Gospodarstvo

Poudarki

  • Zaradi reform, ki jih ni bilo, nekonkurenčni
  • Presenečenje zaradi velikega upada gospodarskih dejavnosti
Ministrstvo za gospodarstvo
Cikel gospodarske rasti ne bo enostavno zagnati, sploh pa bodo učinki vidni šele na daljši rok in nikakor ne takoj, menijo ekonomisti. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Banke (ne le NLB) bodo tudi v primeru sanacije in dokapitalizacije pri dodeljevanju posojil po novem previdnejše in tako manj "radodarne". Foto: MMC RTV SLO
       Čaka nas težko obdobje prilagajanja in razdolževanja podjetij ter konsolidacije bančnega sektorja in javnih financ. Hitrih rešitev ni. Vsi načrtovani ukrepi vlade glede stroškovnega in administrativnega razbremenjevanja gospodarstva bodo imeli učinke šele na srednji in daljši rok.       
 Jože Damjan

Dodaj v

Zdrs v recesijo so ekonomisti pričakovali

Hitrih rešitev ni. Učinki na srednji ali celo dolgi rok
29. februar 2012 ob 12:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Padec strukturnih reform in neustrezno financiranje pred krizo sta med dejavniki, ki jih kot razlog za zdrs v recesijo navajajo nekateri slovenski ekonomisti. Recesija ekonomistov ni presenetila.

Dušan Mramor, dekan ljubljanske ekonomske fakultete je že ob nastopu krize napovedal njeno gibanje v obliki dvojne črke V, kar pomeni, da bomo na "dno" padli več kot le enkrat. "In to se zdaj dogaja," je dejal in dodal, da tako kažejo tudi modeli, uporabni za našo strukturo gospodarstva, po kateri je slovensko gospodarstvo predvsem dobavitelj končnim proizvajalcem. "Napovedi za naprej so odvisne od tega, kako bo zdaj reagirala ekonomska politika," je poudaril Mramor.

Zaradi reform, ki jih ni bilo, nekonkurenčni
Po mnenju ekonomista Rasta Ovina je recesija posledica neustreznega financiranja, s katerim je država podpirala hitro rast pred krizo, medtem ko ekonomski strokovnjak Aleš Ahčan izpostavlja predvsem izostanek strukturnih reform (pokojninska, zdravstvena, davčna), zaradi česar je Slovenija, po njegovem mnenju nekonkurenčna.

V času ko vlada kreditni krč in ni na voljo poceni denarja za stimuliranje povpraševanja, "smo ob visokih stroških dela obsojeni na počasno zaostajanje za najuspešnejšimi državami," je dodal.

Ovin je pojasnil, da procesi razdolževanja zaradi neustreznega financiranja pred krizo zdaj kapital črpajo iz investicij. Tudi on, tako kot Ahčan, opozarja na neizpeljane strukturne reforme, kar je razlog, da so se pogoji zadolževanja v tujini čez leto slabšali. "Tako nam ni pomagala razmeroma visoka rast v Nemčiji, ki je preko našega izvoza tradicionalno podpirala rast BDP-ja," je pojasnil.

Presenečenje zaradi velikega upada dejavnosti
Ekonomist Jože Damjan je padec BDP-ja sicer pričakoval, nekoliko presenetljiv pa se mu zdi "dramatičen obseg upada gospodarske aktivnosti". Ta je nižja za 2,8 odstotka, zaradi česar je negativno celo leto.

Če so naročila, pa ni kreditov
Damjan ocenjuje, da slovensko gospodarstvo kljub izpraznitvi gradbenega balona ostaja v slabi kondiciji, saj mu ni uspelo v celoti izkoristiti pozitivnega trenda povpraševanj v Nemčiji in drugih velikih partnericah. "Tudi podjetja, ki imajo naročila, ne morejo dobiti financiranja niti za obratna sredstva," je dejal Damjan, ki razloge za to vidi tako na strani bank kot na strani podjetij. Banke so tako močno zaostrile kreditne pogoje, močno zadolžena podjetja pa ne zmorejo ponuditi primernih zavarovanj zanje, je pojasnil.

Brzdanje vlečnih konj?
Kaj torej brzda zagon gospodarstva? Ahčan je poudaril, da bi morali biti nadpovprečni v vsaj eni panogi oziroma imeti podjetja, ki so regionalni zmagovalci. "Dokler bomo nadpovprečno obdavčevali najboljše vlečne konjem, bomo ostali brez teh vlečnih konj in še bolj zaostali za glavnino,"je ponazoril ekonomist.

Hitrih rešitev ni. Učinki na srednji ali celo dolgi rok
Tudi Damjan meni, da bo v zdajšnjih razmerah cikel gospodarske rasti izjemno težko pognati, med drugim ker bodo tudi banke, kljub morebitni sanaciji/dokapitalizaciji pri dajanju posojil prezadolženim podjetjem ostale previdne. Prav tako vlada zaradi konsolidacije javnih financ in dragega zadolževanja v tujini ne bo zmogla z javnim denarjem financirati velikih projektov in na ta način pomagati podjetjem. Damjan je dodal, da hitrih rešitev ni, ampak bodo imeli načrtovani ukrepi vlade glede stroškovnega in administrativnega razbremenjevanja gospodarstva učinke šele na srednji ali celo daljši rok.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
molekinho
# 29.02.2012 ob 13:27
ti ekonomisti so kar nekaj. vsi se grejo captain heinsighta (iz south parka), da bi pa staknili glave pa kaj pametnega poštudirali... aja saj jim ni interes. če so mene na faksu "krivo vero" učili, zakaj bi bilo v realnosti kaj drugače. gospodarski cikli pač so... zakaj in kako pa nihče točno ne ve. my ass.
zhiga
# 29.02.2012 ob 13:59
Ekonomisti so to pričakovali...vsaj eno stvar so pravilno napovedali. Vrli ekonomisti so nam že takoj po nastopu krize v spregi s politiko predstavili izhod iz krize: varčevanje, varčevanje, varčevanje, dokapitalizacija,dokapitalizacija....

Njihovi argumentu gredo nekako takole:
Ker smo vsi živeli na veliki nogi (kdo so to vsi: delavci, javni uslužbenci, mladina, upokojenci,invalidi, morda tujci?) moramo sedaj vsi zategniti pas -> kolektivizacija krivde

Banke in preostale finančne institucije je nujno potrebno dokapitalizirati -> s socialističnimi ukrepi se rešuje kapitalizem (kje pa mantre o prostem trgu in nevidni roki, ki vse uredi samo od sebe?, kdor ne uspe preživeti na trgu naj crkne)

Isti ljudje, ista filozofija ali bolje kar religija prostega (dereguliranega) trga sedaj na isti način kot so svet pripeljali v krizo rešujejo svet iz krize...Finančni trgi še vedno diktirajo svetu, odgovorni so še vedno na istih položaj (no nekateri so napredovali), nobenih novih pravil...torej vse po starem teror kapitala ostaja in kapitalizem v današnji obliki je še vedno edina in pravilna pot...kdor vsaj malce v to podvomi je pa tako ali tako komunist

Ljudje pa smo še vedno apatični in to vse mirno prenašamo...še dobro, da je tako, kdo pa bi drugače rešil ta svet?
Privatizirajmo dobičke socializirajmo izgube!
woods
# 29.02.2012 ob 14:08
Če mal karikiram:

"Ekonomisti" (1% razumnih (!) ekonomistov tle izvzamem), izteka se vam čas. V nulo ste zajebal svet. Opice (ki jih počas več ne bo) imajo pri trgovanju z delnicami enake rezultate kot "profesionalni" ekonomisti/brokerji. Zakaj? Ja zato: "če bi bil vedež, ne bi bil revež.". Vedež je v vašem primeru == insajderska informacija == bullshit.

Kaj imamo dodane vrednosti od vas? Kaj? Nakladanje/teoretiziranje/itd.? Hudiča, 1000x bolj spoštujem cestarje (po krivici zaslužijo teh nekaj ubogih 100€), ki na jebenem soncu lopato cel dan lopato vihtijo...

Skratka, bodoči študentje in študentke - zamislite se, kaj se splača študirat. Da ne govorim o tem, kaj je SPLOH/DEJANSKO zanimivo študirat. Če malo posplošim (sj je 3/4 parlamentarcev nekih kvazi ekonomistov), kot je nekoč rekel Einstein: "Equations are more important to me, because politics is for the present, but an equation is something for eternity."
lazarp
# 29.02.2012 ob 13:51
Kaj?! Ekonomisti ne delijo mnenja, da so za slabo kondicijo Slovenije krivi komunisti?! Pravijo, da bi Pahorjeve reforme pomagale? In da je Janševa politika pred krizo škodovala?
Kdo bi si mislil.
Bivši uporabnik
# 29.02.2012 ob 13:37
O lejga Jožeta P Damjana, ki je še avgusta govoril, da dokler nemčija ne pade v recesijo tudi slovenija ne bo, ubistvu smo bili pa celotno lansko leto v recesiji
molekinho
# 29.02.2012 ob 14:24
Nikec3

alternative ni, ker so raji sprani možgani. seveda je alternativa. samo kultura, norme in vrednote bi se morale drastično spremeniti, kar pa je na nek način utopija.
Zlato9
# 29.02.2012 ob 13:36
@molekinho

Saj nakej podobnega se men tut zdi! Če bereš ekonomijo iz knjige nato poslušaš profesorja na faksu in na koncu vidiš kako ekonomija deluje v praksi je to tako kot če bi skakal z ene zvezde na drugo!!!
molekinho
# 29.02.2012 ob 14:22
lazarp

če je pravilno napovedal smeri gibanja to nič ne pomeni, ker je bil tisti hribček sredi w zanemarljiv. če je foresight, zakaj ni že takrat ponudil kakšne pametne rešitve. ali je to mogoče zaradi tega, ker o tem pri nas, na koncu, odločajo poslanci (s kupljenimi poklcnimi šolami), ki nimajo ravno veliko specifičnega znanja o zadevi o kateri odločajo? In potem se sprašujemo zakaj država tako funkcionira.
molekinho
# 29.02.2012 ob 14:08
Zlato9

Če malo razmišljaš in logično povežeš stvari ti je hitro jasno, da je v ekonomiji, kakršno nas (so me) učijo na faksu (govorim predvsem o makroekonomiji, ki sem se ji res posvetil), toliko kontradktornosti, da enostavno ne more biti res, kar govorijo. Jaz sem ravno pri EF prvič opazil, kako prirejeno je v bistvu šolstvo k ustvarjanju neke slike, ki je daleč, daleč od realnosti. Marx, ki je še vedno svetlobna leta pred današnjimi (podkupljenimi) ekonomskimi strokovnjaki, je rekel, da je kapitalizem nujno zlo, za to, da vidimo kaj smo sposobni, ampak da bo prišel čas, ko ga ne bomo več potebovali in bo ta sistem nazadnjaški. In to zdaj jasno vidim. Samo resnični vladarji sveta, vlagajo velike količine denarja v to, da je se ustvarja neka fikcijska realnost (the truman show), ki nas lažje drži pod kontrolo. Zato pa vedno govorim, da so ekonomski strokovnjaki podkupljena banda. Če sem jaz skužil, da nekaj ne štima tukaj, ne verjamem, da so vsi ekonomisti tako zasljepljeni ali neumni, da ne bi nihče na vso stvar gledal malo drugače. Imajo pa res fine plače, za to da mlatijo prazno slamo in jim to verjetno čisto odgovarja.
boomslang
# 29.02.2012 ob 13:24
"Po mnenju ekonomista Rasta Ovina je recesija posledica neustreznega financiranja, s katerim je država podpirala hitro rast pred krizo,"................ Ivan, Ivan, ti moj svetilnik... Kaj pa ti praviš ???
Ulikses_
# 29.02.2012 ob 13:33
glede na to, da smo prišli v drugo recesijo danes, je več kot kriv janša
lazarp
# 29.02.2012 ob 14:41
@molekinho
Če je pravilno napovedal, to nič ne pomeni, ker ni bilo točno tako, kot kaže v učbeniku? :) Smešno.
Zakaj ni ponudil kake rešitve? Kako pa veš, da je ni? Če je ni, ga verjetno niso vprašali, ker so bili zadovoljni z znanjem svojih strokovnjakov. V tem članku je navedeno, da bi Pahorjeve reforme pozitivno učinkovale na stanje. Torej so vladni strokovnjaki razmišljali v pravo smer.
In vprašanje "zakaj ni ponudil kake pametne rešitve" zveni, kot da obstaja ena optimalna rešitev, ki bi jo lahko on povedal, in potem bi jo samo še implementriali, a temu seveda ni tako. Rešitev nastaja več časa in se mora stalno spreminjat da upošteva nove zaplete, upoštevati moraš še opozicijo in socialne partnerje, sklepat kompromise,... Kar pa ni njegovo delo. Njegovo delo, je da nauči nekoga zadosti dobro, da bo ta drugi znal to delat.
7up
# 29.02.2012 ob 14:39
woods

Ekonomija je znanstvena veda, ki se ukvarja z preučevanjem ekonomskih zakonitosti. Sama po sebi ni neposredno povezana z borznimi posredniki, branjevkami ali pa managementom. Slednji navadno poznajo zgolj controling,...

drugače pa glede teme. Situacija bo zaradi naše demografske situacije, strukturne neprilagojenosti in strahu pred spremembami na daljši rok samo še slabša.
molekinho
# 29.02.2012 ob 14:32
trim

se ne morem strinjat, s tem kaj pravijo učbeniki (pri nas še tega niso vedeli), ker vem, kaj je razlog za njih. pa sem moral do tega priti sam. ti pa le verjemi vsemu kar ti rečejo in se niti ne trudi tega razumeti kako drugače.
amigo
# 29.02.2012 ob 13:57
To so ti neki strokovnjaki. Njihove napovedi so vredne toliko kot napovedi kake boljše šlogarce.
lazarp
# 29.02.2012 ob 13:55
@molekinho
Dušan Mramor, dekan ljubljanske ekonomske fakultete je že ob nastopu krize napovedal njeno gibanje v obliki dvojne črke V, kar pomeni, da bomo na "dno" padli več kot le enkrat.

Captain foresight ne heindsight.
zvonec5
# 29.02.2012 ob 19:38
Pahorjeva zapuščina!!!
Nikec3
# 29.02.2012 ob 14:16
@zhiga kapitalizem ostaja ker ni alternative.
lazarp
# 29.02.2012 ob 14:06
@zhiga
En največjih problemov v našem gospodarstvu je trenutno kreditni krč. Če bank ne bi dokapitalizirali, bi bil še veliko hujši.
V skrajnem primeru, bi to pomenilo, da naše gospodarstvo ne bi preživelo na trgu, in torej bi moralo po tvoji logiki crknit, kar pa bi pomenilo, da bi tudi Slovenija propadla.
trim
# 29.02.2012 ob 13:49
@molekinho - kako da niso pojasnjeni, ja je čist lepo razloženo kako deluje sistem ciklov in da je to pač del tržnega sistema, ki je povezan z razvojem in propadom ključnih inovacij.

@Zlato9 - vsak profesor ekonomije na začetku dobro pove, da to kar se učiš ti na faksu so idealizirani primeri, prav tako pa imaš več teorij, glavna razlika med realnostjo in pa teorijo pa je, da ljudje nismo tako racionalni, kot se predpostavlja v teoriji. Nekdo pač plača malo več, kr mu je rdeča barva ljubša od bele a ne :)
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo