Sava je še eno izmed velikih imen slovenskega gospodarstva, ki je zadolženo z več stomilijonskimi zneski. Foto: BoBo
Sava je še eno izmed velikih imen slovenskega gospodarstva, ki je zadolženo z več stomilijonskimi zneski. Foto: BoBo
DUTB
DUTB se je začel dejavno ukvarjati z upravljanjem hotelirstva, da bi iz njega potegnil čim višji donos. Foto: BoBo

Da obstajajo razlogi za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja, je sodišče presodilo po tem, ko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima 35,50 odstotka vseh finančnih terjatev do Save, v petek vložila zahtevo za ustavitev postopka, kaže objava na Ajpesu.

Razlog za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja v skladu z insolvenčnim postopkom po pojasnilih sodišča nastane, če ustavitev zahtevajo upniki, katerih skupni znesek finančnih terjatev, vključenih v osnovni seznam finančnih terjatev, je najmanj 30 odstotkov vsote vseh finančnih terjatev, vključenih v ta seznam.

Upniki imajo skupno 242,81 milijona evrov finančnih terjatev do Save, od tega terjatev DUTB-ja na dan 30. september 2014 znaša 86,21 milijona evrov. Sodišče je tako ugotovilo, da obstaja razlog za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja.

Sava: DUTB se z nikomer ne pogaja
Iz DUTB-ja so medtem sporočili, da je okrožno sodišče danes s sklepom ustavilo postopek preventivnega prestrukturiranja nad Savo, DUTB pa je že vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave. "Ob tem je treba poudariti, da se DUTB z nikomer ne pogaja o morebitni prodaji sredstev, povezanih s skupino Sava," so še poudarili.

Sklep o razlogih za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja so v Savi prejeli danes. Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz Save, pa so drugi finančni upniki vložili predlog za začetek prisilne poravnave Save.

Zaseg delnic
Sava, ki ji je DUTB prejšnji teden zasegel turistično družbo Sava Turizem, je že vložila predlog za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma. Kot navajajo v družbi, slaba banka namreč ni ravnala skladno z zakonodajo in tudi ne skladno s pogodbenimi določili.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save, so predlog za začasno odredbo vložili že v petek, danes pa so ga dopolnili, saj so ugotovili dodatne kršitve določb zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o finančnih zavarovanjih ter obligacijskega zakonika.
V DUTB-ju so pojasnili, da so se za pretvorbo terjatev v kapital odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki so ga pripravili v Savi.

Tretjina hotelskih zmogljivosti
DUTB ima v svojem portfelju izpostavljenost do 30 odstotkov vseh hotelskih zmogljivosti v Sloveniji in se je zato odločil za aktivno upravljanje tega dela portfelja. V ta namen je ustanovil družbo DUP1, kjer je združeno upravljanje premoženja v portfelju DUTB-ja, povezanega s hotelirsko dejavnostjo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da ima DUTB v lasti zgolj terjatve do družbe Istrabenz Turizma, ki so zavarovane s šestimi hoteli: Grand Hotel Portorož, Hotel Riviera, Terme and Wellness Palace, Hotel Apollo, Hotel Neptun in Hotel Mirna. DUTB v družbi Istrabenz Turizem nima lastniškega deleža, ima pa nekaj manj kot petodstotni lastniški delež družbe Istrabenz Holding, so pojasnili.

DUTB ima v lasti tudi le terjatve do družbe Hoteli Bernardin, ki so zavarovane z zastavnimi pravicami na nepremičninah GH Bernardin v Portorožu, Casinoja Bernardin s pripadajočimi nepremičninami, Hotela Histrion s pripadajočimi nepremičninami, Vile Barka, hotelskem kompleksu San Simon v Izoli, Hotelu Salinera v Strunjanu in Vili Piranesi.

"V vseh primerih gre za terjatve, ki so bile na DUTB prenesene kot nepoplačani krediti dolžnikov bankam," so povedali v DUTB-ju, kjer s kombinacijo finančnega in poslovnega prestrukturiranja načrtujejo izboljšanje poslovnih rezultatov ključnih hotelov.