V Berlinu so jih za begunce postavili že pet s po 2400 bivalniki. Foto: EPA
V Berlinu so jih za begunce postavili že pet s po 2400 bivalniki. Foto: EPA

Največji evropski izdelovalec bivalnih zabojnikov Arcont iz Gornje Radgone bo do konca leta uvedel tretjo izmeno in dodatno zaposlil 70 delavcev, tako da jih bo skupaj že več kot 700. Dnevno bodo po novem namesto 50 izdelali kar 60 zabojnikov.

Zaradi povečanja naročil so letos že zaposlili 110 delavcev in s tem dosegli meje zmogljivosti v dveh izmenah.

Predsednik uprave Branko Kurbus je povedal, da so se odločili uvesti tretjo izmeno, da naročil ne bi prepustili drugim izdelovalcem.

Prek zavoda za zaposlovanje in družbenih omrežij iščejo predvsem delavce za montažo elementov, vodovodnih in električnih inštalacij, mizarskih del, obdelavo pločevine in varjenje.

Povpraševanje po bivalnih zabojnikih narašča
Lastnika Arconta, LKW Walter in njihova dunajska podružnica Containex, ki se ukvarjata s prodajo zabojnikov in imata še dve tovarni na Češkem ter po eno v Rusiji ter Bosni in Hercegovini, vsak dan prodajo 150 zabojnikov oziroma 30 več kot običajno. Ker povpraševanje po zabojnikih nenehno narašča, težav pri prodaji večjih količin ne bo, pravi Kurbus.

Iz zabojnikov postavijo cela naselja
V Arcontu izdelajo bivalno enoto v 52 do 54 urah, zahtevnejšo pa v približno 65 urah, njihovi zabojniki omogočajo kakovostno bivanje, saj so dodatno izolirani in imajo sanitarije, iz njih pa sestavljajo tudi cela naselja, pri Berlinu so jih za begunce postavili že pet s po 2400 bivalniki, tako naselje pa so sposobni postaviti v petih do šestih mesecih.

Ob povečanem povpraševanju so v Arcontu v primerjavi z lanskim polletjem dobiček povečali za 30 odstotkov in ustvarili 28 milijonov evrov prihodkov, lani so imeli 51,4 milijona evrov prihodkov.