Vinarsko podjetje Vinag je bilo nekoč ugledno, v težavah pa se je znašlo predvsem zaradi padca prodaje in slabih letin, pa tudi velike naložbe v novo klet v Košakih. Foto: BoBo
Vinarsko podjetje Vinag je bilo nekoč ugledno, v težavah pa se je znašlo predvsem zaradi padca prodaje in slabih letin, pa tudi velike naložbe v novo klet v Košakih. Foto: BoBo

A ne le zaradi nelikvidnosti, pač pa zdaj tudi zaradi odločitve višjega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo podjetja in mu naložilo plačilo skoraj 27.000 evrov predujma za uvedbo prisilne poravnave.

Vinag bi namreč takšno vsoto moral poravnati v 15 dneh po vložitvi predloga za prisilno poravnavo, a se je na izračun pritožil, na Okrožnem sodišču v Mariboru pa so povedali, da do petka podjetje predujma še ni poravnalo. Sklep je bil Vinagu poslan 17. januarja, a jim ga še ni uspelo vročiti, dolžnik pa mora denar nakazati v 15 dneh od prejema sklepa, sicer bo zoper podjetje sprožen stečaj.

Menjave v vrhu podjetja
Nadzorni svet Vinaga je sicer decembra razrešil predsednico uprave Klementino Ihanec, partnerico lastnika podjetja Lea Ivanjka, na njeno mesto pa postavil Marka Klemenčiča, ki je obenem tudi prvi mož prav tako finančno problematičnega Pinusa.

Ihančeva je prevzela vodenje prodaje, zdaj pa se ji je pri tem kot zunanja sodelavka pridružila še nekdanja direktorica Vinske kleti Ormož Andreja Komel.

Vinag je tudi v zadnjem trimesečju lanskega leta zaostajal za načrti in dosegel slabih 145.000 evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je zgolj 45 odstotkov od tistega, kar so predvideli v načrtu finančnega prestrukturiranja. Ta je med drugim za lani predvidel skoraj 340.000 evrov dobička iz poslovanja, a podjetje je ustvarilo za dober milijon evrov izgube.

Napovedanih prodajnih rezultatov niso dosegli
Kot v zadnjem mnenju k poročilu uprave ugotavlja prisilna upraviteljica Brigita Kraljič, je izguba posledica tega, ker družba med postopkom prisilne poravnave ni dosegala napovedanih prodajnih rezultatov, kar pripisuje nezadostnim prodajnim dejavnostim. Ker so bile že omenjene kadrovske spremembe v vodstvu Vinaga storjene šele zadnji mesec lanskega leta, se te še ne odražajo v finančnih rezultatih podjetja.

Kljub temu je Kraljičevo zanimalo, zakaj stroški za dva nova sodelavca, saj si ne želi očitkov, da gre le za dodatno izčrpavanje podjetja, Ihančeva pa je v odgovoru pojasnila, da so s Komelovo pogodbo podpisali prav zato, ker je prodaja začela padati. Nova sodelavka je po njenih besedah delala v vinarski branži, jo dobro pozna in lahko veliko prispeva k povečanju prihodkov od prodaje. Ob tem pa je nekdanja direktorica še dodala, da konec januarja odhaja iz podjetja, zato je bila sklenitev pogodbe s Komelovo nujna.