Evropska valuta je v primežu dolžniške krize in pomanjkanja zaupanja v obveznice evropskih držav. Za evro je treba plačati le še 1,27 dolarja. Foto: Reuters
Evropska valuta je v primežu dolžniške krize in pomanjkanja zaupanja v obveznice evropskih držav. Za evro je treba plačati le še 1,27 dolarja. Foto: Reuters
Cena zlata si je po krepkem decembrskem padcu v prvih dneh leta 2012 opomogla, tako da je spet nad 1600 dolarji. Foto: Reuters
Krka d.d.
Krkine delnice, ki so bile na Ljubljanski borzi tradicionalno najprometnejše, so se v uvodnem tednu leta 2012 pocenile za sedem odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.


Newyorški Dow Jones se je sicer v petek znižal za pol odstotka, toda na tedenski ravni je njegova vrednost porasla za 1,2 odstotka. Zaslugo za pozitiven začetek leta imajo zlasti bančne delnice (v povprečju so pridobile skoraj šest odstotkov, medtem ko se delnice evropskih bank v tem obdobju pocenile za skoraj tri odstotke) in delnice cikličnih sektorjev, ki so pod vplivom gospodarske rasti.

Brezposelnost v ZDA zdaj 8,5-odstotna
Kar nekaj svežih ameriških makroekonomskih podatkov je bilo boljših od napovedi. Nazadnje je presenetilo tudi poročilo o decembrskem trgu dela. Delodajalci so poskrbeli za 200 tisoč dodatnih delovnih mest, kar je 50 tisoč več od napovedi. Stopnja brezposelnosti je padla na 8,5 odstotka in dosegla skoraj triletno dno. Tudi novice z nepremičninskega trga so bile precej spodbudne.

Evro rekordno nizko glede na avstralski dolar
Evropska dolžniška kriza se medtem še naprej zrcali v padanju evra. Skupna valuta 17 držav je zdrsnila na rekordno nizko vrednost v primerjavi z avstralskim dolarjem, na enajstletno dno v primerjavi z jenom in na najnižjo vrednost po septembru 2010 glede na ameriški dolar. Na tedenski ravni je evro v primerjavi z ameriško valuto izgubljal že peti teden zapored, kar se ni zgodilo skoraj dve leti.

Dow Jones

12.359 točk
Nasdaq2.356
DAX30 (Frankfurt)

6.057

FTSEurofirst 3001.013
Nikkei (Tokio)8.390
10-letne am. obvezn.donos: 1,96 %
EUR/USD1,2719
USD/JPY76,96
EUR/CHF1,2173
Lahka nafta101,93 USD
Zlato1.617 USD
Euribor, 6-mesečni1,560 %



Nova dražba italijanskih in španskih obveznic
V petek je bila vrednost evra za hip le še 1,2698 dolarja. Število stav na nadaljnje padanje evra je rekordno visoko. V novem tednu bodo vlagatelji še naprej pozorni spremljali donose španskih in italijanskih obveznic ter razplet novih dražb obveznic obeh prezadolženih držav. Pri dveletnih italijanskih obveznicah je donos trenutno petodstoten, pri desetletnih okrog sedemodstoten.

Ni rešitve za Grčijo?
Zgodba zase je Grčija. Mednarodni denarni sklad izgublja zaupanje v njeno sposobnost, da bi lahko odplačala ogromen javni dolg, poroča revija Der Spiegel. IMF naj bi ugotavljal, da je trenutni rešilni program za Grčijo nezadosten, zato bo za rešitev države nujno njegovo prilagajanje. Možnosti naj bi bile tri: prva so novi varčevalni ukrepi Aten, druga večji odpis dolga s strani zasebnih upnikov, tretja pa dodatna finančna pomoč držav z evrom.

Alcoa bo spet prva objavila sveže bilance

V ponedeljek se bo začela sezona objavljanja četrtletnih poslovnih rezultatov. Prva bo, kot po navadi, na vrsti Alcoa. Proizvajalec aluminija naj bi imel v zadnjem lanskem trimesečju izgubo. Podjetja, ki sestavljajo indeks S % P 500, naj bi po Reutersovi anketi sicer dobiček v povprečju (glede na isto lansko obdobje) povečala za 7,8 odstotka. Prvič po letu 2004 se bo tudi zgodilo, da bodo imeli vsi trije ameriški proizvajalci avtomobilov (GM, Ford, Chrysler) dobiček.

Krka izgubila sedem odstotkov
Ljubljanska borza je v prvih dveh dneh leta 2012 pridobivala, toda vseeno je bil teden negativen, tako da je indeks SBI TOP skupaj zdrsnil za 1,63 odstotka. Največje izgube so utrpeli Krkini delničarji. Tečaj se je znižal za več kot sedem odstotkov in padel na 49 evrov oziroma v območje enoletnega dna. Gorenje je padlo za pet odstotkov, kar je verjetno le popravek po rasti teden poprej, ko so se vlagatelji razveselili novice, da bo velenjsko podjetje odkupovalo lastne delnice.