Vlada ugodne razmere na trgu izkorišča za refinanciranje dolga. Foto: BoBo
Vlada ugodne razmere na trgu izkorišča za refinanciranje dolga. Foto: BoBo


Na elektronski borzi MTS je zahtevani donos na slovenske desetletne obveznice okoli 14.30 znašal 1,98 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke manj kot ob začetku trgovanja in pomeni novo najnižjo vrednost od vstopa Slovenije v območje evra.

Zahtevani donos omenjenih obveznic v primerjavi z desetletnimi nemškimi obveznicami, ki veljajo za referenčne v območju evra, je 1,47 odstotne točke večji in odstotno točko višji v primerjavi z enakimi slovaškimi obveznicami. Donos na državne dolžniške vrednostne papirje Slovenije, za katero se je še pred dobrim letom ugibalo, ali bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč, se tako že nekaj časa znižuje.
K temu so zlasti pripomogli ECB-jevo tiskanje denarja in odkupovanja obveznic centralnih in poslovnih bank ter tudi gospodarsko okrevanje Slovenije in njena politična stabilizacija. Z
aradi špekulacij o morebitni pomoči Sloveniji se je začel donos močno zviševati marca 2013, obrestna mera pa je aprila 2013 za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.
Sredi januarja lani se je npr. donos na slovenske desetletne obveznice gibal še na ravni okoli štirih odstotkov in pol.