Gospodarstvo

Poudarki

  • Vlada je Magni Steyr marca sklenila dodeliti 18,61 milijona evrov finančne spodbude.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 39 glasov Ocenite to novico!
Zdravko Počivalšek
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo podpisal pogodbo z Magno Steyr. Foto: BoBo
VIDEO
Kaj o Magni menijo gospod...
VIDEO
Vlada Magni namenila 18 m...

Dodaj v

Vlada Počivalšku dala pooblastilo za podpis pogodbe z Magno

Pogodba bo predvidoma podpisana v torek
12. oktober 2017 ob 12:39,
zadnji poseg: 12. oktober 2017 ob 14:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku dala mandat za podpis pogodbe o izvedbi strateške naložbe z družbo Magno Steyr in občino Hoče - Slivnica, ki jo bodo podpisali prihodnji teden.

Počivalšek je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da se bo investitor s pogodbo zavezal, da bo v roku 10 let izvedel investicije v vrednosti najmanj 100 milijonov evrov in ustvaril najmanj 1000 novih delovnih mest. "Pogodba je zapisana tako, da ščiti interese naše države, ne obremenjuje državnega proračuna ter strogo zavezuje investitorja, da mora izpolniti cilje pogodbe. Država lahko v primeru neizpolnjevanja zahteva pogodbeno kazen," je še dodal.

Slovenija bi tako lahko od Magne terjala pet milijonov pogodbene kazni, če Magna ne bi začela izvajati investicije v petih letih. Na drugi strani država ni odgovorna za izpolnjevanje pogojev za izvedbo investicije in v primeru, da ti niso izpolnjeni, odškodninsko ne odgovarja. Investitor v nobenem primeru tudi ni upravičen odškodnine iz naslova izgubljenega dobička.

Investitor mora državi ob tem poročati o poteku izvajanja investicije z letnimi in ad hoc poročili. Vlada pa si je izpogajala tudi možnost izvedbe nadzora na kraju samem, in sicer lahko vstopi v vse objekte in pregleda vso dokumentacijo. V primeru pravnega spora med državo in vlagateljem bo o njem odločala arbitraža treh arbitrov s sedežem v Ljubljani po pravilih Mednarodne gospodarske zbornice in v skladu s slovenskim pravom.

Leto dni "garanja"
Pogodba bo podpisana v torek, ko bo položen tudi temeljni kamen za Magnino lakirnico. Hkrati bo podpisana tudi pogodba o financiranju prve faze projekta - država bo Magni zagotovila 18,6 milijona evrov. Za to drugo pogodbo ni potrebno soglasje vlade, saj se izvaja po zakonu o tujih neposrednih investicijah in je bila izpogajana neposredno med ministrstvom in Magno.

Počivalšek je ob tem dejal, da je vlada svoje v projektu Magna po več kot letu dni "garanja" opravila svoje. Magnina naložba v prvo fazo investicije, to je v lakirnico, je ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila nekaj več kot 400 delovnih mest. V drugi fazi naj bi se odprlo še okoli 1500 delovnih mest.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
nepokorni
# 12.10.2017 ob 13:02
@Wasabi

Res je, škoda da nisi imel časa, da bi prišel z investitorjem, ki bo zagotovil 1000 delovnih mest v regiji, ki jih najbolj potrebuje.

Ko boš začel gledat rezultate, ne pa face, ti bo v življenju drugače. Dotlej se pa imej za režimskega, nerežimskega ali kaj tretjega.
freezbee
# 12.10.2017 ob 16:37
Ce se debilnost na forumu odraza glede na dejansko stanje, je se dobro da Sloveniji tako dobro gre. Upam oz. mislim da se ne in so med komentatorji izraziti negativci nezadovoljni sami s seboj.
Teh 18,6 mio € bo drzava zelo hitro dobila nazaj in se vec.
Ljudje rabijo delo, brez proizvodnje ni nic. Samo storitvene dejavnosti ne drzijo pokonci drzave.
Guinness
# 12.10.2017 ob 13:24
Enim ocitno ni najbolj jasno kako stvari delujejo. Te financne spodbude niso nic novega ali nenavadnega, ampak so stalna praksa pri vecjih investiciijah tukaj in v tujini. Prinasajo pa te spodbude tudi zaveze in pogoje za investitorja: ena izmed taksnih bo verjetno, da se delavce isce prednostno preko CSD Maribor...to bo bolj jasno, ko bo znana vsebina pogodbe.

Pa ne se bat - teh 18 milijonov bo hitro povrnjenih v blagajno.
šurda
# 12.10.2017 ob 13:21
SDS je leglo največje možne korupcije v Republiki Sloveniji
in ruši čisto vse kar prispeva k razvoju !
Od klicanja zloglasne troike pa do rušenje 2TIR-a in Magne,
upam, da si to gori na Štajerskem zapomnite, da ne bomo
spet vsega krivi tu v Ljubljani !

Bi pa morali tudi Slovenski podjetniki dobivati take finančne
spodbude kot Magna !
Tao3
# 12.10.2017 ob 13:17
SDS spet pljuva in preprečuje delovna mesta na Štajerskem. Mariborčani kaj ste se SDS-u res tako zamerili? Bo treba lopova Pivca nazaj v Klinični center MAribor postavit, da se bo SDS spet napajal. Potem ne bodo blokirali nič več ...
tidl
# 12.10.2017 ob 13:14
@Wasabi

ti si en zagrenjen lenuh , ki razen kritike v življenju ni nič naredil .
Lahko samo rečemo KONČNO imamo tudi Magno .
Julijanna
# 12.10.2017 ob 18:46
Še dober, da že vsi veste, kakšne plače bodo pri Magni in da bodo uvozili delavce, očitno vas že dost dela v njihovi kadrovski službi.
Most1900
# 12.10.2017 ob 14:49
robik3a

Magna teh 18 miljonov ne bo videla dokler nebo imela 1000 zaposlenih. To pa pomeni da bo to po tem ko bodo naredili drugo fazo. Takrat pa bo zaposlenih ze 400(1. faza) in 1500(2. faza), torej bo v prvih dveh fazah ze 1900 zaposlenih.

In druga faza seveda bo narejena, sej niso neumni da bojo naslednih 50 let vozili v Hoče samo barvat nato pa nazaj v graz, da se vozila se sestavi.

Pa ko tako govorite da Avstrici ne zelijo postaviti tako “ umazane “ industrije, naj vam povem da se bo ravno v gradcu po vec desetletjih naredilo prvo novo jeklarno v Evropi.
GoodFella
# 12.10.2017 ob 14:11
Odlično, da zadeva napreduje. Medtem ko eni na ne vem kakšni osnovi (jasnovidni mogoče) špekulirate o nekih podkupninah, smo drugi veseli, da Maribor dobiva podjetje, v katerem bo v prihodnje dobilo delo veliko Podravčanov. Maribor potrebuje takšne tovarne in potrebuje delovna mesta, ne potrebuje pa lapanja.
Guinness
# 12.10.2017 ob 13:47
So se pa režimski takoj oglasli in me popoljuvali. Sem dobro predvideval;) Najbolj vsa boji, ko vam nastavim ogledalo in napišem, da je SMS, SD, SDS vse isto, in vam to ne paše, ker hočete imeti status quo in držati ljudstvo v prepričanju, da so dvojni od teh slabi, eni pa dobri. Nek nek, počasi se vam čas izteka.

Uf, pa si nas odkril. Zarota vseh zarot. Hitro na Politikis pisat blog.
Bombek
# 12.10.2017 ob 19:11
Pa smo le uspeli vsaj pri nečem z pravilnimi pogoji.
vranek
# 13.10.2017 ob 10:29
Galoper, pejd malo na Kotosko, Stajersko in Prekmurje. Teh tvojih j ..nih kmetijskih povrsin je tolk, da jih gozd zarasca. Eni ste res beboti. Pa a si bil kdaj v Hocah? A si videl cesto, zeleznico, letliisce, druge lakirnice zraven te? In ti mislis da je to obremenjeno zemljisce nekaj vauuuu.
Petkrat boljse zemlje imamo na pretek, pa se je nihce ne pritakne. Savja, ki mu pravijo gozd, pa tudi. Vsaj pocistili bodo to podrast, ki ni niyi slucajno podobna gozdu. In ja, vsi tisti, kj sd zmrdujete nad placo, pa kar veste kaksna bo. Preprican sem, da ste lepo prisesani na naso sovialo, ne delate in vam tako razmisljanje sluzi kot izgovor, da se ne splaca delat. Volim le tistega na parlamentarnih volitvah, ki bo znižal socislo vsako leto brezposelnosti za 15%. V stirih letih lahko koncas šolo ali faks. Presneti zajedalski lenuharski izkoriščevalci! Ce bi imel kaj besede, ne bi dobili po dolocenem casu niti za joguurt. Naduteži, ki pametujejte in se druhim pustite hranit. Še prodtitutke imajo več casti.
Guinness
# 13.10.2017 ob 08:19
Potrjeno: Magna se je zaveza k zagotovitvi najmanj 1000 delovnih mest
opranaglava
# 12.10.2017 ob 22:19
Ali bo ta zgodovinski dogodek prenašan v živo?
felipesko
# 12.10.2017 ob 23:02
država bo Magni zagotovila 18,6 milijona evrov. Za to drugo pogodbo ni potrebno soglasje vlade, saj se izvaja po zakonu o tujih neposrednih investicijah in je bila izpogajana neposredno med ministrstvom in Magno.

Haha Ministrstvo torej ne spada v vlado,če direktno zapravlja denar......
Tudi to je po evropski direktivi.......haha
Še dobro,da se nam Avstrijci ne smejijo...
zamudnik
# 12.10.2017 ob 14:16
Nekdanji finnčni minister Rop, tale za gospodarstvo Počivalšek, škoda, da minister za zdravstvo ni Smrtnik, za šolstvo Lenček, za regionalni razvoj pa Plankar.
JJstyle
# 12.10.2017 ob 13:02
Upam da bodo plače proizvodnega delavca od 1992 do 2431 evrov bruto, kot v Avstriji. Potem kapo dol Počivavšku. Če pa mislijo plačevat po slovanskih tarifah, pa predlagam, da po koncu mandata kazensko zaposlijo kar slovensko vlado, Počivavška pa v nočno izmeno.
zapravico
# 13.10.2017 ob 07:32
Kakšni biki nas vodijo,da to ni res
RobiK3a
# 12.10.2017 ob 13:50
Torej, če povzamem;
Da bi bila investicija strateška, mora investitor zaposliti vsaj 1000 ljudi.
Magna bo zaposlila 400 ljudi, s je investicija vseeno strateška in Magna vseeno dobi 18 milijonov.
Kako to ?
A se je vlada s pogodbo zavarovala in bo Magna v promeru, da."druge faze" ne bo, vračala teh 18 milijonov plus odškodnino za nesorazmerno devastirano okolje ?
Koliko poznam našo bedasto in pokvarjeno politiko me ne bo presenetilo, če vlada nima nobenih garancij za "drugo fazo" in je vse skupaj le "obećanje ludom radovanje".
A bo vlada za gradno "druge faze", Magni podarila novih 20 ali 30 milijonov?
A kdo preiskuje če so slučajno Kandaruti, Počivavšek, Dragonja in svita okrog njih ter njihovo ožji sorodniki v zadnjem ćasu v tujini (bahami, panama, luksemburg...) odprli žiro račune in ali se je na te raćune steklo kaj denarja iz "neznanega izvora" ?
Homer.
# 12.10.2017 ob 14:03
@RobiK3a
Nič ne razumeš....
Magna sploh ne potrebuje te subvencije
Ta denar se nakaže Magni, ta pa ga nato nakaže na račune "posrednikov" v Sloveniji na Kajmanske otoke
In vse je čisto brez sledi.......
DAbears
# 12.10.2017 ob 18:21
Bog pomagaj sloveniji in nam slovencem
danimmc
# 12.10.2017 ob 14:11
Sedaj že Majmunskih otoki.Kaj Ciper ni več vredu?
galoper
# 12.10.2017 ob 17:32
Bere se še kar, a včeraj, ko sem poslušal njegove izjave, se mi je zdelo, da je, ali podpisal nekaj in sploh ne pozna vsebine, ker je vse zvenelo kot domneve o številu zaposlenih, brez izjave o obvezah in pogodbenih sankcijah.
Tudi v tem zapisu je protislovje, ko zanika kakršnekoli obveznosti iz proračuna; kaj pa teh 18,6M € donacije za 400 zaposlenih?
Plačujemo tujcu, da uničuje kmetijske površine?
Wasabi
# 12.10.2017 ob 13:30
@tidl

Zagotovo več od režimskih lutk. So se pa režimski takoj oglasli in me popoljuvali. Sem dobro predvideval;) Najbolj vsa boji, ko vam nastavim ogledalo in napišem, da je SMS, SD, SDS vse isto, in vam to ne paše, ker hočete imeti status quo in držati ljudstvo v prepričanju, da so dvojni od teh slabi, eni pa dobri. Nek nek, počasi se vam čas izteka. Lakirnica hahaha, teh 400 bi bilo bolj srečnih, če se bi na isto usrano delo vozili v Avstrijo, bi imeli skoraj 1x večjo plačo.
RobiK3a
# 12.10.2017 ob 17:20
Ljudje rabijo delo, se strinjam.
Ampak v Magni bo plača 600 evrov in sedaj ni več nobena skrivnost, da bodo večino delavcev uvozili iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.
Torej, bodo Hočani ostali brez zemljšč in onesnaženo pokrajino, slovenski davkoplačevalci bomo Magni dali 18 miljonov, Bosanci in Srbi pa službe in za njihove razmere solidne plače.
Kaj bomo dobili Slovenci ?
AlBundy
# 12.10.2017 ob 12:56
Vlada bi Počivalška lahko že končno poslala vsaj na začetni tečaj angleškega jezika.
danimmc
# 12.10.2017 ob 13:05
Leto 2014: -1.195.455.050€ (Zaključni proračun 2014)
Leto 2015: -1.276.712.072 (Zaključni proračun 2015)
Leto 2016: -305.446.644 (Sprejeti proračun 2016)
Leto 2017: -717.782.807 (Sprejeti proračun 2016)
=======================================
SKUPAJ: -3.495.396.573

Rezultat SMC+SD+DESUS = 3,5 milijarde minusa

In lakirnica na vodovarstvenem območju.
kralj matjaž
# 12.10.2017 ob 12:46
Zakaj že mora država podpisat pogodbo?

dodeliti 18,61 milijona evrov

Hm. To ne ravno diši po kapitalizmu, ampak malo smrdi po socializmu.
Wasabi
# 12.10.2017 ob 12:51
Haha, banana vlada. Za lakirnico dajo 18,61 mio spodbude. Za lakirnico!!!!!

Komaj čakam pušiono na naslednjih volitvah, ko se samo spomnim teh fac, Počivalška, ministrice za zadravstvo, šolstvo,... in ekipe, se ne morem znebiti občutka, da imajo pač postavo v rangu SDS. Včasih je veljalo SD=SDS, danes velja SMS=SDS=SD.

Zdaj me pa hitro popoljuvat, ker nisem režimski. Ali pa celo izbristat moje mnenje.
Kazalo