Poleg Slovenije so bile v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov sicer še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Foto: EPA
Poleg Slovenije so bile v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov sicer še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Foto: EPA
false
Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov ima v lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Foto: BoBo

Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je povedal, da bodo v okviru te 25-milijonske naložbe zaposlili od 170 do 200 ljudi, Slovenija pa jo bo podprla s podporo v znesku, ki bo dosegal od 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti.

Glede mesta postavitve nove tovarne bosta do novega leta odločili vodstvi matičnega podjetja na Japonskem in evropske podružnice v Nemčiji, v igri pa so tri lokacije. Takrat bodo zagnali tudi vsa potrebna organizacijska dela, je dodal.

Kosler je napovedal, da bi morala Yaskawina slovenska tovarna konec leta 2018 začeti s poskusno proizvodnjo, z redno proizvodnjo naj bi začela leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4000 robotov letno, nato bi prešli na 5000 robotov, končna zmogljivost pa ne bo presegla 6000 robotov letno.

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji sicer že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila sicer po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota. Tretja morebitna lokacija ni znana.

Krepitev avtomobilske industrije
Yaskawa je sicer imela novinarsko konferenco na letališču v Frankfurtu, kjer so po poročanju Reutersa komentirali tudi napovedan izstop Velike Britanije iz EU-ja, usoda tovarne v Cumbernauldu pri Glasgowu, kjer je zaposlenih 150 ljudi, pa po besedah prvega moža evropske podružnice Yaskawe Manfreda Sterna ni vprašljiva, saj bodo nižji stroški dela zaradi šibkega funta odtehtali morebitne višje stroške uvoza delov.

Vodstvo Yaskawe je tudi pojasnilo, da je odločitev za gradnjo nove tovarne robotov v Evropi delno vplivala vodilna vloge Nemčije pri razvoju t. i. industrijskega interneta, kjer so proizvodni stroji povezani med seboj. Poleg tega želijo biti prisotni blizu avtomobilskih proizvajalcev, ki vedno več vlagajo v srednje- in vzhodnoevropske države.

Med projekti Yaskave je tudi tovarna v Sloveniji
Robote bodo izdelovali v Sloveniji
Med projekti Yaskave je tudi tovarna v Sloveniji
Robote bodo izdelovali v Sloveniji