Gospodarstvo
Pogovori koprske luke z ameriško vojsko so bili zgolj poslovne narave, so pojasnili na vladi. Foto: BoBo
Ameriško vojsko koprsko pristanišče zanima zaradi odlične lege. Foto: EPA

Dodaj v

Vlada zanika načrtovanje logistične točke Nata v Kopru

Odgovor vlade protestnikov ni zadovoljil
19. september 2018 ob 21:03
Koper - MMC RTV SLO, STA

V odgovoru na proteste proti domnevni logistični točki zveze Nato v Luki Koper je vlada zatrdila, da omenjena točka tu ni načrtovana. Pogovori koprske luke z ameriško vojsko so bili zgolj poslovne narave, pojasnjujejo.

Na ministrstvu za obrambo so v odgovoru podpisnikom protestne peticije pojasnili, da so nekateri mediji pri poročanju o tej temi pomešali dve različni področji – poslovne dogovore med naročnikom in ponudnikom določenih storitev ter podporo države gostiteljice, s katero države pripoznajo možnosti podpore premikov zavezniških sil čez nacionalno ozemlje.

Pojasnili so, da je šlo za poslovne pogovore med predstavniki ameriške vojske in Luke Koper glede komercialne uporabe pristaniških storitev – za potrebe določenega pretovora ameriške vojske prek tega pristanišča. Obe strani bi morali sicer o tem najprej skleniti dogovor, do katerega pa po podatkih ministrstva ni prišlo.

Z ministrstva so še sporočili, da je bil na omenjenih pogovorih prisoten tudi njihov predstavnik, saj bi, če bi bil dogovor sprejet, sodelovali pri logistični podpori in varovanju prehoda čez slovensko ozemlje. Ti so sicer "stalnica in rutinski dogodek", so še zapisali.

Pozitivni vzajemni učinki
Dodali so, da prepoznavajo vzajemne pozitivne učinke posredniške vloge Luke Koper, in poudarili, da je uporaba logističnih in drugih zmogljivosti Slovenije v ta namen skladna z nacionalnimi načrti podpore države gostiteljice. To je poleg tega tudi priložnost za vpogled v potrebe po morebitni prilagoditvi nacionalne prometne infrastrukture, kar je neposredno povezano s cilji po izboljšanju vojaške gibljivosti tudi v Evropski uniji.

Z morebitnim poslovnim dogovorom med Luko Koper in ameriško vojsko se za Luko in mesto Koper ne bi nič spremenilo, so še poudarili na ministrstvu.

Fema: Nezadovoljiv odgovor vlade
Odgovor vlade sicer gibanja Fema, ki je začelo proteste proti domnevni logistični točki Nata v Luki Koper, ni zadovoljil. Še vedno menijo, da ni jasno, ali "gre ali ne gre za logistično sodelovanje" in s tem po njihovem mnenju za logistično točko zveze Nato.

TV Slovenija je v začetku meseca poročala o tem, da bi koprsko pristanišče lahko postalo "pomembna Natova logistična točka". Po objavi novic se je v petek pojavila prva protestna pobuda, s katero želijo protestniki to povezavo preprečiti. Pod peticijo "Centra FemA in FemA – Feministične akcije" se je podpisalo več ljudi, tudi profesorjev in razumnikov.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
cabbage
# 19.09.2018 ob 21:16
Kaj mi razlozi nekdo, kdo so "razumniki"?
ajša55555
# 19.09.2018 ob 21:17
kjer je dim, je tudi ogenj,,,,
topol
# 20.09.2018 ob 00:10
Nato mora vendar nekaj delat in zato preigrava logistične načrte. Verjetno ugotavljajo, da v Črno morje morda ne bodo vedno mogli in jih zanima, kako opremo spraviti na vzhod Evrope (v Romunijo) iz Kopra. Ne bodo se ustavili samo pri Kopru, tudi Reka, Trst in Tržič so primerni in v načrtih. Pa severna pristanišča, skratka vse mora biti v načrtih. Ne bodo kar zapisali v načrte in jih objavili, da je Koper pristanišče za pretovor pri morebitnem merjenju moči z Rusijo. Če bi že bilo kaj nujnega, bi itak večino prevzela severna pristanišča odkoder je za Ameriko bližje, uporabljala pa bi se itak vsa, ker bi bila to prva prioriteta. V miru pa je naš Koper primeren za transport iz Madžarske in Slovaške. Premikov čez pol Evrope pa ne bodo redno delali, saj so dragi in zamudni, če pa občasno malo poskusijo za vajo pa ni nič narobe. Zaslužila bo luka, železnice, dars, morda še kak logist in prevoznik. Trajno pa nihče pri zdravi pameti ne bo vlekel tankov iz Amerike v Koper in na Poljsko, Litvo ali Romunijo
Springbok
# 19.09.2018 ob 21:44
@ cabbage - uporaba besede "razumniki" na tem mestu je resna terminološka napaka. Glede na slovensko politično terminologijo so "razumniki" desnosučni, "intelektualci" pa levosučni.
piarija
# 19.09.2018 ob 21:14
jst si pa želim, da bi bla logistična točka NATA pri nas...
Rocknrolla
# 20.09.2018 ob 10:09
Naša politika ENOSTAVNO NE ZNA spelat tak posel. Bog ne daj, da bi speljali posel, ki bi v državni proračun plunu tolk in tolk keša... Zapravlat znamo tko kot noben drug, ustvarjat, to nam pa nikakor ne steče... Naj se zmenijo, kar bo pomenilo še večjo potrebo po čimprejšnjem zaključku projekta 2.tir. Pol pa preusmerimo vse kamione na železnico in s tem razbremenimo ceste... Aja, kdo bo pa pol vinjete plačeval? Uf, matr, nč ne bo s tem... ;)
Homer.
# 20.09.2018 ob 09:27
In še kar naprej opletate s to vojaško bazo....
Neverjetni ste!
pobrisan
# 20.09.2018 ob 08:38
Namesto da bi priložnost pograbili z odprtimi rokami, se bo sedaj popuščalo nekim amerofobom?
freezbee
# 20.09.2018 ob 08:13
za "posel" nas stane cca 3% letnega državne proračuna, plus zdej bodo namesto tvornega prometa (ki pa res dela posel) luko zasedli z ladjami, podmornicami ipd?

Se en pomol naj zgradijo. Pa se caka in caka ...
Bivši uporabnik
# 20.09.2018 ob 07:36
kaj zdej cmere, voljni pravijo da baza bo, torej lažejo? dejte črno na belem to jasno in uradno povedat, če je kaj testisov in če res lažejo.
za hlapce rojeni za vse večne čase. kje vam je hrbtenica??
Homer.
# 20.09.2018 ob 18:25
Očitno tebi ni jasno kaj je "vojaška baza" in kaj je "logistika", ki jo Luka lahko nekomu nudi.
In meni nekaj nakladaš o razumevanju?!
m72
# 20.09.2018 ob 14:21
"Vlada zanika načrtovanje logistične točke Nata v Kopru"

Glede tega pa bi še Strojanovim bolj verjel.
navigator007
# 20.09.2018 ob 08:23
Malo pomanjkljiva je tale novička o peticiji, pred katero trepeta MORS, mar ne?
Pod peticijo »Centra FemA in FemA - Feministične akcije« se je podpisalo več ljudi, tudi profesorjev in razumnikov. Manjkajo imena in priimki razumnikov.
Homer.
# 20.09.2018 ob 08:19
Neverjetni komentarji, ki mejijo že na poškodbe možganov!
Kakšna vojaška baza le. Nobeno vojaško bazo v Kopru ne potrebujejo.
Transport vojaške opreme ne potrebuje vojaško bazo.
In seveda je to dober posel za Luko Koper. Za njo je to toliko in toliko ton tovora več.
Nobenih jedrskih podmornic in letalonosilk v Luki ne bo, saj jih ne bodo po kopnem nikamor transportirali. (mimogrede: letalonosilko sploh v Luko ne spravijo, s podmornico pa tudi nimajo kaj početi v našem pljuncu morja)

Če pa bo vojna potem bo itak vse pod nadzorom NATO, v katerega smo tako nespametno vstopili.
Ampak zanimivo, NATO pa vas nič ne moti........
Bivši uporabnik
# 20.09.2018 ob 07:43
Ne bodo se ustavili samo pri Kopru, tudi Reka, Trst in Tržič so primerni in v načrtih.

ker imajo v planu tukaj postavljat plinske terminale ipd, plus jasno postavljat tudi vrtine v jadranu, za kar je hrvaške vlada že lep cjta spremenila zakonodajo gelde tega in dovolila vrtanje bližje obali ipd, sej veste, tisti ko so tako krvavo ustanvili ekološke cone zaradi piranskega zaliva ipd.
bivša juga je pač samo še en plan voljnih, vsaj tako so si oni zamislili (in očitno imajo pri tem podporo tako eu-ja, kot lokalnih vlad).
sramota.
firtoh
# 19.09.2018 ob 22:40
Zala10
A znaš napisat kaj,kar ni zraslo pri braintrustih na Trstenjakovi?Imam občutek,da je skrajna levica nekaj takega kot ilegalni migrant, nezaželeno.
No mene motijo pa desni skrajneži,takšni kot ti,sam da tega ne pišem v vsakem postu,pravzaprav sem to besedno zvezo danes uporabil prvič v 4 letih,odkar sem na tem forumu.
Na guglu poglej,kaj je skrajna levica oz. radical left
Joker
# 20.09.2018 ob 16:16
A bojo moral kupit vinjete?
Pa ni to mal tvegano, ko bodo ure in ure stali v zastojih na avtocesti skupaj s tisoči kamionov?
Krtomir
# 20.09.2018 ob 08:58
a ste nori? da bi imeli vojaško bazo od nekoga, ki še pri arbitraži podpira Hrvaško? potem imam že raje nemce.
zala10
# 19.09.2018 ob 22:08
Samo popoln bedak bi tak posel zapravil.

P.S.: Sicer pažam, da je tem levonevladnim aktivistom in organizacijam zadnje čase močno zrastel greben. Očitno mislijo, da je skrajna Levica res prevzela oblast v Sloveniji.
viper81
# 19.09.2018 ob 21:57
Culpa lata.
Bivši uporabnik
# 20.09.2018 ob 17:38
pardon, "logistične točke", lol.
Bivši uporabnik
# 20.09.2018 ob 17:36
Nobenih jedrskih podmornic in letalonosilk v Luki ne bo, saj jih ne bodo po kopnem nikamor transportirali. (mimogrede: letalonosilko sploh v Luko ne spravijo, s podmornico pa tudi nimajo kaj početi v našem pljuncu morja)

očitno imaš ti problem z razumevanjem besede baza. in kako si tako prepričan, veš kaj več od nas?
Bivši uporabnik
# 20.09.2018 ob 07:38
Samo popoln bedak bi tak posel zapravil.

za "posel" nas stane cca 3% letnega državne proračuna, plus zdej bodo namesto tvornega prometa (ki pa res dela posel) luko zasedli z ladjami, podmornicami ipd?
Kazalo