Država išče možnosti, kako bi lahko čim bolj ugodno poplačala v preteklosti nabrane dolgove. Foto: EPA
Država išče možnosti, kako bi lahko čim bolj ugodno poplačala v preteklosti nabrane dolgove. Foto: EPA
Sindikati: Tokrat ne popuščamo!

Agencija tako poroča, da naj bi vlada preigravala scenarij, v katerem bi obstoječim vlagateljem ponudili, da izstopijo iz naložbe v obveznice, ki se približujejo dospetju, in vstopijo v obveznice, ki imajo poznejši datum dospetja oz. t. i. bond switch. Druga možnost bi bil lahko tudi neposredni odkup obveznic, je za agencijo povedal vir blizu vladi.

Neuradno se je slovenska vlada s predstavniki bank v preteklih mesecih o tem že intenzivno pogovarjala, saj so pribitki na slovenske obveznice skoraj na zgodovinskem dnu. A čeprav je torkova prodaja obveznic v vrednosti dveh milijard pokrila letošnje potrebe (vlada je začela pridobivati tudi denar za prihodnje leto), nas v 2016 vseeno čaka povračilo kar štirih milijard evrov.
Zaradi šibkih gospodarskih temeljev Slovenije pa ni jasno, kakšen dostop do finančnih trgov bo država imela v prihodnjih letih, zato vladni viri pravijo, da to daje težo razmisleku, da bi denar za poplačilo poskušali najti že zdaj, ko so pogoji še ugodni. Vendar ni pretirano verjetno, da se bo vlada letos podala v novo izdajo obveznic, razen če bodo pogoji za to še posebej ugodni, dodajajo viri. Namesto tega bodo svoje sile raje usmerili v izboljšanje dolžniške podobe, spet drugi viri pa pravijo, da se bodo z izplačili, ki zapadejo v 2016, verjetno ukvarjali šele prihodnje leto, še sklene Reuters.

Sindikati: Tokrat ne popuščamo!