Samsung je razglasil zmago, odločitev pa je označil za
Samsung je razglasil zmago, odločitev pa je označil za "zmago za vse, ki zagovarjajo kreativnost, inovacije in pošteno konkurenco na trgu". Foto: Reuters
Ameriško vrhovno sodišče
Sodba ameriškega vrhovnega sodišča vsebuje malo podrobnosti, kljub temu pa naj bi omejila zneske odškodnin, ki jih lastniki patentov različnih komponent za napredne naprave lahko pričakujejo od domnevnih kršiteljev njihov pravic. Foto: Reuters

Ameriško podjetje Apple je vložil tožbo zoper korejsko podjetje Samsung z namenom zaščite intelektualne lastnine, Samsung pa bi po zadnji odločitvi nižjih sodišč Applu zaradi kršitev intelektualne lastnine pri komponentah za izdelavo mobilnikov moral plačati 399 milijonov ameriških dolarjev.

Vrhovno sodišče pa je v najnovejši sodbi zavrnilo odškodnino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V soglasni odločitvi je najvišje sodišče v državi z osmimi glasovi odločilo, da Samsungu ni za odškodnino ni treba nameniti dobička od prodaje pametnih telefonov, v katerih naj bi pri videzu sprednjega dela telefona kršil intelektualno lastnino Appla. Primer se zdaj vrača na prizivno sodišče v Washingtonu.

AFP poroča, da sodba vsebuje le malo podrobnosti, kljub temu pa bo po ocenah analitikov vseeno omejila zneske odškodnin, ki jih lastniki patentov različnih komponent za napredne naprave lahko pričakujejo od domnevnih kršiteljev njihovih pravic.

Samsung je takoj razglasil zmago, hkrati pa odločitev označil za "zmago za vse, ki zagovarjajo kreativnost, inovacije in pošteno konkurenco na trgu".

Bosta razočarani obe strani v postopku?
Primer pa še ni zaključen, saj vrhovno sodišče v svoji sodbi nižjim sodiščem ni dalo navodil, kako naj v prihodnosti odločajo o odškodninah v podobnih primerih. Na to so opozorili tudi nekateri pravni strokovnjaki, ki menijo, da bo zadnja sodba verjetno razočaranje za obe stranki v postopku.

"Čeprav ta primer ustvarja upanje za Samsung in druge, za katere je bilo ugotovljeno, da so kršili patente glede elementov, uporabljenih v napravah, ne daje končnih odgovorov o uporabi prava," je odločitev na svojem blogu komentiral profesor prava na Univerzi v Misuriju Dennis Crouch.

Crouch je še dodal, da je vrhovno sodišče dovolilo odškodnino za kršitev patentov za komponente naprav, hkrati pa je ocenilo, da je treba upoštevati končni proizvod kot celoto. S tem je pustilo odprto polje glede interpretacij odškodnin v primerih, ko je kršena intelektualna lastnina pri sestavnih delih naprav. "Zdaj bo naloga sodišč, da se od primera do primera odločajo, kakšna raven odškodnine velja glede na vrsto kršitve," je še dodal profesor prava.