Novembra je bila stopnja brezposelnosti v ZDA 5,8 odstotka. Foto: EPA
Novembra je bila stopnja brezposelnosti v ZDA 5,8 odstotka. Foto: EPA

Ameriško ministrstvo za trgovino je v najnovejši oceni gospodarsko rast popravilo za 1,1 odstotka navzgor, saj je še v oceni konec novembra govorilo o 3,9-odstotni krepitvi ameriškega BDP-ja. Analitiki so sicer pričakovali popravek navzgor, a le na 4,3 odstotka.

Glavna dejavnika močne konjunkture sta bila zasebna poraba in poslovne investicije, še navaja ministrstvo, ki je podatke za potrošniško porabo od prejšnje ocene popravil navzgor za odstotek, na 3,2 odstotka rasti na letni ravni, podatke za poslovne investicije pa navzgor za 2,1, na kar 7,2 odstotka.

Potrošniki so svojo porabo povečali predvsem za zdravstvo. Zdravstvena reforma je uvedla obvezno zavarovanje za milijone Američanov, ki si tega doslej niso mogli privoščiti oziroma niso hoteli.

Prelomno leto
Predsednik Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Jason Furman je v analizi podatkov poudaril, da stroški zdravstva v ZDA letos naraščajo najpočasneje v zadnjih nekaj letih.

Furman pravi, da je trdna gospodarska rast v skladu z vrsto drugih kazalcev, ki kažejo na izboljšanje, med njimi sta to trg delovne sile in večja energetska varnost ZDA s povečanjem domače proizvodnje.

Gospodarstvo je od prvega četrtletja, ko je rast zavrla nenavadno huda zima, skočilo v najboljše četrtletje rasti vse od leta 2003. Recesija od leta 2007 do leta 2009 je bila najhujša vse od 30. let prejšnjega stoletja, po njej je bila rast dolgo mlačna.

Večina analitikov meni, da je bilo letošnje leto prelomno in namesto povprečne stopnje rasti po recesiji okoli 2,2 odstotka naj bi se rast v prihodnjem letu okrepila na približno tri odstotke. V zadnjem tekočem četrtletju letošnjega leta pa se ocene rasti gibljejo okoli 2,5 odstotka.