Glede kakovosti ni strahu, saj se v vseh razmerah da narediti zelo dobro olje, je dejala Viljanka Vesel. Foto: Mojca Dumančič
Glede kakovosti ni strahu, saj se v vseh razmerah da narediti zelo dobro olje, je dejala Viljanka Vesel. Foto: Mojca Dumančič
oljka
Sušne razmere lahko vplivajo na to, da so plodovi bolj grenki in pikantni, a pikantnost nakazuje veliko vsebnost antioksidantov, kar ugodno vpliva na zdravje. Foto: Mojca Dumančič

Spomladanski obeti so bili sicer zaradi zadostne količine padavin, tudi tik pred cvetenjem, spodbudni, a so se zaradi suše od junija pa vse do konca avgusta ustavili procesi v plodovih, posledično pa so oljkarji imeli letos velik izpad pridelka, je pojasnila vodja koprskega centra za oljkarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Viljanka Vesel.

Poleg suše pa je večje težave kot običajno povzročil tudi škodljivec, ki običajno povzroča zanemarljivo škodo, in sicer oljčni molj. Največ škode je naredil na istrski belici, ki je najbolj razširjena sorta na tem območju. Presenečenje pa je bil v zadnjem obdobju pred obiranjem pojav oljčne muhe. Na splošno, ob razlikah med legami, je tako mogoče oceniti do 40-odstoten izpad pridelka, kar pomeni, da je mogoče pričakovati okoli 350 ton olja, je ugotavljala vodja centra za oljkarstvo.

Pri nas naj povišanja cen ne bi bilo
Tudi v sosednji Italiji in drugod po tujini predvidevajo podobne izpade in že napovedujejo povišanje cen, kar pa Veselova ne pričakuje za Slovenijo. "Pravzaprav je že peto leto, ko je manj olja, kot bi ga lahko bilo ... in kljub temu mislim, da do nekih zvišanj cen ni prišlo," je spomnila.

Glede kakovosti sicer ni strahu, saj se "v vsakih razmerah da narediti olje, ki je zelo dobro". Najboljše zagotovilo pri izbiri ostaja zaščitena označba porekla, ki je po besedah Veselove boljše zagotovilo za kakovost kot zgolj oznaka "ekstra deviško olje".

Značilnosti letošnje sezone se bodo sicer verjetno odražale na olju. Sušne razmere, kakršne so bile letos, namreč lahko hitro vplivajo na to, da so plodovi običajno bolj grenki in pikantni, olje pa posledično nekoliko neuravnovešeno. A pikantnost nakazuje veliko vsebnost antioksidantov, kar pa ugodno vpliva na zdravje, je sklenila Veselova.