Italijani naj bi se v Koper vrnili na prigovarjanje ameriške multinacionalke. Foto: BoBo
Italijani naj bi se v Koper vrnili na prigovarjanje ameriške multinacionalke. Foto: BoBo
Italijani predstavili novo ponudbo za Cimos
Italijani (še) niso obupali nad Cimosom

Potem ko so Italijani konec februarja jasno sporočili, da odstopajo od nakupa koprske družbe, so se po naših informacijah predstavniki italijanskega sklada dopoldne na sedežu Cimosa sešli z vodstvi Cimosa, Družbe za upravljanje terjatev bank in sindikatov. Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Sašo Ristič meni, da Italijani posel želijo izpeljati, ker se "jim izplača."

Za zdaj še ni znano, s kakšnim predlogom so v Koper prišli Italijani, sestanek je potekal za tesno zaprtimi vrati, po sestanku pa izjav niso dajali. Nekateri mediji so medtem poročali o tem, da Italijane k nakupu Cimosa spodbuja ameriška multinacionalka HTT, ki je daleč največji kupec Cimosovih izdelkov, italijanski sklad Palladio pa je medtem že lastnik še enega dobavitelja ameriške družbe, tako da bi Italijani s Cimosom lahko združili moči, je iz Kopra za TV Slovenija poročala Elen Batista Štader.

Sindikati ne vztrajajo pri vseh delovnih mestih
"Za nas je pomembno, da se rešijo delovna mesta," pa je poudaril Ristič in dodal, da sindikati vstopa Italijanov v Cimos niso pogojevali z ohranitvijo vseh delovnih mest. Dejal je, da so Italijani predstavili svoje videnje trenutnih razmer, niso pa govorili o številu morebitnih odpuščanj. Rešitev spora s Hrvaško pa ostaja predpogoj za realizacijo posla, je dejal Ristič.

Predstavniki Cimosovih sindikatov na Hrvaškem so po srečanju povedali, da so se dotaknili predvsem socialnih tem. To naj bi sicer bil prvi v nizu več sestankov z Italijani, ki naj bi se nadaljevali v četrtek. Kot so dodali, je pomembno predvsem to, da Italijane še naprej zanima Cimos kot celota. So pa bili na sestanku tudi predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je po napovedanem odstopu Italijanov od nakupa napovedal državno reševanje Cimosa, zadeve za zdaj še ni komentiral.

Italijani predstavili novo ponudbo za Cimos
Italijani (še) niso obupali nad Cimosom