Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je predsednico sveta VZMD Janjo Žlogar Piano seznanil, da je bil obsojen zlorabe notranjih informacij in ponudil  odstop. Foto: BoBo
Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je predsednico sveta VZMD Janjo Žlogar Piano seznanil, da je bil obsojen zlorabe notranjih informacij in ponudil odstop. Foto: BoBo

Višje sodišče v Ljubljani je pred kratkim potrdilo prvostopenjsko sodbo Verbiču, ki je bil obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane.

Verbič je predsednico sveta VZMD-ja Janjo Žlogar Piano pisno tudi uradno seznanil z obsodbo, zaradi česar je skladno s svojim osebnim prepričanjem svetu združenja dolžan ponuditi svoj odstop. Hkrati je Verbič Žlogar Pianovo zaprosil, da z nastalo situacijo seznani tudi člane sveta in da se ta do ponujenega odstopa čim prej opredeli. Predsednica sveta je sejo sklicala za prihodnji torek, so zapisali v VZMD-ju.

Sicer se je svet VZMD v preteklosti v primeru Velana sproti že seznanjal in tudi sprejemal stališča o postopkih, ki jih je zoper Verbiča in VZMD sprožila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in državno tožilstvo, so spomnili in povzeli Verbičeve navedbe, da v primeru menedžerskega prevzemanja Velane ne on ne VZMD nista razpolagala z nikakršno notranjo informacijo. Hkrati se je tudi vprašal, koliko prevzemnikov delniških družb, ki so pred objavo svoje prevzemne namere začele pridobivati in kopičiti nezanemarljive deleže v ciljni družbi, so ATVP in sodišča procesirala.

Ob ponujenem odstopu je Verbič izpostavil tudi dejstvo, da je VZMD vse od ustanovitve praviloma prvi dvigal glas, se pogosto kot edini zoperstavljal nedotakljivim, opozarjal na stranpoti upravljanja državnega premoženja in sprožil več kot sto sodnih postopkov v prenekaterih primerih oz. poskusih oškodovanj.

"Dejstvo, da sem - kot edini(!) doslej - obsojen zaradi zlorabe notranjih informacij, veliko pove predvsem o pravnem sistemu in režimu v Republiki Sloveniji ter vzvodih discipliniranja redkih, ki si še drznejo zoperstaviti spornim ravnanjem odtujene oblasti in interesom vplivnih mešetarjev s premoženjem ter kapitalom, ustvarjenim skozi generacije," so v VZMD-ju še povzeli Verbičeva stališča.