KPL je med pomembnejšim premoženjem propadlega CPL-ja. Foto: BoBo
KPL je med pomembnejšim premoženjem propadlega CPL-ja. Foto: BoBo

Za nakup 100-odstotnega deleža družbe Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) je prispelo 20 nezavezujočih ponudb, je povedal stečajni upravitelj Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Veljko Jan. Ponudbe znašajo od štiri milijone do okoli šest milijonov evrov. Ponudbe so med drugim oddala nekatera večja slovenska gradbena podjetja, med ponudniki je tudi nekaj tujih podjetij. Ponudbo je po neuradnih podatkih časnika Finance oddal tudi eden največjih slovenskih gradbincev SGP Pomgrad.

Lani za nakup ni bilo zanimanja
Ponudnike bodo obvestili o izidu zbiranja ponudb in jih povabili k nadaljnjemu postopku. Upravitelj nima obveznosti skleniti pogodbe z nobenim od ponudnikov, bo pa skušal z neposrednimi pogajanji doseči prodajni dogovor. Kot izhaja iz vabila k oddaji ponudb, se je upravitelj z vodstvom KPL-ja dogovoril, da bo družba resnim ponudnikom omogočila skrbni pregled poslovanja.

Upravitelj je družbo KPL skušal prodati na dražbi septembra lani, vendar zanimanja za nakup po ceni 6,24 milijona evrov ni bilo.

Sporne odločitve in izčrpavanje
KPL je med pomembnejšim premoženjem propadlega CPL-ja. Ima koncesijo za izvajanje zimske službe in vzdrževanje cest na območju Ljubljane, lani pa je na ravni skupine (še družba KPL Rast) ustvaril 23,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in nekaj več kot milijon evrov čistega dobička.

Družba se je lani "zaradi preteklih spornih odločitev vodstva in izčrpavanja s strani CPL-ja" znašla v insolventnosti, pred stečajem pa so jo z reprogramiranjem obveznosti rešile banke in drugi upniki, je razvidno iz letnega poročila za lani.

Na sodišču še vedno poteka tožba glede morebitne ničnosti odobritve za okoli štiri milijone evrov poroštev (z obrestmi zdaj že okoli sedem milijonov evrov) med drugim CPL-ju in Pateri Ranka Mimovića za plačilo kupnine ob Mimovićevem prevzemanju CPL-ja.