Vzajemna ima iz preteklih let za okoli 24 milijonov evrov akumuliranih dobičkov. Foto: BoBo
Vzajemna ima iz preteklih let za okoli 24 milijonov evrov akumuliranih dobičkov. Foto: BoBo

Zdravstvene zavarovalnice morajo namreč skladno z zadnjo spremembo zdravstvene zakonodaje do konca meseca dobičke iz preteklih let nameniti za izvajanje dopolnilnega zavarovanja, pri čemer pa zakon ne opredeljuje, kako naj bi to storili. Vzajemna namerava dobičke nameniti za rezerve, prav to so želeli predlagatelji s spremembo zakona preprečiti.

Vzajemna je tako precej razburila poslance PS-ja, ki so pri sprejetju intervencijskega zakona za zdravstvo oziroma noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vztrajali, naj se dopolnilne zdravstvene zavarovalnice obvežejo, da polovico svojega dobička iz preteklih let namenijo v izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Že od samega sprejetja zakona s takšno določbo pa ni bilo jasno, na kakšen način bodo dopolnilne zavarovalnice lahko razporejale te dobičke.

V Vzajemni imajo iz preteklih let za okoli 24 milijonov evrov akumuliranih dobičkov, v zavarovalnici pa opozarjajo, da zakon nima ustreznih izvedbenih navodil. "Vzajemna bo spoštovala vsak zakon, vendar od državnega zbora pričakuje jasna navodila glede njegove izvedbe," so zapisali.

Uprava družbe zato predlaga, naj skupščina na seji, ki bo 18. junija, sprejme sklep, naj se rezerve iz preteklih let prenesejo v varnostne rezerve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in se namenijo za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

SD poziva člane skupščine, naj glasujejo proti
SD medtem člane skupščine Vzajemne poziva, naj glasujejo proti takšnemu sklepu. Po njihovem mnenju je namreč plačilo mesečnih položnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje postalo "rentno varčevanje" v korist Vzajemne, ne pa vplačilo za neposredno izvajanje dopolnilnega zavarovanja. Najboljša in hkrati tudi najpravičnejša rešitev za SD je, da se presežek porabi v obliki enkratnega ali obročnega znižanja premij.

Na Vzajemni odgovarjajo, da je za nadzor nad delom Vzajemne pristojna Agencija za zavarovalni nadzor. "Vsekakor ni dobra praksa korporativnega upravljanja, da se v vodenje in upravljanje gospodarske družbe spušča posamezna politična stranka," so zapisali.

S predlogom SD-ja pa se očitno strinjajo na ministrstvu za zdravje, kjer sicer navajajo, da nimajo pristojnosti, da bi se opredeljevali glede načina zagotavljanja, da se akumulirane rezerve namenijo za izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na ministrstvu ob tem menijo, da zniževanje premij, za kar se je Vzajemna že odločila konec lanskega leta, zagotavlja izpolnitev namena zakonske določbe, ki nalaga dopolnilnim zavarovalnicam, naj dobičke namenijo za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

Ministrstvo je vse tri zavarovalnice pozvalo, naj sporočijo vse svoje dosedanje dejavnosti, ki so jih izvedli pri namenjanju akumuliranih dobičkov za izvajanje dopolnilnega zavarovanja, zavarovalnice pa je ponovno spomnilo na sam namen določbe, ki je nameniti ta sredstva za dopolnilno zavarovanje.

Adriatic Slovenica skoraj 6 milijonov dobička, Triglav z minusom
Adriatic Slovenica ima nekaj manj kot 5,8 milijona evrov dobička iz preteklih let, ni pa še znano, kaj namerava storiti. Sporočili so le, da bodo rezerve skladno z novelo zakona namenili izključno za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

V zdravstveni zavarovalnici Triglav pa z iskanjem prave rešitve ne bodo imeli težav oziroma imajo drugačne težave. S presežki iz preteklih let namreč ne razpolagajo, ampak imajo več milijonov evrov primanjkjaja.