Peko bo po več desetletjih očitno dokončno zaprl svoja vrata, saj že leta umira na obroke. Foto: MMC RTV SLO
Peko bo po več desetletjih očitno dokončno zaprl svoja vrata, saj že leta umira na obroke. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet Peka je namreč ugotovil, da je Peko insolventen, brez svežega denarja pa jim razen stečaja ni ostala nobena druga možnost. Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je po seji povedal, da bo uprava podjetja predvidoma v torek na sodišče dala predlog za uvedbo stečaja Peka. Potem ima sodišče 15 dni časa, da odloči o predlogu in okliče začetek stečajnega postopka.

S tem se bo končalo dolgoletno obdobje negotovosti v Peku, ki že dolgo iz poslovanja ustvarja izgubo. S stečajem se bo tako končala zgodba podjetja s 113-letno tradicijo, ki ima po številnih racionalizacijah trenutno še 156 zaposlenih.

Upniki zavrnili Delopstov načrt
Spomnimo, prejšnji teden je Slovenski državni holding sporočil (SDH), da z Družbo za upravljanje in svetovanje (DSU) Peka ne bosta več dokapitalizirali, saj so upniki zavrnili načrt prestrukturiranja.

Po besedah SDH-ja se Peko že dalj časa sooča s poslovnimi težavami, ki zahtevajo celosten pristop lastnikov (država ima prek svojih satelitov v njem več kot 90-odstotni delež, poleg nje pa imata Gorenjska banka in SKB skupaj še dobrih sedem odstotkov) in upnikov (Gorenjska banka, NLB, DSU in SKB), ne zgolj dokapitalizacije.

Kljub prizadevanjem jim po besedah SDH-ja ni uspelo najti novega lastnika, je pa vodenje jeseni prevzel Matjaž Delopst, ki je upnikom in lastnikom predstavil nov poslovni model in načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, a ga upniki niso podprli, s čimer Peko nima več dovolj denarja za nadaljevanje poslovanja.

Država je sicer Peko dokapitalizirala že v letih 2011, 2012 in 2014.

Peko gre v stečaj
Peko gre v stečaj