AUKN v odzivu, pod katerega se je podpisala predsednica uprave v odstopu, poudarja, da je letno poročilo prvi dokument, ki podrobno analizira vse neposredne državne naložbe na celovit in pregleden način. Foto: BoBo
AUKN v odzivu, pod katerega se je podpisala predsednica uprave v odstopu, poudarja, da je letno poročilo prvi dokument, ki podrobno analizira vse neposredne državne naložbe na celovit in pregleden način. Foto: BoBo

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države se je v svojem letnem poročilu opirala na predlog strategije, ki ga je vladi predložila julija, na sektorske politike resornih ministrstev, na srednje- in dolgoročne poslovne načrte družb v državni lasti ter smernice in priporočila OECD-ja, saj njena strategija upravljanja kapitalskih naložb in letni načrt upravljanja teh naložb nista bila sprejeta. Analitična vrednost dokumenta je omejena, saj pri upravljanju naložb v agenciji niso imeli usmeritev države, pravijo na ministrstvo.

Letno poročilo tako zavzema predstavitev in dejavnosti agencije ter njene pomembnejše ukrepe. Navedeni so tudi lanski ukrepi nadzornih svetov v najpomembnejših družbah, lanske dokapitalizacije državnih družb in prodajne dejavnosti agencije. V poročilu so tudi celoten portfelj družb v lasti države, analiza gospodarskega okolja in analiza poslovanja družb v (neposredni in posredni) lasti države. V poročilu je navedena še kratka predstavitev 20 največjih družb v državni lasti.

"Določene odločitve niso bile v javnem interesu"
Vlada je po obravnavi omenjenega poročila v sporočilu za javnost zapisala: "Določene odločitve AUKN-ja v praksi izkazujejo, da niso bile v javnem interesu ali v skladu z dobro prakso. Iz navedenih razlogov vlada s predloženim letnim poročilom AUKN-ja ne soglaša." Vlada bo letno poročilo AUKN-ja za lani skupaj s to določitvijo predložila državnemu zboru, so še zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Agencija: Ministrstvo sploh ni navedlo konkretnih argumentov
Na agenciji so v odzivu, pod katerega sta se podpisala svet agencije in predsednica uprave v odstopu Dagmar Komar, izrazili presenečenje nad odločitvijo vlade. Ugotavljajo namreč, da ministrstvo za finance konkretnih in prepričljivih vsebinskih argumentov za tak sklep ni navedlo. Pri tem poudarjajo, da je letno poročilo AUKN-ja prvi dokument v Sloveniji, ki podrobno analizira vse neposredne državne naložbe na celovit in pregleden način.

Na agenciji znova spominjajo, da so že v prvem letu delovanja ob minimalnih kadrovskih in finančnih virih uvedli vse ključne standarde upravljanja družb. Teh ključnih standardov upravljanja država predtem ni vzpostavila, poudarjajo na AUKN-ju, kjer so o svojih dejavnostih marca poročali tudi delovni skupini OECD-ja in po njihovih navedbah prejeli pozitivne odzive.

"Delovali brez strategije"
V AUKN-ju pri tem še opozarjajo, da so od začetka ustanovitve delovali brez strategije upravljanja državnih naložb, kar jim je delo zelo oteževalo, saj agencija ni imela strateških usmeritev DZ-ja. Predloga strategije, ki ga je AUKN pripravil, namreč prejšnja vlada zaradi neusklajenosti med ministrstvi in nekaterih odprtih vprašanj ni sprejela.

Obravnava letnega poročila agencije za leto 2011 je bila na dnevnem redu odbora DZ-ja za finance že na začetku julija, a odbor takrat poročila ni obravnaval, saj ga predtem ni obravnavala vlada.