Da se Ivanušiču maje stolček, se je začelo ugibati kmalu po tem, ko je v javnost prišla novica o za nekatere spornem nakupu nekdanje poslovne zgradbe ACH-ja v Ljubljani. Foto: BoBo
Da se Ivanušiču maje stolček, se je začelo ugibati kmalu po tem, ko je v javnost prišla novica o za nekatere spornem nakupu nekdanje poslovne zgradbe ACH-ja v Ljubljani. Foto: BoBo

orni svet Pozavarovalnice Sava je na ponedeljkovi seji razrešil predsednika uprave Zvonka Ivanušiča, ki so mu očitali sporen nakup nekdanje poslovne zgradbe ACH-ja v Ljubljani.

S tem se je uprava Pozavarovalnice Sava skrčila na tri člane, od danes pa jo začasno vodi dosedanji član uprave Jošt Dolničar, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava in dodali, da bo nadzorni svet nemudoma začel postopek izbora novega predsednika uprave s trajnim mandatom.

Da se Ivanušiču maje stolček, se je začelo ugibati kmalu po tem, ko je v javnost prišla novica o spornem nakupu nekdanje poslovne zgradbe ACH-ja v Ljubljani.
Prvi nadzornik Save Re Branko Tomažič je v današnji izjavi za javnost poudaril, da na odločitev nadzornega sveta niso vplivale nikakršne interesne skupine ali lobiji in zavrnil namigovanja, da je z odpoklicem Ivanušiča tlakovana pot za hrvaškemu Adrisu prevzem te družbe. "Resnica je ravno nasprotna," je zapisal.

Stavbo za 3,5 milijona najprej kupila Metalka ...
Nadzornike je namreč zmotilo, da jih uprava ni obvestila o glavnih značilnostih nakupa poslovne stavbe pred samo sklenitvijo kupoprodajne pogodbe med Savo Re kot kupcem in Metalko Commerce kot prodajalcem. Pozavarovalnica Sava je namreč nekdanjo poslovno stavbo družbe ACH na Baragovi ulici v Ljubljani skupaj z opremo kupila februarja pod odložnimi pogoji za 5,1 milijona evrov. A težava je bila v tem, da je stavbo kupila od Metalke Commerce, ki jo je lani poleti kupila neposredno od ACH-ja za 3,5 milijona evrov.

Na začetku aprila so v pozavarovalnici že pojasnili, da nakup neposredno od ACH-ja ni bil mogoč, saj je imel ta že nekaj časa sklenjeno kupoprodajno zavezo z Metalko Commerce. Zagotovili so, da je dosežena cena "znotraj okvirov pridobljene cenitve". Nepremičnino so kupili za opravljanje lastne dejavnosti, tisto, ki jo uporabljajo zdaj in je v lasti družbe, pa bodo oddajali v poslovni najem.
"Zdelo sem nam je vse v redu. In to vsem nam. Obvestili so nas, da pač kupujejo poslovno stavbo ACH-ja. Ne vem pa, ali so rekli, da kupujejo stavbo ACH-ja ali, da jo kupujejo od ACH-ja. Metalke Commerce nihče nič ni omenjal, niti ne Marjana Pišljarja. Za to sem izvedel šele kakšne tri tedne nazaj," je aprila o poslu Financam povedal Tomažič.
Danes pa je v izjavi za javnost pojasnil, da je, "v prizadevanjih, da ne pride do razprodaje skupine Sava Re, ene največjih in najbogatejših finančnih inštitucij v Sloveniji", s svojimi bojaznimi osebno seznanil takratnega predsednika SDH-ja, državnega sekretarja na ministrstvu za finance, ministra za gospodarstvo in nekdanjega ministra za finance. Nadzorniki pa so v ponedeljek po njegovih besedah soglasno presodili, da morajo Ivanušiča zaradi tega posla odstaviti.
Do tega sklepa so, tako Tomažič, prišli na podlagi skupne ocene ter pridobljenih mnenj finančne in pravne stroke o spornem nakupu nekdanje nepremičnine ACH-ja. "Ob tako ugotovljenih dejstvih glede oškodovanja družbe bi drugače lahko bili kazensko in materialno odgovorni tudi člani nadzornega sveta," je še pojasnil Tomažič.

Skupščina zaradi nakupa prestavljena na avgust
Uprava je s tem poslom seznanila tudi nadzornike, ki so na aprilski seji presodili, da nepravilnosti ni bilo. Konec maja je nameravala uprava posel pojasniti tudi delničarjem, med katerimi sta s skupaj 27,77-odstotnim deležem največja država in Slovenski državni holding (SDH). Ker pa je takrat preveritev posla nakupa nepremičnine še potekala, so skupščino odpovedali in jo pozneje sklicali za prihodnji torek, 30. avgusta.

Z nakupom poslovne stavbe ACH-ja se ukvarja tudi policija. Po poročanju časopisa Finance je stekel predkazenski postopek, kar pomeni, da je začela v tem primeru zbirati obvestila in informacije.

Padec dobička, a načrtovani rezultati naj ne bi bili ogroženi
Nadzorniki pa so se danes seznanili tudi s poslovnimi rezultati Skupine Sava Re iz prvega polletja. Ta je ustvarila 14,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 16,2 odstotka manj kot v istem obdobju lani. K padcu je prispeval predvsem nekoliko slabši rezultat premoženjskih zavarovanj v Sloveniji, medtem ko se je rezultat iz pozavarovanj izboljšal.

Kljub zmanjšanju dobička v prvem polletju načrtovani rezultat za celo leto 2016 ni ogrožen, so po seji nadzornega sveta prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava.

Obseg zbranih premij se je v prvem polletju povečal za 1,5 odstotka na 280,8 milijona evrov. Rast premije izvira predvsem iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (2,4-odstotna rast) ter rasti življenjskih zavarovanj zunaj Slovenije (14,8-odstotna rast). Pozavarovalna premija se je znižala za 1,3 odstotka.

Največjo rast bruto premij je skupina dosegla na hrvaškem (za 22,3 odstotka) ter na makedonskem trgu (za 9,2 odstotka). S tem je skupina dosegla 57,6 odstotka načrtovane premije za celo leto 2016.

Prvi nadzornik Branko Tomažič ne izpolnjuje pogojev
Agencija za zavarovalni nadzor je medtem pred nekaj tedni obvestila Pozavarovalnico Sava, da Tomažič ne izpolnjuje vseh pogojev za imenovanje za člana nadzornega sveta. Po poročanju Financ je Tomažič tik pred tem, da njegov osebni stečaj postane pravnomočen. Po zakonu o zavarovalništvu oseba, nad katero je začet postopek osebnega stečaja, ne more biti nadzornik zavarovalnice.

Tomažič se je nadzornemu svetu Pozavarovalnice Sava pridružil leta 2009 in bil že takrat imenovan za njegovega predsednika. Ponovno je bil med nadzornike izbran tudi leta 2013, ko je znova postal tudi predsednik nadzornega sveta.

Nadzorni svet pozavarovalnice sicer sestavljajo še Mateja Lovšin Herič, Slaven Mićković, Keith Morris, Gorazd Kunstek in Mateja Živec.