NLB mora glede na usklajeno evropsko dokapitalizacijo do 30. junija doseči devetodstotni količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala.
NLB mora glede na usklajeno evropsko dokapitalizacijo do 30. junija doseči devetodstotni količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala. "Če ne bomo imeli kredibilnih vsaj preliminarnih dogovorov, bodo pritiski regulatorjev bančnega sistema vse strožji," pravi minister. Zato se bodo do 20. aprila skušali dogovoriti o dokapitalizaciji banke. Foto: Reuters
NLB
Minister Šušteršič je še dejal, da si mora NLB še naprej prizadevati, da proda svoje naložbe. Kot je znano, zaradi umika Agrokorja od nakupa večinskega svežnja delnic Mercatorja NLB-ju ni uspelo prodati svojega skoraj 11-odstotnega deleža v trgovski družbi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada z izhodišči za rebalans

Po predvidevanjih vlade bi primanjkljaj lahko znašal približno milijardo evrov, kar je precej manj kot v preteklih letih. Zaradi nizke gospodarske rasti je treba celotno delovanje javne porabe prilagoditi gospodarskim zmožnostim, pravi finančni minister Janez Šušteršič in dodaja, da je zato treba zelo hitro znižati tako porabo kot tudi primanjkljaj.

Proračunski odhodki bi lahko letos po njegovih besedah znašali približno 8,9 milijarde evrov, torej 450 milijonov evrov manj kot lani. V državni proračun se bo letos predvidoma steklo 7,8 milijarde evrov, kar je po Šušteršičevih besedah zelo previdna ocena.
Vlada skupaj z rebalansom načrtuje tudi za 150 milijonov evrov davčnih razbremenitev. Te še niso dokončno oblikovane, bodo pa takšne, ki jih je mogoče pripraviti v mesecu dni in bodo najspodbudneje delovale za gospodarski zagon, naložbe in odpiranje novih delovnih mest.

Vsi razpisi po novem prek vlade
Da bi dosegli načrtovano znižanje porabe, je vlada danes sprejela več ukrepov. Med njimi je Šušteršič izpostavil pregled vseh sklenjenih pogodb. Javnim zavodom, skladom in agencijam so priporočili, naj morebitnih lani ustvarjenih presežkov ne namenijo za izplačila nagrad zaposlenim, temveč jih v čim večji meri porabijo za financiranje dejavnosti v tem letu.

Odločili so tudi, da bo do sprejetja rebalansa vlada morala potrditi vse razpise iz javnih sredstev, ministrstvo za pravosodje pa bo preverilo racionalnost porabe na področjih uporabe službenih avtomobilov, parkirišč, gospodarjenja z nepremičninami, informatike, avtorskih pogodb, povračil v povezavi s stroški dela in dela v tujini.

Na udaru se lahko znajdejo tudi socialni prejemki
Šušteršič je dejal, da bo treba spreminjati tudi nekatere zakone, ki opredeljujejo izdatke države. "Če bo nujno, bomo posegli tudi v področja, ki so predmet socialnega dialoga," je dejal.

Šušteršič želi tudi mnenja državljanov
Ministrstvo za finance med pripravo rebalansa proračuna prejema veliko predlogov, kako naj država varčuje. V širšo javno razpravo, v kateri že sodelujejo ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki sindikatov, želijo vključiti tudi mnenja državljanov, zato je vzpostavilo elektronski naslov mf.varcujmo-pametno@mf-rs.si, na katerega lahko vsak sporoči predlog za varčevanje.

NLB tokrat brez države
Pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke, ki mora biti v skladu z zahtevo Banke Slovenije izpeljana do konca junija, država ne namerava sodelovati. "Če želimo izpeljati konsolidacijo javnih financ, je treba dokapitalizacijo NLB-ja izpeljati brez javnih sredstev," je povedal minister. Zato so sprejeli sklepe, s katerimi bo omogočila pogovore z drugimi vlagatelji, pri čemer pa bi država v NLB-ju ohranila vsaj 25-odstotni delež in eno delnico.

Šušteršič je dobil tudi mandat, da v sodelovanju z Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb vodi pogajanja. Oblikovali bodo pogajalsko skupino in ugotovili interes pri vlagateljih ter se z morebitnim novim vlagateljem tudi že dogovorili o osnovnih rešitvah upravljanja banke v prihodnje glede delničarskega sporazuma ter kadrovskih rešitev v nadzornem svetu in upravi banke. Rok za te dogovore je 20. april.

Janša na zasedanje Evropskega sveta
Sicer pa je vlada pooblastila delegacijo pod vodstvom premierja Janeza Janše za podpis pogodbe o stabilnosti, koordinaciji in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji, ki je predviden ob robu zasedanja Evropskega sveta 1. in 2. marca v Bruslju.

Vlada z izhodišči za rebalans