Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo podpisal pogodbo z Magno Steyr. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo podpisal pogodbo z Magno Steyr. Foto: BoBo
Kaj o Magni menijo gospodarstveniki
Vlada Magni namenila 18 milijonov evrov

Počivalšek je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da se bo investitor s pogodbo zavezal, da bo v roku 10 let izvedel investicije v vrednosti najmanj 100 milijonov evrov in ustvaril najmanj 1000 novih delovnih mest. "Pogodba je zapisana tako, da ščiti interese naše države, ne obremenjuje državnega proračuna ter strogo zavezuje investitorja, da mora izpolniti cilje pogodbe. Država lahko v primeru neizpolnjevanja zahteva pogodbeno kazen," je še dodal.

Slovenija bi tako lahko od Magne terjala pet milijonov pogodbene kazni, če Magna ne bi začela izvajati investicije v petih letih. Na drugi strani država ni odgovorna za izpolnjevanje pogojev za izvedbo investicije in v primeru, da ti niso izpolnjeni, odškodninsko ne odgovarja. Investitor v nobenem primeru tudi ni upravičen odškodnine iz naslova izgubljenega dobička.

Investitor mora državi ob tem poročati o poteku izvajanja investicije z letnimi in ad hoc poročili. Vlada pa si je izpogajala tudi možnost izvedbe nadzora na kraju samem, in sicer lahko vstopi v vse objekte in pregleda vso dokumentacijo. V primeru pravnega spora med državo in vlagateljem bo o njem odločala arbitraža treh arbitrov s sedežem v Ljubljani po pravilih Mednarodne gospodarske zbornice in v skladu s slovenskim pravom.

Leto dni "garanja"
Pogodba bo podpisana v torek, ko bo položen tudi temeljni kamen za Magnino lakirnico. Hkrati bo podpisana tudi pogodba o financiranju prve faze projekta - država bo Magni zagotovila 18,6 milijona evrov. Za to drugo pogodbo ni potrebno soglasje vlade, saj se izvaja po zakonu o tujih neposrednih investicijah in je bila izpogajana neposredno med ministrstvom in Magno.

Počivalšek je ob tem dejal, da je vlada svoje v projektu Magna po več kot letu dni "garanja" opravila svoje. Magnina naložba v prvo fazo investicije, to je v lakirnico, je ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila nekaj več kot 400 delovnih mest. V drugi fazi naj bi se odprlo še okoli 1500 delovnih mest.

Kaj o Magni menijo gospodarstveniki
Vlada Magni namenila 18 milijonov evrov