Podravkina naslednja poteza bo popoln prevzem Žita. Foto: BoBo
Podravkina naslednja poteza bo popoln prevzem Žita. Foto: BoBo

"Podravka je izpolnila vse pogoje, določene s pogodbo o nakupu 183.386 delnic družbe Žito, ki jo je s konzorcijem prodajalcev - Slovenski državni holding (SDH), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica in NLB Skladi - sklenila 21. aprila letos. Danes je transakcija zaprta pri Centralni klirinško depozitni družbi RS," so zapisali v sporočilu, objavljenem na Seonetu.

SDH pa je ločeno prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je danes za svoj 12,26-odstotni delež v Žitu prejel 7,86 milijona evrov in na Podravko preknjižil svoje delnice Žita, s čimer se je prodaja tudi uspešno končala.

Podravka se je morala za nakup Žita dodatno kapitalizirati, in sicer za 67 milijonov evrov. Pri dokapitalizaciji je sodelovala tudi hrvaška država in tako v družbi obdržala nadzorni delež. Vlogo hrvaške države in pokojninskih skladov pri dokapitalizaciji pa je že večkrat problematiziral minister za kmetijstvo Dejan Židan. Zatrdil je, da bodo transakcijo preverili, Slovenija pa bi jo lahko prijavila kot sum nedovoljene državne pomoči pri Evropski komisiji.

Hrvaška vlada je že napovedala, da bo svoj delež v Podravki prodala takoj, ko bo stanje na trgu ugodnejše in bodo lahko ustvarili prihodke za državni proračun.