Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prenesla podatke o kreditnih pogodbah iz podatkovnih sistemov vseh bank, od katerih je prevzela kredite, na enotno platformo. S tem bo znižala stroške upravljanja kreditov za 45 odstotkov, kar pomeni 700.000 evrov prihranka na letni ravni. Foto: BoBo
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prenesla podatke o kreditnih pogodbah iz podatkovnih sistemov vseh bank, od katerih je prevzela kredite, na enotno platformo. S tem bo znižala stroške upravljanja kreditov za 45 odstotkov, kar pomeni 700.000 evrov prihranka na letni ravni. Foto: BoBo
Poleg znižanja stroškov bo DUTB lahko tudi centralizirano upravljal posojila, kar naj bi povečalo učinkovitost tekočega poslovanja in poročanja ter izboljšalo kakovost podatkov. Foto: BoBo

Stroške upravljanja posojil bodo z enotno platformo namreč znižali za 45 odstotkov, pravijo v DUTB-ju, prenos na enotno platformo pa bo po njihovih navedbah pocenil in poenostavil izvajanje IT-ja, poročevalskih in računovodskih storitev na področju upravljanja posojilnih portfeljev slabe banke.

Za platformo bodo uporabili sistem Probanke, kar je bila stroškovno, tehnološko in tudi časovno optimalna rešitev, navajajo.

Pogodbe o opravljanju storitev za posojilne portfelje
DUTB je s prevzemom terjatev NLB-ja in NKBM-ja v decembru 2013 sklenila tudi pogodbo o opravljanju storitev v zvezi z ukrepi za krepitev stabilnosti banke za izvajanje analitičnih, računovodskih, podpornih in IT-storitev za posojilne portfelje. "To je bila v tistem trenutku edina možnost, saj so bili roki za prevzem terjatev in vpeljavo informacijskega sistema izredno kratki," pravijo v Družbi za upravljanje terjatev bank.

Pod nadzorom Banke Slovenije sta banki z DUTB-jem v procesu pogajanj uskladili ceno teh storitev - te naj bi pokrile stroške, ki bi nastali v procesu izvajanja storitev v vsaki banki. Mesečni pavšal, kamor je treba prišteti še DDV, je za NLB je znašal 32.831 evrov, za NKBM 27.330 evrov, podoben dogovor je bil sklenjen z Abanko, ki ji DUTB mesečno plačuje 27.330 evrov. Skupni strošek teh storitev je tako okoli 87.500 evrov mesečno.

DUTB pa se je ob prevzemu terjatev iz Probanke in Faktor banke s Probanko dogovorila o testiranju njene IT-platforme, v katero bi bilo mogoče preseliti podatke z različnih bank. Ob decembrskem prenosu iz Banke Celje je podatke o posojilih že prenesla neposredno v sistem Probanke, kjer so se združili s podatki Probanke in Faktor banke. Zdaj prenaša še podatke o posojilih NLB-ja in NKBM-ja, po koncu prvega četrtletja letos pa namerava konsolidirati tudi podatke Abanke.

74 namesto 132 tisočakov mesečno
Cena mesečnega vodenja podatkov o posojilih za DUTB bo odvisna od števila kreditnih pogodb, ki bodo vnesene v sistem. Strošek vodenja vseh prenesenih kreditov iz bank - gre za več kot 5000 pogodb NLB-ja, NKBM-ja, Abanke, Probanke, Factor banke in Banke Celje - bo do konca procesa konsolidacije podatkov predvidoma dosegel 74.000 evrov mesečno.

Če bi DUTB še naprej uporabljal različne sisteme upravljanja podatkov, bi skupni strošek vodenja podatkov o prenesenih posojilih vseh šestih bank znašal 132.000 evrov mesečno, navajajo v DUTB-ju.

Poleg znižanja stroškov bo DUTB lahko tudi centralizirano upravljal posojila, kar naj bi povečalo učinkovitost tekočega poslovanja in poročanja ter izboljšalo kakovost podatkov.