DL dramatizira, opozarja sumničavi Žerjav. Foto: BoBo
DL dramatizira, opozarja sumničavi Žerjav. Foto: BoBo

"V SLS podpiramo prodajo večinskega državnega deleža v NLB in NKBM na način, da država v omenjenih bankah obdrži kontrolni delež, kot smo to vse koalicijske partnerice opredelile v koalicijski pogodbi, podpisani 25. januarja letos," je poudaril Žerjav, ki je začuden, da "spoštovanje dogovorov sproži tak užaljen odziv koalicijske partnerice in finančnega ministra iz njenih vrst, medtem ko je vse tiho, ko se kdo dogovorov ne drži."

Žerjav je poudaril pomen koalicijske pogodbe, ki opredeljuje spoštovanje dogovorov med vsemi koalicijskimi partnericami. "Razmere so v tem letu res težke, a take so bile že ob podpisu koalicijske pogodbe, zato v SLS ne vidimo nobenih pravih argumentov, zakaj bi morali spremeniti člen o višini prodaje državnega deleža v bankah tako, da država ne bi v njih ohranila niti kontrolnega deleža," je dejal predsednik SLS-a.

Žerjav: Kaj je v ozadju?
Žerjav je ob tem na finančnega ministra in podpredsednika Državljanske liste Janeza Šušteršiča naslovil vprašanje, "kaj je morebiti v ozadju predloga za 100-odstotno prodajo teh deležev prav zdaj". Ohranitev kontrolnega državnega deleža bi morebitnemu tujemu investitorju kvečjemu pomenila neko dodatno garancijo in stabilnost, je prepričan Žerjav.

Šušteršič je glede nasprotovanja SLS-a prodaji bank v celoti dejal, da je zdaj zaprta pomembna možnost za reševanje položaja v bankah. Ta odločitev "nas lahko drago stane", je dejal Šušteršič in ob tem napovedal druge poti. Ta odziv je Žerjav označil za dramatiziranje.