V Cinkarni Celje bodo ponovno zagnali proizvodnjo titanovega dioksida. Foto: BoBo
V Cinkarni Celje bodo ponovno zagnali proizvodnjo titanovega dioksida. Foto: BoBo

Nesreča se je zgodila v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid, in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov.

Poškodovani so bili trije delavci. Dva so prepeljali v celjsko bolnišnico, enega pa v ljubljanski klinični center. Po poročanju medijev naj bi enega iz celjske bolnišnice že odpustili v domačo oskrbo, drugi je ostal, a dobro okreva. Delavec, ki so ga po nesreči zaradi hudih poškodb prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center, je bil še v nedeljo v umetni komi.

Nadzorniki so pred nesrečo opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je odjeknila eksplozija. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je po navedbah policije najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa.

Višina gmotne škode, ki je nastala ob eksploziji, še ni natančno ocenjena, tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič pa je povedala, da izpustov oz. vpliva na okolje ni bilo. Vzrok nesreče pa naj bi bila najverjetneje okvara na opremi.