Na Telekomu so uspeli ovreči odločbo AVK-ja. Foto: BoBo
Na Telekomu so uspeli ovreči odločbo AVK-ja. Foto: BoBo

Vrhovno sodišče v sodbi s 26. novembra ugotavlja, da je odločba agencije (AVK) "obremenjena z zmotno uporabo materialnega prava, bistveno kršitvijo postopka in nepopolno ugotovitvijo dejanskega stanja", je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil Telekom Slovenije, potem ko je prejel sodbo. AVK bo moral v ponovljenem postopku zdaj upoštevati v sodbi izražena stališča.

Varuh konkurence je v odločbi iz februarja letos ugotavljal, da je Telekom Slovenije kršil deveti člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člen pogodbe o delovanju Evropske unije.

To nanj bi storil s tem, da je od novembra 2008 do julija 2010 z namenom okrepitve ali ohranitve svoje tržne moči na pomembnem delu maloprodajnega trga mobilnih telekomunikacijskih storitev ponujal maloprodajni paket Itak Džabest po nepoštenih prodajnih cenah.
Premalo utemeljitev
Zaradi tega je obstajala verjetnost izrinjanja konkurentov s trga, pri tem pa je zlorabil prevladujoči položaj na maloprodajnem trgu mobilnih telekomunikacijskih storitev, je ugotavljal varuh.
Sodišče je tako med drugim ugotovilo, da ni pojasnjena metoda izračuna prirasta stroškov paketa Itak Džabest, kar onemogoča vsebinski preizkus odločbe. Glede na bistvene kršitve postopka in nepopolno ugotovitev dejanskega stanja sodišče tudi ni moglo opraviti preizkusa pravilne uporabe materialnega prava ter da AVK ni dokazal povezave med prevladujočim položajem in njegovo zlorabo.