Odvetniki so z veliko večino potrdili znižanje/zvišanje vpisnine med odvetnike. Foto: BoBo
Odvetniki so z veliko večino potrdili znižanje/zvišanje vpisnine med odvetnike. Foto: BoBo

Proti predlogu upravnega odbora o znižanju vpisnine je glasovalo 66 odvetnikov, vzdržalo se jih je 17. Od 261 prisotnih odvetnikov jih je za glasovalo 175. Ker je predlog upravnega odbora dobil potrebno večino, se o drugih dveh predlogih - predlogih odvetnika Lada Arčona in predlogu območnega zbora odvetnikov Gorenjske - ni glasovalo.

Kljub očitnemu znižanju vpisnine, ki je tudi pogoj za opravljanje odvetniškega poklica, pa bo ta po novem vseeno višja, kot je bila še pred mesecem dni. Na seji sredi aprila je skupščina namreč vpisnino zvišala z 2.500 na kar 9.000 evrov in s tem povozila predlog upravnega odbora zbornice, da bi določili 3.000 evrov vpisnine. Odbor je dvig vpisnine za dobrih 500 evrov predlagal zaradi usklajevanja z inflacijo, saj se vpisnina ni dvignila od leta 2003.

Odvetniki že napovedali bitko
Oster dvig je naletel na vrsto kritičnih odzivov, zaradi česar je zbornica sklenila sklicati novo skupščino, novih vpisov v imenik pa medtem ni bilo. Hitro se je zganila tudi politika. NSi je pred prvomajskimi prazniki v DZ vložil novelo zakona o odvetništvu, po kateri bi se vpisnina omejila na višino povprečne bruto plače.

Vendar je vlada ocenila, da predlog novele ni skladen z ustavno opredelitvijo odvetništva kot samostojnega poklica in je predlagala dopolnila. Če jih bo DZ sprejel, bo vpisnino v imenik odvetnikov določal statut zbornice. Statut sicer sprejema skupščina zbornice, vendar ga potrjuje ministrstvo.

Vendar je predsednik odvetniške zbornice Roman Završek v primeru spreminjanja zakona o odvetništvu napovedal uporabo vseh pravnih sredstev. Zdi se mu sporen tako predlog NSi-ja kot dopolnila vlade, in sicer zaradi samega državnega določanja višine vpisnine neki stanovski organizaciji, ki je samostojna po ustavi, pa tudi z retroaktivnega vidika.