Delovne razmere pri Amazonu so bile že večkrat tarča kritik. Foto: Reuters
Delovne razmere pri Amazonu so bile že večkrat tarča kritik. Foto: Reuters

Konec tedna je ameriški časopis New York Times objavil članek, v katerem je na podlagi pogovorov s stotimi nekdanjimi in zdajšnjimi delavci pri Amazonu opisal delovno kulturo v podjetju, kjer je vse podvrženo doseganju rezultatov, pri čemer se ne zmeni za potrebe zaposlenih, ki se soočajo z vsakodnevnim pritiskom.

Eden izmed nekdanjih zaposlenih je tako povedal, da je skoraj vsakega zaposlenega, ki je delal z njim, videl, kako se je zjokal za svojo delovno mizo. Drugi so pripovedovali, da gre za naporno in izčrpno delo, kjer so pod nenehnim nadzorom nadrejenih, pri tem pa v zraku vseskozi visi grožnja z izgubo službe.

Nadrejeni niso upoštevali osebnih stisk zaposlenih, kot so bolezni in smrti bližnjih, in so v takih primerih uvedli še strožji nadzor, da ne bi slučajno trpele delovne obveznosti, ki so morale biti pri vsakem na prvem mestu pred vsemi preostalimi stvarmi, tudi ko je bilo konec delovnega dne in v času dopusta.

"Lahko delate, kjer želite"
Na omenjeni članek se je Bezos odzval z dopisom zaposlenim, v katerem je poudaril, da to niso delovne razmere pri Amazonu, kot jih pozna sam. Zaposlene je pozval, naj si preberejo članek v New York Timesu in mu neposredno pišejo, če bodo v svojem delovnem okolju prepoznali kakšne izmed zastraševalnih metod, ki so bile omenjene.

Bezos je zanikal, da bi bil njihov cilj ustvariti delovno okolje brez duše, kjer ni nobenega smeha in zabave, saj sam Amazona ne vidi kot takega podjetja. Kot še pravi, tudi pri zaposlenih upa, da svoje službe ne dojemajo tako. Ob tem je še poudaril, da tako prikazano podjetje ne bi moglo uspeti na tako zelo konkurenčnem trgu, kot je tehnološki sektor.

"Ljudje, ki jih zaposlimo, so najboljši od najboljših. Vsak dan vas novačijo druga podjetja svetovnega razreda in lahko delate, kjer si želite," je direktor Amazona končal svoje pismo.