Newyorški delniški indeks Dow Jones, ki je prejšnji teden porasel za 3,7 odstotka (največja tedenska rast letos) je v ponedeljek izgubil več kot sto točk, pri čemer so se najbolj pocenile delnice finančnih podjetij. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeks Dow Jones, ki je prejšnji teden porasel za 3,7 odstotka (največja tedenska rast letos) je v ponedeljek izgubil več kot sto točk, pri čemer so se najbolj pocenile delnice finančnih podjetij. Foto: Reuters
Nova Kreditna banka Maribor
Bančne delnice so na kolenih tudi pri nas: tečaj Nove KBM je v ponedeljek padel na 2,2 evra. Banka se pripravlja na dokapitalizacijo, toda velika nevarnost je, da bo dodatni kapital zaradi gospodarske krize hitro izbrisan iz bilanc. Foto: BoBo


Vlagatelji pogrešajo podrobnosti reševalnega načrta, predvsem od kod bo prišlo teh sto milijard. Skrbi jih tudi, da bodo države, ki so že zaprosile za finančno pomoč, zdaj zahtevale nova pogajanja, saj naj bi Španija dobila pomoč pod ugodnejšimi pogoji. Nekatere je tudi strah, da bo šla po poti Španije še prezadolžena Italija, kjer je v prvem četrtletju BDP padel za 0,8 odstotka. Delnice italijanske banke UniCredit so včeraj padle za skoraj devet odstotkov.

Dow Jones ob več kot odstotek
Evropski delniški indeksi so bili zjutraj za več kot dva odstotka nad izhodiščem, toda do konca dneva so vsi dobički že izpuhteli. Še slabše se je godilo Wall Streetu. Indeks Dow Jones (12.411 točk) je izgubil 1,14 odstotka. Donos španske 10-letne obveznice je sprva padel, nato pa porasel na 6,5 odstotka. Če bo Madrid res dobil 100 milijard evrov pomoči, bo javni dolg dosegel skoraj 80 odstotkov BDP-ja, kar za lastnike obveznic ni spodbuden podatek.

Prodaja ameriških podjetij le malenkost boljša
Posledice evropske krize vedno bolj čutijo tudi ameriška podjetja. V tem četrtletju naj bi podjetja, ki so vključena v širši indeks S & P 500, prodajo povečala le za 2,2 odstotka. Zlasti jeklarji tarnajo nad šibkim povpraševanjem in vedno nižjimi profitnimi maržami. Delnice podjetja AK Steel Holding so v ponedeljek padle za 14 odstotkov, potem ko so analitiki pri Goldman Sachsu vlagateljem priporočili njihovo prodajo.

Finančne krivulje na Valu 202:
Vlagatelji pozornost že posvečajo Italiji. Za njeno morebitno reševanje bi imela dovolj sredstev le Evropska centralna banka.


Švica naj bi imela 1,4-odstotno rast BDP-ja

Medtem ko države evrskega območja večinoma popravljajo ocene o gospodarski rasti navzdol, je švicarska vlada zvišala napoved. Letošnja rast naj bi bila po zadnjih ocenah 1,4-odstotna. Marca je bila ocenjena rast 0,8-odstotna. Domače povpraševanje je robustno in lahko nadomesti težave izvoznih podjetij zaradi močnega franka. Ta bi bil seveda še krepko močnejši, če ne bi švicarska centralna banka porabila ogromno denarja za obrambo franka, samo prejšnji mesec več kot 60 milijard frankov.

Nafta blizu enoletnega dna
Nafta je včeraj dopoldne strmo porasla, tako da je bilo treba za 159-litrski sod brenta plačati več kot 102 dolarja, toda popoldne je bil brent le še dolar nad enoletnim dnom, saj je bil vreden 96,62 dolarja. Kljub nedavnim padcem cen nafte je Savdska Arabija predlagala, naj Opec (članice se bodo na Dunaju spet srečale v četrtek) v drugi polovici leta zviša kvote za črpanje nafte. Zlato niha okrog vrednosti 1.590 dolarjev, glavna dilema trgovcev pa je: ali se bo Fed odločil za QE3?

ečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+1,88 %

5,10 EUR

NOVA KBM

+0,05 %

2,201

KRKA

+0,00 %

42,50

TELEKOM

+0,00 %

70,00

ZAV. TRIGLAV

-1,52 %

13,00

MERCATOR

-1,57 %

125,00

PETROL

-2,21 %

178,90

LUKA KOPER

-4,07 %

8,02


Krka še naprej odkupuje lastne delnice
Na Ljubljanski borzi so bile v torek (s 553 tisoč evri) spet najprometnejše Krkine delnice, ki so ostale pri 42,50 evra. Novomeško podjetje je tudi v tednu od 5. do 11. junija odkupovalo lastne delnice, in sicer v skupni vrednosti 464.468 evrov. Skupno število lastnih delnic je okrog šest odstotkov celotne izdaje. Petrolove delnice, ki so včeraj močno poskočile, so se ob zelo nizkem prometu pocenile za več kot dva odstotka. Na začetku dneva so padle do 165,10 evra.