Veriga Tuš je v prodajnem postopku, za nakup naj bi se zanimal le še angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners. Foto: BoBo
Veriga Tuš je v prodajnem postopku, za nakup naj bi se zanimal le še angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners. Foto: BoBo

Okrog 97 odstotkov prihodkov je ustvarila v dejavnosti trgovine, 2,4 odstotka pa iz naslova nepremičnin.

Kljub močnemu konkurenčnemu okolju je skupina Tuš že v letu 2015 obrnila smernice poslovanja družbe v pozitivno smer in postavila trdne temelje za dobro poslovanje družbe, ki se je nadaljevalo tudi v letu 2016, so sporočili iz Tuša. Lanski prihodki so nekoliko nižji kot leto prej predvsem zaradi prodaje telekomunikacij v drugem četrtletju leta 2015 ter zaradi prodaje Planeta Tuš Koper v letu 2016.

Skupina je leto 2016 končala z dobičkom, potem ko je leto prej imela izgubo v višini 4,3 milijona evrov. "Skupina redno izpolnjuje vse svoje finančne obveznosti in je od leta 2011 bankam upnicam poplačala že skoraj 300 milijonov evrov obveznosti," navajajo v Tušu.

Lani so se v skupini Tuš še intenzivneje osredotočili na svojo osnovno dejavnost – trgovino. Izstopili so s tujih trgov in s področja telekomunikacij ter nadaljevali dejavnosti dezinvestiranja poslovno nepotrebnega premoženja, kamor spada tudi podpis pogodbe za trgovski del v Makedoniji, zemljišča na tujih trgih in v Sloveniji ter tudi prodaja objekta Planet Tuš Koper, kjer pa tudi v prihodnje ostajajo strateški najemnik. Skupina ima zaradi prevrednotenja nepremičnin v letu 2014 sicer negativni kapital, kar pa ne omejuje njenega tekočega poslovanja.

V letu 2016 so prenovili 25 poslovalnic, letos pa 10. Prenove v maloprodajni mreži bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Načrtujejo več prenov trgovin in drogerij ter tudi odprtje novih poslovalnic.

Banke bi se čim prej znebile terjatev
Veriga Tuš je v prodajnem postopku, za nakup naj bi se še zanimal le angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners.

Banke upnice so prodajo 300 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš začele lani jeseni. Čeprav se želijo terjatev znebiti čim prej, pa je malo verjetno, da bi se postopek uspešno končal. Sklad AnaCap naj bi ponujal kupnino v višini zgolj okoli 35 odstotkov vrednosti terjatev.