Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Lipica turizem
35 delavcev je s stečajem podjetja Lipica Turizem d.o.o. konec lanskega leta izgubilo službo. Foto: BoBo

Zgarani in izigrani delavci Lipice

Nocoj v Tedniku
17. julij 2017 ob 12:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Podjetje Lipica Turizem je šlo 8. decembra lani v stečaj. Dejavnost, vključno z zaposlenimi, naj bi prevzel Javni zavod Kobilarna Lipica, ki pa je nekdanjim delavcem ponudil nove pogodbe o zaposlitvi. 8 delavcev se s tem ni strinjalo, saj bi izgubili vse pravice, ki so jih pridobili v več desetletjih dela v Lipici. Tožbo proti Kobilarni so na prvi stopnji dobili, a se bo ta pritožila na odločitev sodišča.

35 delavcev je s stečajem podjetja Lipica Turizem d. o. o. konec lanskega leta izgubilo službo. Miranda Orel, Mojca Glavaš in Mara Bojić so v Lipici delale tri desetletja in več ter se na Zavodu za zaposlovanje znašle le nekaj let pred upokojitvijo. "V Lipico sem prišla, ko sem bila stara 16 let, pri 55 sem dobila odpoved," pripoveduje nekdanja natakarica Mojca Glavaš in dodaja, da je bila Lipica njihov drugi dom, čeprav so opozorile tudi na nevzdržne razmere za delo, krčenje normativov, mobing in šikaniranje. "Še danes imam nočne more, sanjam o Lipici in se zbujam v strahu," je pojasnila Mara Bojić.

V Tedniku:
- Zgarani in izigrani delavci Lipice dobili tožbo, a boja še ni konec
- Čedalje več mladih se reže po telesu, kje so vzroki za to?
- Pomagamo družini, ki ji je do tal pogorela hiša
- Vrtičkarstvo sredi mesta ni več le hobi, ampak trend
- Koliko politične satire zmore in premore Slovenija?


Kobilarna je delavcem, ki so ostali na cesti, sicer ponudila nove pogodbe o zaposlitvi, vendar brez pravne kontinuitete, torej ne da bi delavci samodejno prešli iz ene zaposlitve v drugo. "Kobilarna Lipica bi jih morala priznati kot svoje delavce, z istimi pogoji, kot so bili zaposleni v Lipica Turizem," je prepričana stečajna upraviteljica podjetja Lipica Turizem d.o.o. Manca Vuk Osenar. V bran delavcem so stopili tudi v Obalni sindikalni organizaciji KS 90. "Čeprav je dejavnost gostinstva in turizma v Lipici prešla na javni zavod, so nekaterim delavcem ponudili nove pogodbe o zaposlitvi brez pravne kontinuitete. To pomeni z osnovno, izhodiščno plačo in odprt manevrski prostor, da bi delodajalec lahko kadarkoli enostavno zavzel stališče, da teh delavcev, kljub pogodbi za nedoločen čas, ne potrebuje več in jim ne bi pripadala nobena odpravnina. To pa pomeni čisto izigravanje delovno pravne zakonodaje," pojasnjuje sindikalist Damjan Volf in doda, da je Kobilarna že pred stečajem objavila povpraševanje po delavcih na Zavodu za zaposlovanje, in sicer za tista delovna mesta, ki so jih takrat še zasedali zaposleni v Lipica Turizmu.

"Povabili so nas na podpis novih pogodb, a nam niso dali niti 24 ur časa, da bi jih pregledali in se s kom posvetovali, naslednji dan pa smo že dobili prepoved nadaljnjega dela," je pojasnila nekdanja sobarica Miranda Orel. Volf pri tem dodaja, da so nekateri delavci pogodbe o zaposlitvi sicer podpisali, a je po njihovih podatkih večina kmalu dala odpoved zaradi nevzdržnih razmer.

Volf opozarja tudi na to, da so v Lipica Turizmu tik pred stečajem iz poslovnih razlogov odpustili devet delavcev, pozneje pa še desetega in jim v celoti takoj izplačali tudi odpravnine. "Ugotovili smo, da je med odpuščenimi večina tistih, ki so bili na vodilnih ali vodstvenih položajih, torej tistih, ki so imeli notranje informacije, da bo v kratkem prišlo do stečaja." Začudenje nad takšnim ravnanjem je izrazila tudi stečajna upraviteljica Manca Vuk Osenar, ki dodaja, da bo razmislila tudi o morebitnih kazenskih ovadbah.

Osem delavcev, ki so Kobilarno Lipica tožili, je pred kratkim tožbo na prvi stopnji dobilo. V Kobilarni so napovedali pritožbo in pojasnili, da gre pri vsem skupaj za različno pravno razlago zakona o delovnih razmerjih.

Alenka Bevčič, Tednik
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 17.07.2017 ob 12:36
Mafijska posla, mislim, da je najbolje, da vrnemo Lipico s konji vred Avstrijcem, pa naj oni vodijo. Hlapci so za vile in za drugo....
conanbarbarian
# 17.07.2017 ob 12:41
Brez spoštovanja do dediščine, do lipicancev, do zaposlenih... res bi bilo bolje da damo Lipico Avstrijcem !
tonccy
# 17.07.2017 ob 14:48
Ne me basat. Sem bil enkrat tam. Lahko rečnem, da je točno tako kot na obali. En kup zdolgočasenih natakarjev z južnim naglasom brez volje do življenja, kaj šele dela. Pa izvolite.
Lep pozdrav z dopusta v Franciji kjer znajo.
vipmit
# 17.07.2017 ob 12:58
@džeko
@conanbarbarian

Zakaj bi dali kobilarno tujcem?
Na takšen način bi lahko tudi Postojnsko jamo dali tujcem.
Pa jo ima domačin in odlično posluje!
GORILA
# 17.07.2017 ob 14:55
@tonccy
Lep pozdrav z dopusta v Franciji kjer znajo.

nam zaupaš, s kakšnim naglasom ti pa strežejo v Franciji?
dejneseri
# 17.07.2017 ob 12:54
seveda, najbolje kar celo drzavo predat v upravljanje avstirjcem, nemcem ali italijanom...
zgodovina se bo obrnila en krog, ideoloski in kapitalski kolaboranti bodo pa zadovoljni.
in naj se zacne novo tisocletje trpljenja sloevnstva pod tujcem...
bomo vsaj lahko zaceli sanjat nve sanje o svobodi (takrat so najbolj sanjave, ko se uresnicijo pa jih je treba brezkompromisno zamocit)
bori
# 17.07.2017 ob 15:57
A nebi postavili tu spomenik sprave med delavci, menežerji, konji... turisti, golfisti, prometnimi znaki, hrasti, hoteli, ploščicami, namakalnimi sistemi..
..ubogi konji.. res bolje, da bi takrat v Avstriji ostali.. mi bi pa tu še eno lakirnico imeli..
Amethist
# 17.07.2017 ob 17:21
Kraj ima izreden turisticni potencial, a ko gres tja je pa zalost...
bori
# 17.07.2017 ob 16:22
maliP, # 17.07.2017 ob 16:05
Toda lipiški gostinci imajo kar nekaj masla na svoji glavi in niso dopustili nikakršne spremembe in razvoja, to so dejstva.

Ja, pravi izgredi so bili, ko niso dopustili obnove Maestosa. Pol črede konj so morali začasno umakniti v Lipik. Hotel klub so pa zavili v bodečo mrežo in postavili barikade. Golfisti so ponudili obnovo bazena, pa so se odločno postavili sproti, naj le imajo oni čisto vodo za zalivanje greenov. Škoda bi bila prilepiti prilepiti nove ploščice v bazen in na strop, natočiti čisto vodo in jo porabiti naprej za zalivanje.. saj turisti ki pridejo gledajo le konje 24 ur na dan, tudi ponoči v stilu big-brotherja, le kdo bi si bazena, zaplavati želel..
amenity
# 17.07.2017 ob 13:28
nad ponudbo v hotelu maestoso sem bila strašno razočarana. kar nekaj let pred stečajem.
bori
# 17.07.2017 ob 13:17
Lipica je sramota državnega pomena. Celotna bi morala biti državna, samo tako bodo pojenjali apetiti. Tako velik strošek spet ni. Oziroma bi lahko hitro bilo obratno. Golf zapreti, ker je eno veliko brezno in pijavka vode na Krasu, ki ga prikazujejo ravno obratno in tja spustiti konje, da poteptajo te zelenice.. bazen v Maestosu je že leta napolnjen s stropnimi ploščicami, namesto z vodo.. če v hotelu Club primeš za kljuko, ostane okno v roki.. Nič vloženega od '91.. le prepotrebna enosmerna cesta novodobnih strokovnjakov. Kje naj pa sploh prespi gost.. gleda konje in prospekte celi dan? Delavci so pa od nekdaj nepotreben višek.
pripet
# 17.07.2017 ob 21:41
V Jugoslaviji je bila Lipica biser turizma potem je šlo pa vse v maloro. Tako kot še marsikje v osamosvojeni Sloveniji.
bori
# 17.07.2017 ob 18:14
Skippy, # 17.07.2017 ob 17:36
Lipica je javno podjetje :) že od nekdaj ... zato ni vredna nič.

Hotel Club 'naj bi za Tita' zgradili (1981). Tu sta se z angleško kraljico srečala. To, da vanj od '91 (deset let po odprtju) .. torej v 25. letih 'osvoboditve) vanj niso vložili NIČ.. in je že dolga leta zaprt, je kriv Tito in komunisti, ne pozabiti tega omeniti.. pa za bazen.. itd.. tudi.
Imamo pa krasen demokratičen golf, ki prinaša ogromne dobičke... (-) minuuuusee..
Toliko.
kraljjanez
# 17.07.2017 ob 15:49
Znano je, da so natakarji v Lipici pošiljali goste v okoliške gostilne, ker se jim ni dalo delati.
Postrežba je bila zanič, vsi naveličani, navajeni parazitirati na javnem denarju, ki se je stekal v Lipico.
Končno jih je nekdo razhajkal. Sindikati se naj malo zamislijo, koga branijo.
Verjetno je bil sicer kdo izmed njih tudi dober, povprečje pa vsekakor izpod kritike.

Kobilarbna je verjetno res strateška, naj ostane državna. Turistični del (trenutno razpadajoči hoteli), pa se naj privatizirajo. Naj se jih proda za 1 EUR, vredno so tako ali tako še manj.
AlFe
# 17.07.2017 ob 14:43
Dr. Kumrovec # 17.07.2017 ob 12:56 Človek se vpraša, kje je država???

V Avstriji in še malo na Madžarskem. Tako, najbližje.
heavyd
# 17.07.2017 ob 16:22
Verjetno so delavci Lipice utrpeli krivice ampak ne mi pa govoriti da so zgarani! Kadarkoli sem bil tam se nobenemu ni dalo nič, mir je bil ko na pokopališču.
maliP
# 17.07.2017 ob 16:05
Malo bolj natančno, celih 26 let gostinci niso pristali na enake plače (nižje , ) kot ostali delavci, in kljub praznim hotelom vlekli plače in se šli zaščitene delavce ipd. Konec koncev smo hoteli kapitalizem in zdaj ga imamo. Toda lipiški gostinci imajo kar nekaj masla na svoji glavi in niso dopustili nikakršne spremembe in razvoja, to so dejstva.
liger
# 17.07.2017 ob 15:45
Predpostavljam da v Franciji znajo tudi gostinskega delavca ustrezno plačat. Aja, Francija ni okužena z balkanizmom.
Srečni Luka
# 17.07.2017 ob 12:44
Eh tile Javni zavodi, ki zagotavljajo višje standarde... oh in sploh!
hatlan
# 17.07.2017 ob 21:34
Predpostavljam da v Franciji znajo tudi gostinskega delavca ustrezno plačat. Aja, Francija ni okužena z balkanizmom.
-------------------------------
Slabo poznaš Francijo. Z Balkanom ima mnogo skupnega.
bori
# 17.07.2017 ob 17:59
Dajmo/prodajmo jo Avstrijcem za 1eur.. potem pa jim še 20mio za 'zagon' dajmo.. tako gre to pri nas..
Lipicance naj odpeljejo, v hlevih pa naj lakirnice postavijo..
.. in golfiste zaposlijo..
.. na pašnike pa plastične konje.. da bo manj stroškov.
m72
# 17.07.2017 ob 23:47
"V Jugoslaviji je bila Lipica biser turizma potem je šlo pa vse v maloro. Tako kot še marsikje v osamosvojeni Sloveniji."

Drži. Osamosvojeni in neodvisni lopovi pa so vse, kar je bilo v Jugoslaviji dobrega, temeljito razsuli. Tako podjetja, kot sisteme, institucije in zakone.

V čem je problem, da komentarja ne objavite?
m72
# 17.07.2017 ob 22:19
"V Jugoslaviji je bila Lipica biser turizma potem je šlo pa vse v maloro. Tako kot še marsikje v osamosvojeni Sloveniji."

Drži. Osamosvojeni in neodvisni lopovi pa so vse, kar je bilo v Jugoslaviji dobrega, temeljito razsuli. Tako podjetja, kot sisteme, institucije in zakone.
bori
# 17.07.2017 ob 21:48
Skippy, # 17.07.2017 ob 18:20
@bori
pač ti kupi, a ne?

Mi je imeti malo povsem dovolj.
ajvard
# 17.07.2017 ob 20:49
v Lipici delavci niso zgarani.

nekaj časa je naša ekipa tam delala kot zunanji izvajalec in so nas grdo gledali, ker smo bili preveč učinkoviti. ter "dvigovali normo".
BarbaRat
# 17.07.2017 ob 18:16
Tu ne bo nikoli miru. Če smo sami prezabiti in preveč pokvarjeni, da bi lahko dobro skrbeli za konje (konji bi morali biti prvi, ne zadnji), je prav, da kobilarno prevzamejo Avstrijci, obdržijo sposoben kader.
bori
# 17.07.2017 ob 17:54
Skippy, # 17.07.2017 ob 17:36
Lipica je javno podjetje :) že od nekdaj ... zato ni vredna nič

A, seveda.. makedam je bil nekoč, avtomobili in avtobusi skozi drevoreda, polno turistov od vsepovsod, poln bazen.. Lipicanci so zmagovali.. zdaj je pa enosmerni drevored.. in prepoteni golfisti na zelenih traticah in golfgokardih.. za bazen pa ni vode.. ploščic.. in sira za pico..
Univerza za konje manjka.. tiste na štirih nogah še bolj pa na dveh..
Whitetrasher
# 17.07.2017 ob 16:53
Ja cist po slovensko!!
Janez in Joze bosta pobasala firmin denar/krivi bodo itak kelnerji z juznjaskim naglasom,ki se za minimalca trudijo biti ustrezljivi.
drink_pink
# 18.07.2017 ob 13:28
Zanimivo, da so zgarani in izigrani delavci le v javnih podjetjih, medtem ko se za problematiko privat sektorja nihče ne zmeni. Ker tam se pač krivice in izkoriščanja ne dogajajo.
bori
# 17.07.2017 ob 16:11
kraljjanez, # 17.07.2017 ob 15:49
Kobilarbna je verjetno res strateška, naj ostane državna. Turistični del (trenutno razpadajoči hoteli), pa se naj privatizirajo. Naj se jih proda za 1 EUR, vredno so tako ali tako še manj.

.ali za 99 centov.. na to nekateri čakajo že 25 let.. zato je tako..
Ne moreš speči pizze s sirom, če nimaš sira nikjer. Lahko pa zaposliš reševalca iz vode v bazenu s ploščicami.. in celi svet ugotovi, da ni obiska.
bori
# 17.07.2017 ob 15:48
tore, # 17.07.2017 ob 14:02
Zgarani delavci - a to se mal hecate. Ker če je šlo podjetje v stečaj, pomeni da so imeli premalo dela. Bolj bi pasalo zdolgočaseni delavci.

A veš, ko prelagaš kup peska na drugi kup, s tega na tretji kup.. in nazaj na prvi.. in potem pride šef in pove, da mora biti od kupa do kupa več in več razdalje, pride turist.. hmm.. po enosmerni, še kampirate lahko in plavate med ploščicami.. lahko pa zadenete luknjo na travici in piško pojeste če ste t'prau... na lepi zelenici sredi krasa.. lepo je v naši domovini biti osvoboditelj-manager, kjer se dnar svetlika in demokrat je sosedu birokrat...
valcek2010
# 19.07.2017 ob 09:19
javni zavodi ali kako enostavno je priti do proračunskega denarja občin ne da bi bil kaznovan
in ker noben nikoli nič na razišče
Skippy
# 17.07.2017 ob 17:36
Ne smemo dovoliti, da privatniki uničujejo naše turistične dragulje, zato da si lahko napolnijo žepe. Lipico bi morali NACIONALIZIRATI,

Lipica je javno podjetje :) že od nekdaj ... zato ni vredna nič.
Skippy
# 17.07.2017 ob 17:34
Zlobni privatniki pa to ...
Bahami
# 17.07.2017 ob 15:11
Slovenska osamosvojitvena "elita".
Referendum k priključitvi k Avstriji (obrdžimo slo. jezik in ostale pomembne stvari) kot kanton.
Dr. Kumrovec
# 17.07.2017 ob 12:56
Človek se vpraša, kje je država??? Zakaj država dovoli takšno izkoriščanje?!

Lipica je strateškega pomena za Kras in Slovenijo širše. Turistični in razvojni potencial je izreden. Ne smemo dovoliti, da privatniki uničujejo naše turistične dragulje, zato da si lahko napolnijo žepe. Lipico bi morali NACIONALIZIRATI, država naj oblikuje ustrezno strategijo in naj se da vse skupaj upravljati stroki. Simpl ko pasulj.
liger
# 17.07.2017 ob 23:59
@hatlan
Jih je veliko tam na ić? Ali je pa poslovna kultura na nivoju balkanske(slovenske če hočeš)?
Skippy
# 17.07.2017 ob 18:20
@bori
pač ti kupi, a ne?
tore
# 17.07.2017 ob 14:02
Zgarani delavci - a to se mal hecate. Ker če je šlo podjetje v stečaj, pomeni da so imeli premalo dela. Bolj bi pasalo zdolgočaseni delavci.
Kazalo