Kazalnik gospodarske klime je v pozitivnem trendu. Foto: SURS
Kazalnik gospodarske klime je v pozitivnem trendu. Foto: SURS

Slovenija je zelo ambiciozna v športu in ponosna, da je najboljša država v zimskem športu. Zakaj potem noče biti svetovna prvakinja v gospodarstvu?

Yuri Sidorovich, predsednik uprave Deloitta Slovenija

Kazalnik gospodarske klime je marca znašal 5,9 odstotne točke, kar je za 1,4 odstotne točke več kot februarja, so sporočili z državnega statističnega urada (SURS). Ugodnejša gospodarska klima je predvsem posledica zvišanja kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih, zaupanja kupcev in zaupanja v storitvenih dejavnostih. Kazalnik se je na letni ravni marca povzpel za 13 odstotnih točk in je za 9,6 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Večjemu optimizmu v slovenskem gospodarstvu je bila posvečena Točka preloma. Gosta v studiu sta bila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Alenka Avberšek in direktor Pomgrada Igor Banič.


Optimizem, preslikan iz prakse

V papirniški družbi Količevo Karton pričakujejo, da bo letošnje leto zelo dobro. "Smo na začetku konca krize," je za Točko preloma povedal direktor Branko Rožič. Povpraševanje se povečuje, najbolj v Rusiji, a tudi na drugih trgih. Predvsem zato, pravi Rožič, ker so cene energentov in surovin na zgodovinsko nizki ravni. Pa tudi, ker so v krizi postorili vse, da so hitrejši in da pridejo hitreje h kupcu.

"Določen optimizem seveda je, saj imamo nižje stroške energentov in večji dostop do posojil, a je po drugi strani pritisk na cene izredno močan," pa je poslovno okolje v Sloveniji opisal Janez Rebec, predsednik uprave Pivke Perutninarstva in Delamarisa Kal. Za gospodarski zagon bi po Rebčevih besedah potrebovali nove trge in nove ideje za investicije, ki jih v Sloveniji najbolj primanjkuje.

Kaj spodreže krila optimizmu?
V Deloittovi raziskavi med finančnimi direktorji srednjeevropskih družb skoraj večina slovenskih finančnikov Sloveniji napoveduje gospodarsko rast, le pet odstotkov jih meni, da se bo recesija nadaljevala. Pred enim letom je bilo enako črnogledih 62 odstotkov vprašanih. Največje ovire so preveč države v gospodarstvu, visoki davki in administrativne ovire. Med državami, vključenimi v raziskavo, je Slovenija po oceni dostopnosti bančnih posojil na repu, celo za Kosovom in Albanijo, in to kljub sanaciji državnih bank in padcu obrestnih mer.

Slovenija ni kot Tina ali Peter
"Slovenija je zelo ambiciozna v športu in ponosna, da je najboljša država v zimskem športu. Zakaj potem noče biti svetovna prvakinja v gospodarstvu," se sprašuje Yuri Sidorovich, predsednik uprave družbe Deloitte v Sloveniji. Velika težava sta zasičenost z vsesplošnim negativizmom in nezaupanje v lastne sposobnosti, iz katerega se napaja pesimizem. "Kako sta se v svetovni vrh prebila Tina Maze in Peter Prevc? Prvi korak sta naredila s tem, ko sta verjela," poudarja Sidorovich.

Vendarle več zaposlovanja
Zadržano optimistične, a vendar najspodbudnejše v zadnjih štirih letih so napovedi o zaposlovanju v Sloveniji. Med 628 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi skupine Manpower, jih 17 odstotkov načrtuje rast zaposlovanja, pet odstotkov upad, tri četrtine pa jih sprememb v zaposlovanju ne predvideva. Netonapoved zaposlovanja je šestodstotna.



Slovenija je zelo ambiciozna v športu in ponosna, da je najboljša država v zimskem športu. Zakaj potem noče biti svetovna prvakinja v gospodarstvu?

Yuri Sidorovich, predsednik uprave Deloitta Slovenija
Se v slovensko gospodarstvo vrača optimizem?
Se v slovensko gospodarstvo vrača optimizem?