Na težave v povezavi z bankovcem za 500 evrov je opozorila Evropska komisija v februarskem akcijskem načrtu za zaostritev boja proti financiranju terorizma. Foto: EPA
Na težave v povezavi z bankovcem za 500 evrov je opozorila Evropska komisija v februarskem akcijskem načrtu za zaostritev boja proti financiranju terorizma. Foto: EPA

Finančni ministri so po Dijsselbloemovih besedah v sklopu razprave o boju proti financiranju terorizma Evropsko komisijo in ECB pozvali k preučitvi možnosti za omejitev plačil z gotovino in k preučitvi dostopnosti bankovca za 500 evrov.

Obstajajo namreč tveganja, da je mogoče bankovce z velikimi zneski zlahka uporabiti za financiranje terorizma, je opozoril Dijsselbloem. Na nepošteno uporabo bankovca za 500 evrov je opozoril tudi francoski finančni minister Michel Sapin. Bankovec za 500 evrov se pogosteje uporablja za prevare in nepoštene transakcije kot za kupovanje, je dejal, a poudaril, da bo zadnjo besedo imel ECB.

Iz ECB-ja so sicer v preteklih dneh prišli namigi, da bi lahko bankovec za 500 evrov umaknili iz obtoka. Po podatkih Evropske centralne banke je bilo lani od bilijona evrov gotovine v obtoku približno 30 odstotkov bankovcev za 500 evrov.

Maja znani izsledki analize
Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je ob tem v povezavi s preučitvijo omenjenih tveganj napovedal, da bodo o njih poročali do maja. Junija pa bo komisija pripravila še črni seznam tretjih držav, ki pomenijo največje tveganje z vidika financiranja terorizma, načrtuje pa tudi uskladitev definicije pranja denarja in kazni za vpletene v to dejavnost, je znova poudaril Dombrovskis.

Naprej gre tudi akcijski načrt Evropske komisije za boj proti financiranju terorizma, ki se osredotoča na tri prednostne naloge: preprečevanje prenosa sredstev in sledenje finančnim tokovom, ki bi lahko bili povezani s teroristi, onemogočanje virov prihodkov teroristov in krepitev sodelovanja s tretjimi državami.