Alpina je dobro stoječa, a ima težave zaradi odplačevanja posojil. Foto: Borut Živulović/BoBo
Alpina je dobro stoječa, a ima težave zaradi odplačevanja posojil. Foto: Borut Živulović/BoBo
Alpina, protest
Tudi na protestu se ni bilo mogoče izogniti prebežniški krizi. Foto: Borut Živulović/BoBo
Alpina, protest
Delavci in lokalna skupnost zahtevajo, da se načrt prestrukturiranja ustavi. Foto: Borut Živulović/BoBo
Pred Alpino protestirala polovica občanov

Za 355 zaposlenih v Alpini je bil danes poseben, čustven dan. Množica ljudi jih je ob 14. uri, ko so končali z delom, pričakala pred vhodom te znamenite žirovske družbe, je poročal dopisnik TV Slovenija Jan Novak. Pred Alpino v Žireh se je zbralo več kot 1.000 ljudi.

Alpina je po prisilni poravnavi, imela je za 19 milijonov evrov dolgov, pristala na DUTB-ju, ta je pred pol leta postavila svoje vodstvo, ki sedaj uresničuje začrtano prestrukturiranje. To pa predvideva tudi odpuščanje 55 delavcev in kasnejšo prodajo.

Shod zedinil lokalno skupnost
"Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina,"
so se temu uprli delavci, njihovi družinski člani in drugi prebivalci Žirov. S transparenti so državi in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočali: "Alpina je naša, ni vaša! Slovenci! Ne dovolimo, da razprodajo naše znanje! Slovenec sem! Ne jamram! Borim se za delo! Alpino nazaj Žirovcem! Zahtevamo sposobno vodstvo!" Neštetokrat je bilo slišati tudi "Alpina je srce Žirov", "To je naša tradicija" in "Alpine ne damo". Zbrali so se tako mladi, kot tudi starejši, predvsem nekdanji delavci.

Niso izpolnili zahtev, a vseeno stopili na zavoro
Izrazili so tudi jasne zahteve, te so združile zaposlene in lokalno skupnost, v katerih zahtevajo prekinitev po njihovem mnenju koruptivne pogodbe s podjetjem Ametam, ki Alpino stanejo več kot 60.000 evrov na mesec, odstavitev direktorice Barbare Vtič Vraničar, opustitev namere o odpuščanju zaposlenih in sprejetje drugačnega načrta preoblikovanja družbe.

Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve sicer niso bile uslišane, vendar pa po neuradnih podatkih tudi nova pogodba s svetovalnim podjetjem Admetam še ne bi bila podpisana. Po neuradnih informacijah TV Slovenija nadzorni svet na današnji seji o zahtevah zaposlenih in lokalne skupnosti, o prekinitvi pogodbe z Admentamom in da naj se razreši Vtič Vraničarjevo, ni razpravljal.

Zaradi dogajanja v Alpini ZL želi nujno sejo
Ob dogajanju v Žireh je poslanska skupina ZL-ja zahtevala sklic nujne seje odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko, na kateri bodo govorili o načrtih DUTB-ja glede družbe Alpina. V stranki se zavzemajo za to, da se spremeni načrt prestrukturiranja in družbe ne privatizira, saj bi lahko to pomenilo, da družbe s priznano blagovno znamko ne bo več v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je pri tem opozoril, da podjetju, ki ima 70-letno tradicijo in v 11 podjetjih v Evropi zaposluje skupaj 1.500 delavcev, grozi zaprtje matičnega oddelka v Žireh, česar Vtič Vraničarjeva ne zanika. Sprejeta je že bila odločitev o odpovedi pogodb 55 delavcem, hkrati pa se načrtuje selitev obratov iz Romunije v BiH, špekulira se o prenosu proizvodnje iz Slovenije v Romunijo, je navedel.

Družba je dobro stoječa, negativno je poslovala - lani je imela ob 47 milijonih evrov prihodkov 522.000 evrov izgube - zaradi odplačevanja posojil, je dodal. Izpostavil je, da tudi direktorica priznava, da je družba finančno stabilna in ima odličen razvoj in da so za negativno poslovanje odgovorne finančne mahinacije nekdanjih lastnikov, predvsem družbe Infond Holding 2.

Zato bodo odboru predlagali, da vlado pozove, naj kot skupščina DUTB-ja ustavi program prestrukturiranja, saj se bojijo, da želi DUTB pred privatizacijo zgolj maksimizirati ceno, ne glede na preostale družbene stroške.

Pred Alpino protestirala polovica občanov