Foto:
Foto:

Uprava Alpetourja je sporočila, da je Javna agencija za varstvo konkurence RS (AVK) objavila odločbo, v kateri ne nasprotuje koncentraciji podjetij, saj je ta skladna s pravili konkurence.

Zagotovljen mora biti pošten dostop do postajališč
Pri tem je določen korektivni ukrep, po katerem mora Arriva Dolenjska in Primorska (DB Arriva) skupaj z drugimi družbami Deutsche Bahna v Sloveniji, kot je Arriva Štajerska, tudi preostalim avtobusnim prevoznikom zagotavljati pošten dostop do objektov za prihode in odhode potnikov na svojih avtobusnih terminalih, ki so del javnih linij.

Odločba AVK-ja predstavlja izpolnitev enega izmed odložnih pogojev iz predhodnega dogovora, ki ga je konzorcij prodajalcev 59,21-odstotnega deleža družbe Alpetour, ki ga sestavljajo družbe Modra linija holding, Banka Celje in Alpen Invest, z družbo Arriva Dolenjska in Primorska sklenil 7. aprila letos.

Potrebujejo soglasje nemškega zveznega ministrstva za promet
Kot so tedaj poudarili v DB Arrivi, bodo dokončno odločitev o oddaji prevzemne ponudbe za delnice Alpetourja sprejeli šele, ko bodo izpolnjeni dogovorjeni odložni pogoji. Poleg AVK-jeve odobritve koncentracije je bistven pogoj tudi pridobitev soglasja nemškega zveznega ministrstva za promet.

Po izpolnitvi teh pogojev lahko DB Arriva poda prostovoljno prevzemno ponudbo, s katero bi pridobila do 100 odstotkov vseh 449.428 izdanih navadnih kosovnih delnic družbe Alpetour, ki kotirajo na Ljubljanski borzi po ceni 55 evrov za delnico. Konzorcij se je s predhodnim dogovorom zavezal k prodaji svojih delnic v družbi Alpetour po navedeni ceni.