V Agroindu kupca ne želijo razkriti. Foto: MMC RTV SLO
V Agroindu kupca ne želijo razkriti. Foto: MMC RTV SLO


Direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc je povedal, da bo kupnina, o kateri sicer ni želel govoriti, nakazana v celoti do letošnjega novembra. Takrat nameravajo razkriti, kdo je kupil mlekarno, je dejal.
Kupec naj bi bil sicer znani italijanski proizvajalec mlečnih izdelkov, vendar je ob tem zanikal, da bi bil to Parmalat ali kakšna druga večja družba.

Ostali bodo siri
Tako višina kupnine kot tudi ime kupca ostajata še skrivnost. Znano pa je že, da bo novi lastnik v vipavski mlekarni izdeloval le sire, med drugim priznani nanoški sir in mocarelo. Po besedah Bajca naj bi obdržali le del zdaj zaposlenih delavcev, trenutno je v mlekarni še 22 zaposlenih, ki so prerazporejeni na druga delovna mesta v Agroindu. O številu prenesenih delavcev na novega lastnika se bodo namreč še dogovarjali.

"Novi lastnik se bo osredotočal na predelavo sirov, tako da bomo izgubili sveže mleko iz Vipavske doline. Kot mi je poznano, se bo osredotočal le na sire in izdelke iz sirov, zagotavlja pa nam, da bo obdržal nanoški sir," je dejal Boris Bajc.

Mleko za predelavo bo še naprej prihajalo iz Vipavske doline, z Idrijsko-Cerkljanskega in Gorenjskega. Že zdaj vozijo to mleko v Italijo, precej ga gre k k novemu lastniku mlekarne. Bajc ugotavlja, da le v Vipavski dolini dnevno namolzejo okrog 30.000 litrov mleka, širše na Primorskem pa trikrat do štirikrat toliko.

"Proizvajalce mleka bo prepričala resnost pri plačilu in dobra cena za kakovostno mleko," je zagotovil direktor Kmetijske zadruge Vipava. Cena naj bi se po njegovih podatkih gibala okrog 34 centov za liter, kar bo preprečilo nadaljnjo prodajo slovenskega mleka v Italijo.