi priprava je delovni čas.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 06:22
Velenski knapi naj racun izstavijo tistim strokovnjakom ki so pri nacrtu za TES 6 izracunali tako nizko ceno izkopanega lignita in nas s tem namerno zavedli. Krivci so znani. Rotovnik in njegova Saleska kompanija bi morali biti ze zdavnaj kaznovani predvsem zaradi korupcije pri tem projektu.
smartass2011
# 16.04.2018 ob 22:56
Knapi so eni zadnjih živih primerkov te kulturne dediščine.
zapravico
# 17.04.2018 ob 07:59
Me zanima kdo bi iz pisarn šel v jamo kopat premog pa imajo sigurno večje plače kot rudarji,zato jih 100% podpiram
el-ninđa
# 17.04.2018 ob 07:49
in meni se naj zdaj rudarji smilijo? niti pod razno!!!
LosAlamos
# 17.04.2018 ob 07:42
Roky89

Tako kot ima veliko ljudi v Sloveniji mnenje, da sta Premogovnik in TEŠ nepotrebna ker sta kao zadnja take vrste v Sloveniji in premajhna plejerja naproti drugim Evropskim energetskim objektom, tako Evropa in svet gledata na mini Slovenijo. Oni mali tam bivši Čehoslovaki pa ja nimajo niti lastnih surovin bla, bla. Bodo pač živeli od tistega kar imajo največ in sicer kmetijskih in gozdnih površin. Bodo pa kmetovali, da preživijo, ali pa se odselijo za drugorazredne državljane drugih držav.

Greva stavit, da bodo potrebe po elektriki od premoga še prepotrebne naslednjih 15 d0 20 let. Potem bo vmes mal jedrske dobe dokler ne bodo zgradili fuzijskih reaktorjev, kar bo trajalo še nadaljnih 10-15 let, pa še to samo v "razvitem svetu". Ker je Slovenija majhna država si ne bo mogla pomagat drugače, kot, da je odvisna od drugih, saj si še kredita ne bo mogla privoščit za drage energetske objekte med katere sodijo tudi fotovoltaika in vtrnice, za katere si niti subvencioniranja ne bomo mogli privoščiti več, prav kmalu, ko bodo pocrkale prve fotovoltaične elektrarne. Razen, da se gremo samooskrbne bajte in brez težke industrije pa električnega prometa. Za kar pa če danes začnemo bo trajalo tudi najmanj dve generacije da si lahk prvošimo.
Mladi ste še pa ne vidite več kot od par stavkov mladih novinarjev in populistov. (Bobovnik je car.)
Kazalo