Vlada je predlog zakona o poroštvu za Teš 6 v obravnavo DZ-ju poslala prejšnji teden. Foto: BoBo
Vlada je predlog zakona o poroštvu za Teš 6 v obravnavo DZ-ju poslala prejšnji teden. Foto: BoBo
"Pri umiku gre za izključno strokovna in vsebinska vprašanja," pravi Andrej Šircelj. Foto: BoBo
Prvopodpisani pod predlog zakona Srečko Meh (SD) se je sicer zavzel, da odbor opravi obravnavno o državnem poroštvu za Teš 6, in se začudil, da je do umika prišlo, saj da so dobili dopolnilo vlade, v katerem ta predlaga, da DZ predlog zakona sprejeme s predlaganim dopolnilom. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ bremeni tudi zdajšnjo vlado

Odbor je predlog podprl z osmimi glasovi za, dva pa sta bila proti.

Koalicijske poslanske skupine so po pojasnilih poslanca SDS-a Marka Pogačnika umik te točke z dnevnega reda predlagale, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Pogačnik je ob tem na začetku seje ob odločanju o umiku te točke z dnevnega reda tudi naštel vseh pet pogojev, ki jih je postavila vlada.

Šušteršič: Nimamo zadostnih zagotovil, da bi bili pogoji izpolnjeni
Vlada je namreč že februarja določila pogoje, pod katerimi bo Teš pridobil državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB). Tešu je naložila, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigadžul. Hkrati hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

Kot je pojasnil minister za finance Janez Šušteršič, je vlada pretekli teden pripravila dopolnilo k predlogu zakona, v katerega je vnesla pogoje za pridobitev poroštva. "Ugotavljamo, da vsi ti pogoji še niso izpolnjeni oz. nimamo zadostnih zagotovil, da bi bili izpolnjeni," je dejal.

Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igorja Šalamuna sta Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Teš 17. maja poslala dopis, iz katerega pa ugotavljajo, da cena montaže glavne tehnološke opreme ni dokončno določena, ravno tako ni zagotovil, da bo projekt končan po terminskem načrtu.

Meh nad umikom točke začuden
Prvopodpisani pod predlog zakona Srečko Meh (SD) se je sicer zavzel, da odbor opravi obravnavno o državnem poroštvu za Teš 6, in se začudil, da je do umika prišlo, saj da so dobili dopolnilo vlade, v katerem ta predlaga, da DZ predlog zakona sprejme s predlaganim dopolnilom.

Teš 6 je, kot je poudaril Meh, edini investicijski projekt, ki je tako velik, da pomeni za Slovenijo in širše nek pozitiven napor v smislu izvajanja ustreznega energetskega sistema.

Iz HSE-ja in Teša so v torek sicer sporočili, da so v zadnjem času z namenom pospešitve postopkov za izdajo državnega poroštva za Teš 6 poslali pristojnim ministrstvom več dokumentov, s katerimi so pojasnili, kako bodo realizirani sklepi vlade. "Teš in HSE sta lastniku poslala vso relevantno dokumentacijo, ki izvedljivost sklepov dodatno potrjuje," so poudarili.

Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6 je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Mehom. DZ je sicer o predlogu zakona 19. aprila opravil splošno obravnavo in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Šircelj: Pogoje za poroštvo določa vlada
"Pri umiku gre za izključno strokovna in vsebinska vprašanja," pravi Andrej Šircelj, predsednik odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko, in dodaja, da je razlog za umik predloga zakona to, da niso dobili informacije o izpolnjevanju pogojev za izvedbo projekta.

Šircelj je pred sejo odbora spomnil, da je pogoje, pod katerimi bo Termoelektrarna Šoštanj pridobila državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB), določila vlada. "Nanašajo se predvsem na to, da je treba znižati ceno, da je treba določiti končno ceno projekta, ki zdaj ni določena, poleg tega je treba zagotoviti ustrezne izpuste CO2 in donosnost projekta. Skratka, teh zagotovil ni," je povedal poslanec SDS-a.

Kot je dejal, so sicer dobili pismo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teša, da ti pogoji bodo izpolnjeni, "vendar mi želimo imeti to zapisano v določnih stavkih".

TEŠ bremeni tudi zdajšnjo vlado