Tet je pokuril ves premog, ki ga je še imel, ostane le še likvidacija. Foto: BoBo
Tet je pokuril ves premog, ki ga je še imel, ostane le še likvidacija. Foto: BoBo
Termoelektrarna Trbovlje v stečaj ali likvidacijo

Holding slovenske elektrarne (HSE) in Burlakov v pogajanjih, ki so se vlekla dve leti in pol, kljub številnim podaljšanjem nista zbližala stališč. Pogajalska skupina HSE-ja je zato pogajanja v četrtek prekinila. Termoelektrarno Trbovlje zato zdaj čaka likvidacija.

Pogajanja niso obrodila sadov, ker Burlakov oz. njegovo podjetje Edelweiss Investment po navedbah HSE-ja vztraja, da ne bo prevzel okoljske škode ali drugih tveganj Teta, ki bi lahko imela posledice v prihodnosti.

Gre po eni strani za okoljsko tožbo iz leta 1997, ko so zasavski kmetje zaradi onesnaževanja tožili Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik, Steklarno Hrastnik, Tet in trboveljsko cementarno in tožbo že večkrat tudi dobili. Tožbeni zahtevek za Tet naj bi znašal 700.000 evrov. Kamen spotike je tudi način, na katerega bo prevzeto poroštvo, ki ga ima HSE v odnosu do NLB-ja za potrebe jamstva Teta, vezanega na agencijo za okolje, v višini slabih štirih milijonov evrov.
Kaj bo ostalo delavcem?
Več kot 160 delavcev Teta je medtem od ponedeljka ponovno na čakanju doma, na čakanju so bili tudi od maja do avgusta letos. Termoelektrarna je sredi septembra ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije.

V podjetniškem sindikatu menijo, da bi HSE moral nase prevzeti breme ekoloških tožb, ki že 20 let visijo nad Tetom. V primeru stečaja Teta bi namreč izplačilo odpravnin zaposlenim preseglo to breme, odpravnine pa močno prizadele državni proračun. Kritični do delovanja HSE in države so tudi v sindikatu delavcev dejavnosti energetike, kjer opozarjajo na širše posledice likvidacije Teta in izgube zasavske energetske lokacije.
Sindikat delavcev dejavnosti energetike je nadzornikom HSE-ja predlagal, naj sklepa o redni likvidaciji ne sprejme. Prihodnji petek bo o razmerah v termoelektrarni razpravljal ekonomsko-socialni odbor za energetiko, na katerega so vabljeni predstavniki pristojnih ministrstev, je povedal prvi mož sindikata Branko Sevčnikar.

Termoelektrarna Trbovlje v stečaj ali likvidacijo