Na Pohorju želijo čim prej rešiti nastali položaj. Foto: MMC RTV SLO/J. O.
Na Pohorju želijo čim prej rešiti nastali položaj. Foto: MMC RTV SLO/J. O.

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca bosta oba ponudnika, prek Nigrada občinsko podjetje Nipa in zasebna skupina Up, za katero stoji tuji kapital, pripravila skupno ponudbo. Pojasnil je, da je pogoj za nastanek konzorcija, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sprejme njihovo ponudbo za najem podjetja v znesku že vplačane are. V projekt so pripravljene vstopiti tudi Terme Maribor, ki so pripravljene prevzeti trženje vseh prostih prenočitvenih zmogljivosti na Pohorju ter vložiti denar v stroške trženja, kar so potrdile tudi Terme Maribor.
"Pripravljenost za sodelovanje pa so pokazali tudi drugi ponudniki prenočitvenih in gostinskih storitev na Pohorju, ki so se povezali v Društvo Pohorje. Skupaj razpolagajo z od 500 do 600 posteljami, ki so že zdaj prodane za večji del zime. Zato je za njih vitalnega pomena, da deluje vsaj del naprav na Arehu, kjer so pripravljeni sodelovati za njihov zagon," je še dodal Fištravec in povedal, da so še naprej odprti tudi za druge pobude.

Gostinci pripravljeni vložiti svoj denar
Predstavnik drugih gostincev in hotelirjev Miro Križman pa je dejal, da imajo ti skupaj 80 zaposlenih, ki jih v primeru nedelovanja žičniških naprav čaka enaka usoda kot delavce ŠC-ja Pohorje v primeru stečaja. Svoje objekte imajo za zimo že rezervirane, večinoma s šolami, od koder naj bi v šolo v naravi prišlo okoli 3.500 otrok.

"Mi smo pripravljeni vzeti v upravljanje smučišča na Arehu, vložiti lastna sredstva za pripravo vlečnic na sezono. S tem bi rešili naših 80 delovnih mest in hkrati zaposlili določeno število delavcev ŠC Pohorje. A dolgo več ne bomo mogli čakati," je opozoril Križman.

DUTB želi denar na mizi
Da si bo tudi DUTB očitno vendarle prizadeval najti rešitev, po mnenju občinskih predstavnikov morda vendarle kaže dejstvo, da so zaposleni ŠC-ja Pohorje ta teden dobili neto plače, čeprav podjetje denarja naj ne bi imelo, prav tako naj bi državni večinski lastnik poravnal račune za elektriko. Zaposleni so se, čeprav jim delodajalec ni plačal tudi prispevkov in drugih dajatev, za zdaj odločili, da ne bodo stavkali.

Kljub temu pa so iz DUTB-ja danes še pred novinarsko konferenco sporočili, da Nipa in z njo Mestna občina Maribor z reševanjem podjetja očitno ne mislita resno, saj so pri oddani nezavezujoči ponudbi pričakovali, da bodo že imeli zagotovljen denar. V tem primeru bi po njihovem mnenju posel lahko relativno hitro sklenili, z oddajo nepopolne ponudbe pa je proces prodaje upočasnjen.

Županov svetovalec Marko Kovačič je v povezavi s tem pojasnil, da razpis DUTB-ja finančnih zagotovil ni zahteval. Skupaj z 10 milijonov evrov visoko ponudbo so oddali tudi mogoče oblike financiranja (posojilo ali iskanje strateškega partnerja, ki so ga našli v skupini Up). Zdaj so DUTB zaprosili za podatek, katere dokumente točno želijo in te jim bodo pripravili v prihodnjem tednu.