Sedež podjetja bo ostal v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Sedež podjetja bo ostal v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorniki, ki jim predseduje Jochen Doehle, v petek dolgoletnemu predsedniku uprave Egonu Bandlju niso podaljšali mandata, zato avgusta odhaja iz podjetja, v katerem je bil zaposlen 40 let, predsednik uprave pa je bil od leta 2002. "Skupaj sva se bojevala 15 let, zdaj je čas za nove borce," sta se strinjala Bandelj in Doehle.

Ladjarstvo je v zadnjih letih v hudi krizi, v Sloveniji pa je dodatna težava tudi določba v zakonu o davku na tonažo, ki zahteva, da morajo ladjarji denar od prodaje ladij vložiti v dejavnost, kar pa je v zadnjih letih zelo težko, saj so ladje zaradi slabih razmer na trgu prisiljeni prodajati.

Doehle zato upa, da se mu bo z državo uspelo dogovoriti, da bi se to spremenilo. Zakon o davku na tonažo je v Sloveniji prav na vztrajanje Splošne plovbe začel veljati leta 2008, sprejeli so ga za obdobje 10 let.

Sedež podjetja bo, kot je zagotovil, ostal v Sloveniji. V Splošni plovbi je zaposlenih 40 ljudi in razen predsednika uprave Bandlja za zdaj nihče drug ne odhaja iz podjetja. Splošna plovba ima le še šest svojih ladij, pet jih ima v upravljanju od Petra Doehleja, v zadnjih letih pa posluje z izgubo.