Nemška podjetja nameravajo v Sloveniji v prihodnje več vlagati in zaposlovati. Da se bo letos povečalo število njihovih zaposlenih, ocenjuje 32 odstotkov podjetij, kar na letni ravni pomeni zvišanje za 10 odstotnih točk. Da bodo več vlagali, napoveduje 40 odstotkov podjetij, medtem ko je bil lani ta delež pri 24 odstotkih. Foto: BoBo
Nemška podjetja nameravajo v Sloveniji v prihodnje več vlagati in zaposlovati. Da se bo letos povečalo število njihovih zaposlenih, ocenjuje 32 odstotkov podjetij, kar na letni ravni pomeni zvišanje za 10 odstotnih točk. Da bodo več vlagali, napoveduje 40 odstotkov podjetij, medtem ko je bil lani ta delež pri 24 odstotkih. Foto: BoBo
Nemška podjetja v Sloveniji najbolj cenijo kakovost in razpoložljivost lokalnih dobaviteljev, produktivnost zaposlenih in kvalificiranost slovenskega kadra. Na negativni strani pa izstopajo stroški dela, fleksibilnost delovne zakonodaje in davčno breme. Foto: Reuters
Slovenija na zadnjem mestu med 16 državami

Anketo med nemškimi podjetji že od leta 2006 opravlja Slovensko-nemška gospodarska zbornica. "Bolj ali manj ves čas izpostavljamo enake prednosti in slabosti. Rada bi vas presenetila, a pri rezultatih raziskave to ni mogoče," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica zbornice Gertrud Rantzen.

V anketi so nemška podjetja trenutne gospodarske razmere v Sloveniji ocenila precej boljše - kot zadovoljive jih je ocenilo 53 odstotkov, kar je 35 odstotnih točk več kot v letu prej.

Še vedno je situacija daleč od dobre, a več je tudi optimistov za celotno letošnje leto. Da bo razvoj šel v pozitivno smer, jih meni 27 odstotkov oziroma trikrat več. Pesimistov je na drugi strani le pol toliko kot lani - premike v negativno smer pričakuje 19 odstotkov podjetij.

Nemška podjetja nameravajo v Sloveniji v prihodnje več vlagati in zaposlovati - Slovenija je napredovala pri privlačnosti za investicije, in sicer za tri mesta, med državami srednje in vzhodne Evrope je tako zdaj na četrtem mestu.

Pozitivne in negativne stvari, kot jih vidijo Nemci
Primerjava med 16 državami srednje in vzhodne Evrope kaže, da nemška podjetja v Sloveniji najbolj cenijo kakovost in razpoložljivost lokalnih dobaviteljev, produktivnost zaposlenih in kvalificiranost slovenskega kadra. Pri teh treh dejavnikih se uvrščamo na drugo mesto, sicer pa je Slovenija pozitivno ocenjena še pri razmerah za raziskave in razvoj, razpoložljivosti delovne sile ter infrastrukturi.

Na negativni strani izstopajo stroški dela, fleksibilnost delovne zakonodaje in davčno breme, pri čemer je Slovenija na zadnjem mestu med 16 državami. Pri učinkovitosti javne uprave je na predzadnjem mestu, problem pa ostaja tudi plačilna disciplina.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica naši državi tako priporoča povečanje fleksibilnosti delovnega prava ter zmanjšanje stroškov dela in davčnih bremen. Rantzenova se je zavzela za povezavo med stroški in produktivnostjo ter uvedbo socialne kapice. Prav tako bi bilo po njenem mnenju nujno zmanjšanje birokratskih obveznosti za delodajalce.

Prehiteli sta nas Poljska in Češka
Nemški vlagatelji pri nas cenijo kakovost dobaviteljev in razpoložljivo delovno silo, a v regiji državo prehitevajo konkurentke, kot sta Poljska in Češka.

Pri skupni oceni je bila Slovenija od leta 2006 do leta 2008 ocenjena kot druga najboljša med 16 državami srednje in vzhodne Evrope. Med letoma 2009 in 2011 je padla na tretje mesto, od leta 2012 pa je na petem mestu. Na drugi strani je Poljska na primer od leta 2006 napredovala z 10. na prvo mesto. Pred nami je vedno Češka, Slovaška se stalno uvršča na drugo ali tretje mesto.

550 podjetij z nemškim kapitalom
V Sloveniji je trenutno 550 podjetij z nemškim kapitalom, te družbe pa zaposlujejo več kot 46.000 ljudi. Podjetja z nemškim kapitalom so v letu 2013 v Sloveniji izvedla za 684 milijonov evrov naložb, kar glede na leto prej pomeni 1,8-odstotno rast.

Prisotnost nemških podjetij v Sloveniji se še krepi - lani je v privatizacijskem postopku nemški Mahle prevzel Letriko, Fraport pa Aerodrom Ljubljana.

Slovenija na zadnjem mestu med 16 državami