Razen dveh področij je najvišja mogoča višina sofinanciranja za posamezno področje uporabe za celotno obdobje upravičenosti do 870.000 evrov. Foto: Pixabay
Razen dveh področij je najvišja mogoča višina sofinanciranja za posamezno področje uporabe za celotno obdobje upravičenosti do 870.000 evrov. Foto: Pixabay

Namen javnega razpisa je po pojasnilih ministrstva okrepiti povezovanje gospodarstva, raziskovalnih organizacij in drugih razvojnih deležnikov, ki delujejo na področju strategije pametne specializacije.

Prednostna področja pa so pametna mesta in skupnosti, pametne zgradbe in dom z lesno verigo, mreže za prehod v krožno gospodarstvo, trajnostna pridelava hrane, trajnostni turizem, tovarne prihodnosti, zdravje - medicina, mobilnost in razvoj materialov kot končnih proizvodov.

Najvišja mogoča višina sofinanciranja za posamezno področje uporabe za celotno obdobje upravičenosti znaša do 870.000 evrov, razen za področje uporabe pametnih mest in skupnosti, kjer največja mogoča višina sofinanciranja operacije znaša do 1,75 milijona evrov, in za področje uporabe tovarne prihodnosti, kjer bo največje sofinanciranje 2,65 milijona evrov. Pod določenimi pogoji se vsi omenjeni zneski lahko povečajo za do milijon evrov. Vsi zneski so nepovratni.

Zadnja faza leta 2022
Javni razpis bo v treh fazah. V prvi fazi javnega razpisa se bodo izbrala strateška razvojno-inovacijska partnerstva, ki bodo pripravila akcijske načrte za svoje delovanje. Potrjeni akcijski načrti bodo podlaga za nadaljnje izvajanje dejavnosti v drugi fazi.

Poleg upravljavcev strateških razvojno-inovacijskih partnerstev se lahko v tej fazi predvidijo tudi upravljavci posameznih verig vrednosti in horizontalnih mrež v okviru posameznega partnerstva. Nato bo sledila tretja faza, namenjena sofinanciranju izvajanja dejavnosti partnerstev do 30. septembra 2022 - ta bo potekala na podlagi rezultatov vrednotenja delovanja partnerstev, ki se bo izvedlo v letu 2019.

Ministrstvo bo vloge za prvo fazo javnega razpisa odpiralo 21. novembra letos in 13. februarja 2017, odpiranja vlog za drugo fazo javnega razpisa bodo vsak drugi ponedeljek od januarja do novembra 2017, vloge za tretjo fazo razpisa pa se bodo odpirale 13. januarja 2020. Odpiranje vlog ne bo javno.

Kot pravočasne se bodo štele vloge, ki bodo, ne glede na način dostave, prispele v vložišče ministrstva (v času poslovanja od ponedeljka do četrtka od 9. do 15.30 oz. v petek od 9. do 14.30) najpozneje tri delovne dni pred posameznim odpiranjem vlog.

Podrobnejše informacije in razpisna dokumentacija so na voljo na spletni strani ministrstva.