Ljubljana se lahko, poleg gorskih občin, pohvali z najizrazitejšo rastjo števila turističnih  prenočitev v lanskem decembru. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Ljubljana se lahko, poleg gorskih občin, pohvali z najizrazitejšo rastjo števila turističnih prenočitev v lanskem decembru. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

"Ponosni smo in ne bo nas uspavalo. Uspeh leta 2015 je izziv leta 2016," je na novinarski konferenci komentirala v. d. generalne direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Med tujimi turisti je bilo lani največ Italijanov, nato Avstrijcev, sledili so Nemci, Hrvati in Nizozemci, ki so skupaj ustvarili polovico vse turističnih prenočitev. Ti trgi tako ostajajo ključni in zato bo Slovenska turistična organizacija tja usmerila 60 odstotkov vsega denarja, namenjenega za promocijo.

Na gospodarskem ministrstvu so ob tem zatrdili, da želijo ustvariti razmere za nadaljnjo rast in razvoj slovenskega turizma, zato že pripravljajo spremembe zakona o gostinstvu in novo strategijo razvoja slovenskega turizma. Podlogarjeva si hkrati obeta spodbudo turistični panogi, ki k slovenskemu BDP-ju prispeva 13 odstotkov, tudi od nove finančne perspektive EU-ja.

Tistim, ki se ukvarjajo s turizmom, ne bo več treba na več različnih naslovih urejati dokumentacije, je obljubila, napovedala pa je tudi višjo turistično takso, ki se bo po novem deloma zbirala na državni ravni. Doslej je bila namreč v celoti prihodek občin, iz tega pa se bo financirala promocija slovenskega turizma, je še dodala.

Dober skok obiskanosti
Po podatkih statističnega urada se je lani število tujih gostov povečalo za 12 odstotkov, domačih pa za devet odstotkov. Povečalo se je tudi število prenočitev v lanskem letu, in sicer domačih gostov za šest, tujih pa za osem odstotkov.

Tudi decembra se je število turistov povečalo za 11 odstotkov glede na december 2014, pri čemer se je bolj povečalo število tujih gostov kot domačih. Med tujci je bilo decembra največ Italijanov (37 odstotkov), Avstrijcev (13 odstotkov), Hrvatov (osem odstotkov) in Nemcev (sedem odstotkov).

Dve petini vseh turističnih prenočitev v decembru so imele zdraviliške občine, petino gorske občine, 14 odstotkov obmorske občine in 13 odstotkov občina Ljubljana. Ta se lahko skupaj z gorskimi občinami pohvali z najizrazitejšo rastjo števila turističnih prenočitev v lanskem decembru.